Dünyanın 7 harikasından biri olan Machu Picchu’daydım!

Dünyadaki her gezginin listesinde Peru’daki Machu Picchu en ön sıralarda yer alır. Benim de yıllardır aklımdaydı, sonunda çıktım. Ancak daha yazıma başlarken bir uyarım var: Machu Picchu’yu yaşınız fazla ilerlemeden görün. Geçen yıl Tibet, bu yıl Peru yaparak nefes darlığı çekilen yerleri tamamlamış bulunuyorum.

Dünyanın 7 harikasından biri olan Machu Picchu’daydım

Machu Picchu’ya çıkmanın en iyi yolu İnka Yolu’ndan yürüyerek gitmek. Ama uzun sürüyor ve her yiğidin harcı değil. Biz treni tercih ettik. Çok keyifli bir yolculukla Machu Picchu’ya tırmanacak herkesin yolunun üzerindeki minik şehre (Aguas Calientes) ulaştık. Bu yolculukta 4 bin 200 metrelere çıkıyorsunuz. Çoğu kişi Machu Pichu’ya 8 km ötedeki bu şehirde kalıyor, ancak kalanlardan otellerin çok da hijyenik ve iyi olmadığını öğrendim. Kalınabilecek en iyi yer Sanctuary Lodge, hemen dağın eteğinde, burada kalırsanız sabah herkesten önce giriş yapıp, tırmanmaya başlayabiliyorsunuz.

Machu Picchu İnka Kralları’nın yazlık şehri. 1400‘lü yıllarda kurulmuş. Ancak belli zaman sonra terk edilmiş. İspanyollar burayı hiçbir zaman keşfedemişler, o yüzden şehir korunabilmiş. 1911’e kadar böyle bir yerden kimsenin haberi yok. 1911’de Amerikalı profesör Hiram Bingham şehri ortaya çıkartıyor ve dünyaya tanıtıyor.

Haberin Devamı

Önemli not: Peru’da özel haplar var yükseklikle baş etmenizi sağlayan, tüm eczanelerde, havaalanlarında satılıyor. Ancak yine de tık-nefes oluyorsunuz. Zorlandığım yer aslında Machu Picchu değil, oradan daha yüksekte olan Cuzco şehri oldu. Bu şehre gitmeden önce ve oradayken tüm yerlilerin yaptığı gibi bol bol koka çayı içmekte, önerilen tedavi yöntemlerindan faydalanmakta yarar var. Yürümekte zorlandığınız zamanlar olabiliyor ağırlaşıyorsunuz. Ama Tibet’deki kadar (orada 5 bin metrelerdeydik) zorlanmadım açıkçası, idmanlıydım!
Dünyanın 7 harikasından biri olan Machu Picchu’daydım
Lima
Peru’nun başkenti. Onların deyimiyle ‘Eşek karnı renginde‘ havası olan bir yer. Hava hep grimsi. Şehir beni pek açmadı, ama kesinlikle görülecek yerleri şöyle sıralayabilirim.
1- Miraflores: İstanbul’un Nişantaşı bölgesi neyse Perulular içinde Miraflores o. Kalmak içinde burayı tercih edebilirsiniz. Tüm şıklık, güzellik burada. Sahil boyunca uzanan yürüyüş yapabileceğiniz güzel bir yol var.
2- Huaca Pucllana: Hemen Lima’nın içindeki bu tarihi yerleşim yerinde 10 bin yıldan önce bile insanlar yaşıyormuş. Miraflores bölgesinin orta yerinde kesinlikle görün. Mısır piramitlerine benzer yapıları var.
3- Larcomar: En ünlü alışveriş merkezleri. Peru‘ya ait en kaliteli hediyelikler de burada satılıyor.
Cuzco
Şehre en az iki gün ayırın. Görülecek çok şey var ve çok keyifli bir yer. Peru mutfağı dünyanın en iyi mutfakları arasında sayılıyor. Ülkede 30’dan fazala aşçılık okulu var. Yerel yemeklerin tadına bakın. Şehirdeki en önemli yer ana meydandaki katedral. Mutlaka gezilmeli, muhteşem bir yapı. Kalınacak en iyi yer: Hotel Monasterio. Eski bir manastır otele dönüştürülmüş, çok şık bir mekan, içinde kilisesi hala duruyor ve inanılmaz eserlerle dolu. Sanatçıların mekanı San Blas çok hoşuma gitti, hediyelik almak için ideal bir yer.
Dünyanın 7 harikasından biri olan Machu Picchu’daydım
Titicaca
Dünyada en yüksekteki göl
3 bin 800 metre yükseklikte. Üzerinde çeşitli adalar var ve bu adaların çoğunda yerliler geleneksel yaşamlarına sıkı sıkıya bağlı yaşıyor. Ben iki adayı ziyaret ettim. Biri Yüzen adalardan Uros bir de Taquile adası.
Kısa kısa Peru
-Ülke kıyıdan içeriye doğru kıyı şeridi, And dağları ve Amazon ormanları şeklinde yayılıyor.
-Dünyadaki en eski uygarlıklardan biri burada doğmuş: İnka İmparatorluğu.
-1532’de İspanyollar tarafından ele geçirilmiş.
-1821’de Jose Martin önderliğinde bağımsızlıklarını ilan etmişler.
-Nüfusları 30 milyon.
- Başkanlık sistemiyle yönetiliyor.
- Para birimleri Sol. 1 dolar = 3.15 Sol.
- Peru dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden. 2014 verilerine göre kişi başı gelir 11 bin 500 dolar civarında. Ancak ülkenin ve insanlarının genel görünümüyle bu parayı bağdaştırmak çok güç. Çok fakir bir ülke görüntüsünde. Gelir belli ki homojen dağılmıyor.
Dünyanın 7 harikasından biri olan Machu Picchu’daydım
Peru’da ne yenir-içilir?
Tatmadan dönmeyin diyeceklerim; Cevice, lomo saltaco, suspiro lime ve milli içecekleri pisco sour.
Ceviche: (Seviçe okunuyor) Bizim lakerdanın aynısı. Çiğ balıkla aram iyi olmadığı için ucundan tattım.
İlginçtir; et-pilav yemekleri (lomo saltaco) hemen hemen bizimkinin aynısı. Çok lezzetli yapıyorlar.
Pisco sour: Pisco adlı yerel içecekleri, bazı pisco adlı milli likörleri, şeker ve lime suyu ekleyip, içine az da yumurta akı katarak yapıyorlar. 1920’lerde Lima’da çalışan bir Amerikalı barmen hazırlamış ilk kez ve çok ünlü ollmuş. Tadı, içimi çok hoş, ferah, güzel bir yaz içeceği. Ancak sert, dikkat!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR