Güneş bizi bekliyor! Hazır mıyız?

Bikinileri, mayoları çıkarmaya, yenilemeye başladık. Güneş kremi almanın da tam zamanı! Ancak güneş kremleri konusunda kafalar karışık, değil mi? Kulllanalım mı, kullanmayalım mı? İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Dermatoloji Kliniğinden Prof. Dr. Sibel Alper yanıtladı.

Güneş kremi kullanalım mı, kullanmayalım mı?
Güneşten korunmanın ilk basamağı giysi ile korunmadır. Şapka, gözlük gibi mekanik önlemleri aldıktan sonra güneş koruyuculara güvenmeliyiz.
Yaz aylarında koruyucu kesinlikle kullanılmalı, ancak ürün konusunda doktora danışılmalı. Çok çeşitli markalar var, ama hepsi içeriklerini tam açıklamıyor. Dolayısıyla güvenilir ürün ve deri tipine göre seçilmeli.
Makyaj yapılıyorsa renkli ürünler (tinted) kadınlarda tercih edilebilir. Ne zaman sürelim? Güneşe çıkmadan hemen önce mi? Ya tekrarı?
Güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve 4 saatte bir tekrarlanmalıdır.
Kaç faktörlü koruma kremi kullanalım?
Yaz aylarında en az 30 koruma faktörü gerekmektedir. Esmer tenlilerde bu yeterken, açık renk deride ve açık renk gözde mutlaka 50 SPF tercih edilmelidir.
Yüzümüz ve vücudumuza süreceğimiz krem faktörleri değişik olsun mu?
Koruma faktörü aynı olmalı çünkü gövdede çok sayıda benler bulunabiliyor ve bunların da güneşten korunması çok önemli. Çok ciddi bir deri kanseri olan melanom sıklığı tüm dünyada artıyor ve en çok benler üzerinde gelişiyor. Dolayısıyla tüm vücudu korumak önemli.
Güneş kremi alırken nelere dikkat edelim?
Öncelikle içeriğini tüm detayıyla açıklayan, güvenilirliği kanıtlanmış firmaların ürünleri seçilmeli. Günümüzde her tür deri tipine ve deri sorunlarına uygun, hatta hamileler ve çocukların da kullanabileceği ürünler var. Dermatoloğunuza danışarak seçerseniz hem deri zarar görmez, hem de birden fazla yarar sağlayabilirsiniz. Örneğin; sivilce tedavisi,l eke tedavisine katkı gibi....
Ne zaman güneşe çıkalım?
Saat 11:00-16:00 arası güneşten uzak durulmalı. Ancak güneş maruziyeti derken deniz, havuz anlaşılmamalı. Günlük aktivitelerimiz sırasında da bu saatlerde gölge ve kapalı ortamlar tercih edilmeli. Deniz kenarında güneş kum ve denizden yansıyacağı için şemsiye altı her zaman güvenli olmayabilir.
Daha iyi yanmak için çeşitli içecekleri üzerine döken var, zeytinyağı süren var… Bunlara ne diyeceksiniz?
Eyvah diyeceğim sanırım. Bronz-luk insanda enerjik görünüm veriyor ve antideprasan etkisi var. Ancak uzun vadede erken yaşlanma ve deri kanseri riski düşünüldüğünde değmez diye söyleyebilirim. Artık deri kanseri sıklığı artışı nedeniyle yapılan uyarılar sonucu tüm dünya starlarında bile bronzluk out. Çok istenirse otobronzan ürünler kullanılabilir.
İngiltere’de aşırı solaryum tutkusu nedeniyle cilt kanseri vakaları yaygın, gazetelerde çok sık yer alır. Solaryumdan kesinlikle uzak mı durmalı?
FDA solaryumu 18 yaş altına yasakladı. Bu yasağın erişkine uzaması da bekleniyor. Solaryumlar kontrolsuz güneş ışını veriyor. Deri kanserine yol açtığı ve derinin bağışılık sistemini baskıladığına dair kanıtlar var, uzak durulmalı.
Kaç saat güneşlenmek yeterli?
Ülkenin ekvatora yakınlığı ve güneş ışınlarını ne kadar aldığına bağlı D vitamini için gerekli süre değişiyor. Genel kural derinizin kızarması için gereken zamanın yarısı kadar güneşte kalmanız. Türkiye için konuşursak, beyaz tenli bir kişi için Haziran ayında bu 10:00-11:00 arası 15 dakikadır. Ten esmerleştikçe bu süre uzar, çok esmer birinde 1 saati bulabilir.
Güneş sonrası cilt bakımı nasıl olmalı?
Güneşli günlerde deri nemini hızlı kaybeder. Gün boyu su tüketimini arttırmalıyız. Ilık-soğuk su ile duş, ardından 5 dakika içinde süt tarzında hiyaluronik asit içeren bir nemlendirici uygun olur.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR