Parlak bir gülüş için ne yemeli?

Başarının anahtarlarından biri de gülümsemek, pozitif olmak. Gülümsemekten çekinmeyeceğimiz parlak, sağlıklı, bembeyaz dişler gerekiyor bunun için! Dişlerimiz için en sağlıklı yiyecekler ve içecekleri Diş Hekimi Sevgi Keskin sıraladı...

BEMBEYAZ SAĞLAM DİŞLER İÇİN BU YİYECEKLERİ BAŞ TACI EDİN

1-Yeşilçay: Antioksidan olması sebebi ile kansere karsı etkilidir

2-Peynir: Ağız için ph dengesini sağlar. Çürük oluşumunu engeller

3-Elma: Diş etlerini kuvvetlendirir

4-Deniz ürünleri: Fosfor, kemik ve diş dokusunun sertleşmesini sağlar

5-Yoğurt: Kalsiyum içeriği ile dişeti hastalığı olan kişilerde dişetlerini sağlamlaştırır

6-Çilek: Dişetlerine içinde bulunan asitler ile plak oluşumunu azaltır. İçerdiği C vitamini diş etlerini güçlendirir

7-Süt ürünleri: Kalsiyum açısından kemikleri güçlendirir

8-Adaçayı: Antiseptik özelliği ile mikropları öldürür

Parlak bir gülüş için ne yemeli

ÜLKEMİZDE DİŞ FIRÇASIYLA HİÇ TANIŞMAMIŞ OLANLAR VAR

Ülkemizde yıllık diş fırçası tüketimi 1 adetin altında; bu demektir ki hiç diş fırçası kullanmayan pek çok kişi var. Türkiye’de kişi başı düşen yıllık diş macunu oranına baktım; 2010 verilerine göre 110 gr. Gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımda dramatik bir fark var. Örneğin; İngiltere’de kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi 359 ml, ABD’de 400 ml. Şimdi anlıyorum bu Amerikalıların hepsinin neden bu kadar bembeyaz dişlere sahip olduğunu… Bozuk dişlisini hiç görmedim!Ancak İngilizlerin öyle aman aman dişlere sahip olduğunu söyleyemeyeceğim!

Haberin Devamı

Dişeti Hastalıkları Uzmanı Dr. Uluç Yılmaz ağız , diş ve diş eti bakımında düzenli diş fırçalamanın çok önemli olduğunu vurguluyor.

- Diş günde kaç kez fırçalanmalı? Nasıl fırçalanmalı?

İdeal bir ağız bakımı için dişlerimizi her ana öğün sonrası fırçalamalıyız. Besin tüketme alışkanlıklarımız yıllar içinde değişmektedir. Gittikçe daha kolay parçalanabilen, daha yumuşak bir diyetle beslenmekteyiz. Bu da bakteri plağı birikimini ve yapışkanlığını arttırmakta ve dişlerin temizliğini güçleştirmektedir. Bu nedenle kahvaltı ve öğle yemeği sonrası ve en önemlisi yatmadan önce gerekli bakımı yapmamız son derece önemlidir.

Haberin Devamı

- Dişler kadar diş etlerimizin de sağlıklı olması önemli, değil mi?

Evet. Ağız bakımı sadece dişlerin fırçalanmasını içermez, dişeti bakımı da aynı derecede önemlidir. Diş fırçamızın hem diş, hem de dişetini kavrayarak yuvarlak hareketler ile temizlenmesi bireyi hem diş çürüğüne hem de ülkemizde çok yaygın olarak görülen dişeti hastalıklarına karşı koruyacaktır.

- Ne kadar süreyle fırçalamalı?

İdeal bir fırçalama süresi iki dakikadır.

- Peki normal fırça mı, elektrikli fırça mı?

Elektrikli diş fırçaları bakteri plağını daha hızlı uzaklaştırmakta ve özellikle ağız içinde ulaşılması zor olan bölgelerde daha etkili bir temizlik yapmaktadır. Titreşim ve rotasyon hareketleri ile doğru fırçalama tekniğinin uygulanmasını sağlar.

Ayrıca kullanım süresini ve fırçalama sırasındaki aşırı hareketleri denetleyerek bireye yol gösterir. Bununla birlikte çocukların ve gençlerin diş fırçalama motivasyonlarını arttırdığı gibi yaşlı veya ellerini kullanmakta zorlanan fiziksel olarak düşkün bireylerin ağız bakımını da oldukça kolaylaştırmaktadır.

Haberin Devamı

- Hangi sıklıkla diş hekimine gitmeli?

Altı ayda bir yapılacak kontroller ve diş taşı temizliği gibi ağız bakımı işlemleri kişiyi dişlerini erken yaşta kaybetmekten kurtaracaktır. Altı ayda bir yapılacak kontroller sırasında diş hekimi sadece diş ve dişetin de gördüğü sorunları belirlemez aynı zamanda hastanın ağız bakımı alışkanlıklarını da denetleyerek yol gösterir.

DİĞER YENİ YAZILAR