Diyabetliler için günün en önemli öğünü kahvaltı

Diyabet tüm dünyada bir çok ülkenin milli sağlık sorunu haline gelmiş durumda. Örneğin; İngiltere’de geçen yıl yapılan araştırmada her gün 700 kişeye erişkin diyabeti dediğimiz Tip 2 diyabet tanısı konduğu belirlenmişti.

Diyabet üzerine sayısız araştırma yapılıyor. İşte bunlardan biri de İsrail’de Hebrew Üniversitesi’nde yapılmış .

Diyabetliler için en önemli öğünün kahvaltı olduğu belirlenmiş.

Deney şöyle yapılmış: Yaşları 30 ila 70 arasında değişen 8 erkek ve 10 kadın iki gruba ayrılmış. 1 hafta süreyle değişik iki diyet uygulanmış.

1’inci gruptakiler kahvaltıda en yüksek kalori, öğlen yemeğinde orta, akşam yemeğinde ise düşük kalorili yemekle beslenmiş. 2’nci gruptakiler ise gün boyunca toplam aynı kaloriyi almış, ama kahvaltı yerine en yoğun kalorili öğünü akşama konmuş.

Araştırmayı yapan İsrail Hebrew Üniversitesi’nden Prof. Oren Froy şunu söylüyor: “Araştırmamız öğünlerdeki kalori değişikliğinin tüm günü etkilediğini ortaya koyuyor. Yemek sonrası insulin seviyemiz ve kan şekerini düşürmeye yardımcı diğer metabolik hormonların günlük salınma ritmlerine etki ediyor. Glukoz dengesi ve Tip 2 diyabette komplikasyonları önlemek için kişinin yemek zamanı önemli.”

Haberin Devamı

Bu bulgular diyabetin yol açtığı kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere diğer komplikasyonları önlemekte kullanılabilir.

Sağlıklı yiyecekler artıyor ancak diyet kalitesi düşüyor
Dünyadaki beslenme trendleri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre sağlıklı yiyecek tüketimi artsa da küresl olarak diyet kalitemiz düşüyor. Araştırma dünyanın en önemli üniversitelerinden Tufts ve Cambridge, Bill ve Melinda Gates Vakfı ve İngiliz Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından yapılmış:
Dünya nüfusunun yüzde 90’ını içeren birçok anket taranmış. Analizde sağlıklı yiyecekler; tam tahıllar, balık, sebze, meyve, bitkisel yağlar, sağlıksız seçenekler ise tuz, kolesterol, işlenmiş et ve şekerli içcekler olarak tanımlanmış.
Sonuç özetle şöyle:
1- Yaşlandıkça sağlıklı yiyeceklere eğilim artıyor.
2- Kadınlar erkeklerden daha sağlıklı yiyor.
3- Yüksek ve orta gelir seviyesindeki ülkelerde diyet kalitesi ve ülkenin genel geliri arasında ilişki var. Daha sağlıklı yiyecekleri tercih etmede bir yükseliş gözleniyor.
4- Düşük gelir seviyesindeki ülkelerde sağlıklı yiyeceklere yönelim pek yok.
İşte sağlıklı seçenek: Propolisli beyaz çay
- 1 litre su
- 2 çubuk tarçın
- 4 karanfil tanesi
- limon suyu
- Beyaz çay (3 poşet)
- 2 yemek kaşığı bal-polen-propolis-arı sütü karışımı. Su, tarçın ve karanfilleri birlikte kaynatın. Altını söndürdükten sonra içine limon suyunu ve 3 poşet beyaz çayı atın, demlensin. İçine bal- propolis- polen- arı sütü karışımını da ekleyip iyice karıştırın.
Tarçın: Kan şekerini kontrol ediyor. Şeker metabolizmasının düzenlenmesi ve insülin direncinin kontrol altında tutulması konusunda etkileri ortaya konulmuş bitkiler arasında.
Beyaz çay: Beyaz çay 2009’da İngiltere’de Kingston Üniversitesi’nde yapılan araştırmada cilde destek veren kolajeni güçlendirme açısından tüm bitkileri solladı. Kısacası güzel bir cilde sahip olmak için adeta içilen krem gibi düşünebiliriz.
Propolis: Bir arı ürünü ve adı gittikçe daha çok duyulmaya başlandı. Direnci artırıcı etkisi var.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR