Bu bahar bizi ne zayıflatacak?

Bahar geldi ve herkes kilo verme derdine düştü. Peki mucizevi bir karışım var mı? İşin uzmanı Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Yeşilada ile konuştum.

Bu bahar bizi ne zayıflatacak

B ilimsel olarak kesin olarak ispatlanmış zayıflatan bitkiler, sebzeler, meyveler neler?

Şişmanlığın tek bir nedeni bulunmuyor. Bu bakımdan bilimsel araştırmalarla vücutta obezite oluşumunda rol oynadığı düşünülen çok sayıda hedef protein üzerinde etkili olabilecek doğal ya da sentetik maddelerin keşfedilebilmesi için yoğun çaba harcanıyor. Ancak şimdiye kadar çözüm sağlarken bireye zarar vermeyen ne doğal ne de sentetik bir madde keşfedilemedi. Dolayısıyla tek başına bir bitki ya da ürünü kullanarak, diyet yaparak veya spor yaparak zayıflamak zor. Başarılı bir uygulama için kişiye uygun ürün, diyet ve sporun birlikte kullanılması gerekir.

Her dönem yeni bir ‘kesin zayıflatan’ ürün çıkıyor piyasaya. Örneğin; bir yeşil kahve furyası vardı. Gerçekten etkili mi kilo vermede?

Zayıflama ürünleri en yüksek satış ve dolayısıyla yüksek kâr getiren bir piyasa. Bu nedenle her yıl piyasaya, doğal ürünlerin güvenilir olduğu algısı nedeniyle, farklı doğal ürünler zayıflatıcı olarak sürülüyor. Ancak dönüp çevrenize baktığınızda sorunun pek çözüldüğü kanısına varamıyorsunuz.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz dönemin bu konudaki popüler bitkisi yeşil kahve. Ancak burada bir yanlış bilgilendirme var. ABD'de yapılan bilimsel araştırmalarda yeşil kahvede bulunan klorojenik asitin deney hayvanlarında zayıflamaya yardımcı olduğunu bulmuşlar. Ancak miktarı düşük olduğundan yeşil kahve içerek bu etki elde edilemez. Bu nedenle içerisine yüzde 70 gibi çok yüksek oranda klorojenik asit ilave edilmiş özel yeşil kahve özütü hazırlanmış. Sonuç olarak ülkemizde herkesin ümitsizce yeşil kahveye yönelmesi yanlış, böyle özel özütlerle hazırlanmış ilaçların kullanılması gerekir.

Favorim ginseng ekstresi

Mevsim dönümündeyiz. Direnci artırmak için nasıl kürler uygulamalı?

Favorim ginseng ekstresi. Günde bir tane alıyorum. Bağışıklık sistemini dengeliyor. Bağışıklık sistemindeki en önemli aktörlerden biri de mikroorganizmalar. Dolayısıyla probiyotik önemli; ancak yoğurt, kefir gibi ürünlerdeki yararlı bakterilerin bağırsaklara kadar ne derecede sağlam ulaşabildiği tam bilinemiyor. Bu nedenle probiyotik haplar kullanılmalı.

Haberin Devamı

Sahte balda kanser tehditi

Sahte bal meme kanseri hücrelerini artırdı, doğal bal gelişimlerini engelledi

Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü'nün Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Öztürk, meme kanseri hücrelerine değişik ballar koydu. Sahte bal, meme kanseri hücrelerini artırdı! Çünkü glikoz ve fruktozdan ibaret. Halbuki çam, kestane balı kanser hücrelerlnin gelişimini belirgin bir şekilde engelledi.

Vücudun normal fizyolojisine müdahale etmeyin

Ya karbonatlı çay?

Vücudun normal fizyolojisine gereksiz yere müdahale edilmesini olumlu karşılamıyorum. Midede yüksek asit, bağırsaklarda alkali olan ortamda besinler sindirilerek emilir. Eğer siz midenin asit ortamını alkali ilave ederek bozarsanız, başta proteinler olmak üzere asit ortamda parçalanabilen besin içerikleri parçalanmadan kalır ve emilemez. Proteinler peptitlere ayrışamadığından emilemez ve neticede kişi kilo verebilir. Ancak vücudun dengesi zaman içerisinde bozulur; bağışıklık sistemi zayıflar ve kanserleşme gibi çeşitli tehditlere karşı koruma sağlayamaz.

Haberin Devamı

Hamilelerde baharata bile dikkat etmek gerekiyor

Kimler hangi bitki çaylarından uzak dursun?

Bu konu hakkında bir genelleme yapılabilmesi zor, çünkü bitki çayları ile ilaç ve bireylerin kişisel özellikleri arasında söz konusu olabilecek etkileşmelerin resmi olarak izlendiği bir kurum bulunmuyor. Genel olarak hamile, emziren ve üç yaş altı bebeklere bitki çayı verilmesi önerilmez. Ancak bu zararlı olduğu anlamında değil, güvenilirliği konusunda yeterli bilgi bulunmaması nedeniyledir. Hamilelerde zencefil fazla miktarda alınırsa erken doğum, düşüğe yol açabilir. Aslında hamilelerde kullanılan baharatların bile fazla miktarda kullanılması ile düşük riski oluşabilir. Mesela kekik çayının tansiyonu yükseltmesi, nane çayının mide asidini artırıcı etkisi nedeniyle reflü ve gastrit, ülser hastalarında kullanımı, çörekotu, zeytin yaprağı gibi çayların kan şekerini düşürmesi nedeniyle şeker ilacı ile birlikte kullanılması risk yaratabilir.

Haberin Devamı

Balın glisemik indeksi yüksek değil

Siz bal üzerinde de çalışıyorsunuz ekibinizle, neler saptadınız?

Balın bilinenin aksine glisemik indeksi çok yüksek değil. Glisemik indeksi yüksek olan tek bal, sahte bal! Yüzde yüz... Sırf şeker çünkü... Kestane, turunç çiçeği, çam balının glisemik indeksi 55'in altında. Ancak balın şifa mucizesi içinde yüzde 1-2 gibi düşük oranlarda bulunan vitaminler, mineraller ve binde 1-2 oranında bulunan polifenolik bileşenlere bağlı. İşte balı farklılaştıran arıların çiçek çiçek dolaşarak topladığı polenden kaynaklanan bu polifenolik maddeler. Hemen hemen tüm hastalıkların temelinde oksidatif hasar ve buna bağlı gelişen yangı cevabı olduğundan balın içerisindeki bu polifenolik maddelerin antioksidan etkisi balın şifalı özelliğinde belirleyici oluyor.

Ihlamura bal eklenince antioksidan kapasitesi 58 kat artmış!

Yaptığımız çalışmada bitki çaylarına bal ilave ettik. Ihlamur çayına eklenen bal antioksidan etkisini 58 kat artırdı. Antioksidan etkisi yüksek bilinen yeşil çayın bile antioksidan etkisi 4-5 misli artış gösterdi.

Çörekotu ve zerdeçal vücut direncini artırıyor

Sizin formda kalmak için kullandığınız bitkiler, karışımlar var mı?

Mecbur olmadıkça ilaç kullanmam. Mevsim dönümlerinde ginseng özütü taşıyan güvenilir marka ürünleri kullanarak vücut direncini artırırım. Arada çörekotu/zerdeçal karışı ile hazırladığım özel formülümü tüketirim.

DİĞER YENİ YAZILAR