Ramazan hoş geldi!

Ramazan ayı başladı, hayırlı olsun! En uzun günlerin yaşandığı bu ayda oruç dönemini rahat geçirmek, aşırı kilo almamak için bazı önerilerim var...

İftariyelikleri yemek çok keyifli ama dikkat!

En çok bunlarla kilo alınıyor. Pide, zeytin, hurma, peynir derken daha başlangıçta bol kalori giriyor

vücuda. Yemeyin demiyorum, ama sonrasında daha değişik yemekler de olduğunu unutmayalım.

Ramazan hoş geldi

Çorbayı yağsız yapabilirsiniz

Bir yemek kaşığı zeytinyağından 123 kalori alıyoruz. Zaten salatamıza yağ koyuyor, bol zeytinyağlı sebze yiyoruz. Yağsız çorbaya alışmak o kadar zor değil, deneyin göreceksiniz.

Pideyi ölçülü yiyin!

İki dilimi geçmemeye çalışın. Unutmayın unun fazlası kilo aldırıyor!

Sucuk, salam ve sosisten uzak durun

Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etlerin hem toksik yükü fazla, hem de bol kalorileri var. Ve sıcakta da ağır gelebilirler.

Yavaş yiyin

Yavaş yiyen az da yiyor. Nedeni şu: Mide hacim reseptörleriyle çevirili. Bu reseptörlerin uyarıyı alıp beyne götürmesi, beynin de bize ‘doydun’ komutu vermesi için 15-20 dakika gerekiyor. Yani biraz süre verirsek vücudumuza, o kendi işini biliyor.

Haberin Devamı

Bol bol su için

Gün boyu vücudunuz susuz kalacak. Kaybedilen suyu yerine koymak çok önemli. Doğal mineralden zengin suyu tercih ederek vücut mineral dengenize de yardımcı olun.

İftardan sonra siyah çay içmeyin

Bitki çayları hızlı yemekten kaynaklanan gaz, şişkinlik, sindirim sorunlarınıza destek olacaktır. Ancak hemen yemek sonrası aşırı koyu siyah çay içmeyin. Demiri emilimini çok azaltıyor. Birebir yaşadım ve gördüm. Yemek sonraları bayıldığım siyah çayı kaldırıp yerine beyaz çayı koydum; kan tahlilimde yıllardan sonra ilk kez demir seviyesi sınırın üzerinde geldi.

Kırmızı ete dikkat!

Ağır etler yerine tavuk ve balığı tercih edin.

Örnek olun

Misafirlerinize iftar sofrası hazırlarken hafif seçenekler de sunun.

Sahuru atlamayın

Sahur yapmak çok önemli. Çünkü aç kalacağınız uzun bir gün size bekliyor. Bu sürede kan şekeri dengesinin korunması için mutlaka sahura kalkılıp doğru beslenilmeli. Sahurda hafif bir kahvaltı yapabilir veya çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Izgara, haşlama ve fırında pişmiş yemekleri tercih edin. Kızartma çok lezetli biliyorum, ama haftanın 5 günü yememiz gerekmiyor.

Ramazan hoş geldi

Porsiyonları küçük tutmaya çalışın

Çok sık yapılan bir hata da şu: Ağır bir iftar yemeği yeniyor, hemen TV karşısına geçiliyor veya uzanılıyor. Doğrusu biraz dinlendikten bitki çayınızı içtikten sonra yarım saat de olsa yürüyün.

KAYBETTİĞİNİZ SIVIYI YERİNE KOYUYOR MUSUNUZ?

Birkaç yıldır ramazan ayı çok sıcak yaz günlerine rastlıyor. Bu nedenle oruç tutanların iftardan sahura sıvı kaybını yerine koymaya çalışmaları gerekiyor. Oruç döneminde sıvı dengesini sağlamak için tüketilebilecek en sağlıklı içecekler su, maden suyu, bitki çayları, ayran, taze sıkılmış sebze ve meyve suyu... Eğer bir bardaktan fazla içecekseniz gereksiz yüksek kalori almamak için ayranının lightını tercih edin.

Örnek oruç programı

Sahur

- 1 haşlanmış yumurta

- 1 dilim beyaz peynir

- 2 dilim ekmek

Haberin Devamı

- 5 zeytin/ zeytinyağı

- 3-4 ceviz

- Domates-salatalık

- 1 bardak ayran / Yeşil veya Beyaz çay

- 1 kase süt/yoğurt

- 3 kaşık müsli

- Taze mevsim meyveleri

- 1 çay kaşığı tarçın

- 2-3 ceviz

- İçecek- şekersiz beyaz, yeşil, bitkisel çay, su, ayran - tercihiniz siyah çay ise uykunuzun kaçmaması için çok açık içmelisiniz.

İftar

- 3 zeytin

- 1-2 hurma

- 1 dilim peynir

- 1 dilim pide

- Izgara et- tavuk- balık

- Bulgur pilavı

- Salata

- Cacık

- Sütlü tatlı

Ramazan hoş geldi

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI?

- Hamileler

- Süt verenler

- Şeker hastaları

- Kalp-damar hastalığı olanlar

- Tansiyon hastaları

- Kronik böbrek yetmezliği olanlar

- Düzenli ilaç kullanması gerekenler

- Yaşlılar

- Vücut direnci düşük olanlar

- Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olanlar

- Büyüme çağındaki çocuklar

- Kanser hastaları

RAMAZAN TATLISIZ OL-MU-YOR!

Ramazan’da tatlı keyfi başka! Ramazan tatlılarının damağımızda bıraktığı ayrı bir lezzet var gerçekten. Bunları özlüyoruz, bekliyoruz. Bu nedenle bol şerbetli, aşırı şekerli tatlılardan uzak durmakta yarar var. Bunların yerine yaza daha uygun hafif, meyveli, sütlü tatlıları tercih edin.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR