Kahvaltı okulda başarı için önemli

Anne-babalar okul zamanında çocuklarının yediğine içtiğine çok daha fazla özen gösteriyorlar. Çünkü biliyorlar ki okul başarısı için iyi bir beslenme şart. Haksız da değiller. Avustralya’daki bir araştırma gösteriyor ki, kahvaltı yapan çocuk daha başarılı.

Avustralya’da 1000 ilk ve ortaokul öğretmeniyle gerçekleştirilen ankete göre kahvaltı yapan çocukların okula devamlılığı daha yüksek. Yorgunluk ve konsantrasyon eksikiği ise bir çocuğun kahvaltıyı atladığına işaret ediyor.

Kahvaltı okulda başarı için önemli

Araştırmanın sonuçları şöyle:

1. Öğretmenlerin yüzde 96’sı kahvaltı yapan öğrencilerin dersleri daha dikkatli dinlediğini bildiriyor.

2. Öğretmenlerin yüzde 88’i kahvaltı yapan öğrencilerin derslerinde daha başarılı olduğunu söylüyor.

3. Öğretmenlerin yüzde 79’u kahvaltı yapan öğrencilerin daha fazla öğrenme isteği olduğunu belirtiyor.

4. Avustralya’daki öğretmenlere öğrenciler için en iyi kahvaltı seçeneği sorulduğunda en popüler seçenek olarak tahıl bazlı kahvaltılıkları ( cereral) göstermişler.

Kahvaltıda en doğru seçenek nedir?

Haberin Devamı

Avustralya’da öğretmenlerin kahvaltı denince akıllarına cereal gelmesi normal. Çünkü gelişmiş ülkelerde kahvaltı bir kase cereal ve sütten ibaret. Cereali paketten çıkarıp kaseye alıyorsunuz, üzerine süt döküyorsunuz. Hazırlaması kolay, pratik. Avrupa ve Amerika’da da kimse bizler gibi çocuklarına ballı, tereyağlı, ekmekli, peynirli, zeytinli-yumurtalı kahvaltı hazırlamıyor. Oysa bu tip kahvaltının, yani bizim ‘Türk kahvaltısı’ dediğimiz kahvaltının besin içeriği çok yüksek ve doğal. Çocuklar için çok daha yararlı bir seçenek. Çocuğunuz cereal-gevrek yemeyi tercih ediyorsa, diğerini reddediyorsa onunla konuşun. Ben de cereal-gevrek severek tüketiyorum ,ama bunları zenginleştiriyorum. Hep aynı besinlerle beslenmek doğru değil, çeşit önemli.

Çocuğum kahvaltı yapmak istemiyor
Birçok annenin şikayeti bu. Çocukların çoğu erken saatte iştahlı olmuyor,kahvaltı yapmak istemiyor. Veya uyku daha tatlı geliyor; kahvaltıya ayıracakları vakti uykuda geçirmeyi tercih ediyorlar. Yine de kahvaltısız çıkmalarına izin vermeyin. Zaman çok kısıtlıysa önerim yulaf kuruyemiş- meyve-süt-bal karışımları..
Çocuk doğmadan da sağlıklı beslenmeli
Anne karnındaki beslenmenin çocuğun tüm hayatı üzerinde etkili olduğu çoktan kanıtlandı. Çocuk obezitesi çağımızda hızla artıyor. Bu yüzden çocuklarımızı sağlıklı beslenme eğitimi okul öncesinde ailede, sonrasında ise hem okulda verilmeli, hem de ailede devam edilmeli.
Çocuğun sağlıklı öğünlerle beslenmesi ve aktif olması sadece okul başarısını artırmakla kalmayacak, tüm yaşamı boyunca sağlıklı alışkanlıklara da sahip olmasına yol açacaktır.
Besin değeri yüksek, güçlü kahvaltı: Türk kahvaltısı
Türk kahvaltısı deyince aklımıza ne geliyor? Zeytin- peynir-domates-salatalık- yumurta- bal-tereyağı-süt-ekmek. Bu kahvaltı çocuğun güne bomba gibi başlaması için ideal. Güne böyle güçlü bir kahvaltıyla başlayan çocuğun hem derslerine konstrasyonu artacak, hem de hastalıklardan korunması için destek sağlanacaktır.
İşte çocukların en çok sevdiği karışımlardan biri
Ballı muzlu süt
-1 iri bardak süt  1 yemek kaşığı bal
- 1 muz  2 yemek kaşığı yulaf ezmesi  2 ceviz
- 1 çay kaşığı vanilya
- Hepsini karıştırıcıyla iyice çırpın.
Ballı çilekli yoğurt
- 1 yemek kaşığı bal
-1 avuç çilek
- 1 küçük bardak yoğurt
- 2 kaşık yulaf ezmesi
- 2 -3 kaşık su
- 1 çay kaşığı vanilyayı karıştırıcıdan geçirin.
- Bu karışımlar içindeki yulaf ezmesi ile çocuğu tok tutacak, süt ve yoğurttan bol kalsiyum alacaktır. Yine muz çok iyi bir kalsiyum minerali kaynağıdır. Çilekte C vitamini bol. Bal ise hem güne başlamak için gerekli enerjisini sağlayacak, içerdiği bileşenlerle vücut direncini artırmaya yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR