Kunalar sağlıklarını kakaoya borçlu

Kunalar, Panama ve Kolombiya’nın yerlileri. İspanyol istilasından sonra ana karadan uzaklaştırılmış ve uzaklaşmışlar. Bulundukları yer Panama Kanalı’nın doğusuna düşüyor. Çoğu balıkçılıkla geçiniyor. Otonom bir yönetim şekillleri var. Doğayla uyum içindeler.

Amerikan Hipertansiyon Topluluğu Dergisi’nde yayımlanan ( 2009) bir araştırma: Kuna Yerlilerinin tansiyonu düşük ve diğer Panamalılardan daha uzun yaşıyorlar. Kalp krizi, kanser, diyabet, felç çok daha az görülüyor. Diyetlerinde en belirgin özellik çok yüksek kakao alımı …

Kilinik Biyokimya ve Beslenme dergisi ( 2011): Panamalı Kuna yerlilerinde hipetansiyon ve kalp-damar hastalığı oranı çok düşük. Değişik yaş gruplarında ve cinslerde denedik. Hepsinde tansiyonu düşük bulduk. Ancak aynı insanlar ana şehirlere göç ettiklerinde durum değişiyor. Çünkü kakao tüketimleri düşüyor. Sonuç: Flavanol içeren yiycekler, özellikle de kakako ve kakao bazlı ürünler hem hayvanlar, hem de insanlarda tansiyonu düşürüyor.

Kunalar sağlıklarını kakaoya borçlu

Kunalılarda kanser de çok nadir görülüyor

2000-2004 arasında Panama’da 100 bin kişiden 83’ü kalp-damar hastalığında, 68’i kanserden ölmüş. 100 bin Kuna’dan ise 9 kişi kalp hastalığından, 4 kişi kanserden hayatını kaybetmiş.

Kakaonun faydaları:

- Kalp-damar sistemi için yararlı.

- Kötü kolesterolü düşürüyor.

Haberin Devamı

- Damar sertliğini önlüyor.

- Dişlerde çürümeye neden olan bakterileri baskılıyor, plak oluşumunu engelliyor.

- Antidepresan etkisi var. Neşelendiriyor.

- Uyarıcı etkili.

- Genel olarak iyi olma hali sağlıyor.

Kakao

Kakao her zaman yeşil yapraklı 4-8 m. yüksekliğinde bir ağaç. Bu ağacın meyvelerinin çekirdeklerinden kakao elde ediliyor. Bu kakaodan da çikolata yapılıyor. Kakaoyu en çok yetiştiren ülkelere baktığımda hep egzotik ülkeler gözüme çarptı: Fildişi Kıyısı, Brezilya, Papua Yeni Gine, Kolombiya, Meksika, Gana, Nijerya, Ekvador,Solomon Adları, Hindistan bunlardan bazıları…

Kakaoda sağlığa bu kadar yararlı ne var?

Flavonol! Kakao flavaonolleri kakao bitkisinde doğal olarak bulunan biyoaktif bileşenler. 1990’larda yapılan deneylerde kakao flavanolleri ve nitrik oksit arasında bir ilişki saptanmış. Yiyecek ve içeceklerle kakoa flavonolleri aldıkça vücutta nitrik oksit üretiminin arttığı görülmüş. Nitrik oksit vücutta damar duvarlarındaki kasları gevşeten dinlenmeye sevkeden bir bileşik.

Haberin Devamı

Kakao flavonolleri tüm kakaolarda ve çikolatalı ürünlerde var mı?

Hayır. Taze kakao çekirdeği flavonolden zengin. Ancak işlemden geçtikçe içlerinde antioksidan etkili değerli bileşiklerin etkileri azalmaya başlıyor.

Kavramayı güçlendiren bileşikler de içeriyor

Tüm çikolata aşıkları bu haberi okuduktan sonra çikolatanızı daha büyük bir keyifle yiyeceğinize eminim. Kakao beyni de güçlendiren bileşikler içeriyor. İtalya’daki L'Aquila Üniversitesi Araştırmacıları özellikle yaşlılarda kavrama yeteneğinin kakaodaki flavanoller sayseinde arttığını saptadılar. Araştırma hafif kavrama sorunu yaşayan ve Alzheimer riski taşıyan 90 kişi üzerinde yapılmış.

Sekiz hafta boyunca bol flavanol içeren kakaolu içecek içirilmiş. Yüksek falavanol içeren içecekleri tüketenler, düşük flavanollü içecek verilen gruba göre kavrama testlerinde çok daha iyi sonuçlar almışlar.

Kunalar sağlıklarını kakaoya borçlu

Yeni trend: kakao çayı

Çaykoliğimdir, yeni gözdem ise kakao çayı. Peru’da ikram ettiler, içtim ve bayıldım. İkram ettikleri şekerliydi, ben şeker yerine bal koyuyorum, çok daha sağlıklı bir içecek içmiş oluyorum. Üstelik balın faydalarından da yararlanıyorum. Hazırlaması çok basit; Kakao çekirdeği kabuklarını kaynar suya atıp bekletiyorsunuz. Rengi aynı çay gibi, ama çikolata kokulu ! Benim gibi çikolata aşığıysanız eğer, bu çay size çok kalori tasarrufu sağlayacaktır. Ayrıca tatlı krizlerine karşı kullanılabileceğini düşünüyorum. Kakao çayı şu anda İngiltere’de yeni moda, hızla yayılmaya başladı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR