Kadınlar hamileyken hiç alkol almamalı!

İngiliz Tıp Birliği kadınların hamilelik döneminde hiç alkol almaması gerektiğini, şişe ve teneke kutularda satılan alkollü içeceklerin de bebeğe vereceği zararları anlatan daha açık, anlaşılır uyarılar konulması gerektiğini açıkladı.

İngiliz Tıp Birliği’nin Başkanı Prof. Al Aynsley Green hükümetin kadınlara hamilelikte alkol kullanımı konusunudaki uyarılarının kafa karıştırıcı oldğunu, karmaşa yarattığını ve tek- net bir öneri getirilmesi gerektiğini belirtti ve ‘ Hamilelik döneminde alkol tüketiminin güvenli dozu yok’ dedi. Prof. Green etiketlere ‘ Alkol doğmamış çocuğunuzun sağlığını bozabilir’ şeklinde uyarı yazılmasını istiyor. Halihazırda İngiltere’deki sistemde şişelerin üzerinde hamile bir kadın silüeti, üzerinde de bir çizgi var. Ancak çoğu uzman bu uyarının işe yaramadığını düşünüyor.

İngiliz Tıp Birliği ‘Eğer hamile kadın alkol tüketirse bunu haftada 2 birimle veya tek seferde içecekse 1 veya 2 birimle sınırlamalı’ diyor. İngliz Sağlık Sistemi’nin bu konudaki genel önerisi ise farklı: Hamileliğin ilk 3 ayında düşük riski nedeniyle kadınların alkolden uzak durmasını öneriyorlar. Geriye kalan zamanda ise haftada bir veya 2 kez, 1 veya 2 birimden fazla alkol tüketmemeleri gerektiğini belirtiyorlar. İngiliz Tıp Birliği’nden Prof. Sheila Hollin net konuşuyor: ‘Hamilelikte alkol tüketiminin bebeğe zarar verdiğini biliyoruz. Bu zararın boyutları değişiyor; çocuğun zekasından, davranışına, ilişkilerine, öğrenme ve fiziksek bozukluklara kadar…’

Haberin Devamı

Kadınlar hamileyken hiç alkol almamalı

İngilizlerin alkol ve hamilelik konusuna bu kadar önem vermelerinin önemli bir nedeni var: İngiltere’de her yıl yaklaşık 7000 bebek anneleri hamileyken alkol kullandığı için zarar görmüş olarak doğuyor.

Hangi sütü içmeli?

Günümüzde bir çok kişi inek sütünün kendilerini şişirdiğini , gaz yaptığını söyleyerek alternatif sütlere yöneliyor. Keçi sütü, soya sütü, badem sütü, yulaf sütü, pirinç sütü vs. Yurtdışında henüz Türkiye’de hiç görmediğimiz çok değişik sütler de var. Sütün içindeki laktoz adlı şekeri metabolize etmek için gerekli laktaz adlı enzim yeterli değilse kişide bazı şikayetler olabiliyor. Bazı- larının inek sütündeki proteinlere hassasiyeti veya alerjisi de olabiliyor.

Yağsız süt mü, yarım yağlı mı, tam yağlı mı?

Son araştırmalar yağsız sütün en iyi seçim olmadığını ortaya koyuyor. Yağsız sütün yağı ve kalorisi daha az , kalsiyumu daha fazla. Ancak yağda eriyen A ve E gibi vitaminleri yağsız sütten alamıyoruz. Bu iki vitamin de bizi kansere ve yaşlanmaya karşı koruyan çok güçlü iki antioksidan vitamin aynı zamanda!

Haberin Devamı

Ya bebekler?

İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki önerisi şöyle:

- İlk 6 ay bebek mutlaka anne sütüyle beslenmeli.

- 1 yaşından itibaren tam yağlı inek sütü verilebilir.

- 2 yaşından itibaren yarım yağlı süt verilebilir.

- 5 yaşından sonra yağsız süte geçilebilir.

Kadınlar hamileyken hiç alkol almamalı

DİĞER YENİ YAZILAR