Yakında doğayı reçete edeceğiz

Doğanın içine doğduk, onunla evrim geçirdik, ama şimdi çoğumuz metropollerde yaşıyoruz ve doğadan çok uzağız, değil mi? Dünya nüfusunun yüzde 50’si şehirlerde yaşıyor. 2050’de bunun yüzde 70‘e çıkması bekleniyor. Araştırmacılara göre çok yakında biz doktorlar doğayı reçete etmeye başlayacağız.

Amerikalıların araştırmasına göre doğa negatif düşüncelerin takılmış plak gibi ( yeni nesiller artık bu terimi anlamayacaktır!) zihnimizi tırmalamasına izin vermiyor,aksine zihnimizi yumuşatıyor.

Stanford Üniversitesi’nden bir grup doğada yürüyüşle, şehirde kalabalık bir caddede yürüyüş arasındaki farka bakmış.

Beyin scanleri 90 dakika çınar ağaçları, kuşlar, sincaplar arasında yürüyen kişilerde zihinsel hastalık riskinin bulunduğu bölgelerde aktivitenin azaldığını göstermiş. Stanford Üniversitesi’nden Gregory Bratman ‘İnsanoğlunun evirimi gözönüne alındığında şehirleşme bir göz kırpma süresinde olup bitti .

Doğada yaşamın duygusal durumumuz ve kavrayış yetimiz üzerinde çok önemli etkileri var. Doğanın zihin üzerindeki etkilerini psikolojik ekosistem hizmeti olarak düşünebilirsiniz’ diyor.

Haberin Devamı

Stanford Üniversitesi şimdi doğadaki bu olumlu etkilerini büyük şehirlere taşımanın yollarını arıyor.

Yeni sağlık trendi: Orman banyosu

Japonya ‘dan dünyaya yayılan yeni bir sağlık trendi var: Shinrin-yoku; yani orman banyosu.

Japonya’da 24 ormanda yapılan çalışma ağaçlar arasında yürümenin kan basıncını düşürdüğünü, stres hormonu kortizol seviyesini azalttığını ortaya koydu.

Orman banyosu veya terapisi Japonlar için yeni bir yöntem değil aslında… Japon hükümeti 1982’den beri bu yöntemi ‘mobil meditasyon’ olarak tanımış. Japonya Orman Vakfı da terapiyi destekliyormuş.

Orman banyosu bağışıklığı güçlendiriyor

Toyku Nippon Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Qing Li ve ekibi deneyleri için genç erkek ve kadınları 3 günlük orman terapisine sokmuşlar. Gruplar ormanda sık ağaçların bulunduğu yollarda yürüyüşler yapmış, orman içindeki otellerde konaklamış. Önce ve sonrasında kan tahlileri yapılmış.

Haberin Devamı

Araştırmaları sonucunda orman banyosu yapanların enerjisinin arttığını , vücutlarında bağışıklık mekanizmasını güçlendiren hücre sayısının çoğaldığını gözlemişler. Prof. Li ağaçlardan çıkan uçucu yağların (örn; mikroplara karşı savaşan ve bağışıklığı güçlendiren limonene gibi ) solunmasının da bu etkide rolü olduğunu düşünüyor.

Orman banyosu depresyon için de kullanılacak

Orman banyosu kullanımı dünyada gitgide yayılıyor. Sadece kan değerlerini düzeltmek için değil, ruhsal sorunlar içinde kullanılacak. İngiltere,Exeter Üniversitesi’nden psikolog Dr. Mathew White anksiete veya depresyon için ‘ orman reçetesi’ verilecek birçok projenin yolda olduğunu açıkladı.

Dikkat! Sağlıklı yiyecekle de kilo alabilirsiniz!

Bazı sağlıklı atıştırmalıklar bize faydadan çok zarar veriyor olabilir mi acaba? Bazı protein barlar neredeyse 400 kalori içeriyor.

İki ayrı ülkeden; Almanya,Münih Teknik Üniversitesi ve ABD. Pennsylvania Üniversitesi’nden bilim insanları biraraya gelip bir araştırma yapmışlar. Sonuç ilginç: Sağlığına dikkat eden çoğu kişinin örneğin 500 kalorilik bir cips paketinden uzak durduğunu, ama aynı kaloriyi müsliden almakta sakınca görmediğini belirtiyorlar. ‘ Sağlıklı yiyecekle de kilo alabilirsiniz’diyorlar.

Haberin Devamı

Kontrollü yiyen, kilosuna çok dikkat eden kişilerin bile sağlıklı diye algılanan yiyecekleri yedikten sonra daha az aktif olduğunu gözlemişler.

Müsli örneğinde olduğu gibi çoğumuz bazı yiyeceklerdeki kalori miktarını önemsemiyoruz. Kendimi düşünüyorum da şimdi; evet, çok sevdiğim patates kızartmasını yerken aşırı dikkatli davranıyorum, ama bol kalorili müsliden iki porsiyon yemekte sakınca görmeyebiliyorum.

Ayrıca egzersizde yaktığımız kaloriyi de abartıyormuşuz! Örneğin; bantta 1 saat tempolu yürüyüp 300 kalori yaktığımızda her şeyi yiyebileceğimizi sanıyoruz, değil mi? Oysa bu sadece 3 iri dilim ekmek demek!

DİĞER YENİ YAZILAR