Zeytinyağı süperstar!

40 yıldır zeytinyağını inceliyor ve diyor ki..

Ümmühan Tibet, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı. 1975’ te Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olmuş. O zamandan beri de tam 40 yıldır zeytinyağını inceliyor. Konuya her yönüyle hakim bir zeytinyağı aşığıyla konuştum...

Zeytinyağı süperstarNiçin zeytinyağı? Zeytinyağının diğer yağlara üstünlüğü ne?

Zeytinyağı, meyve yağıdır. Zeytin meyvesinden hiçbir kimyasal kullanmadan, sadece, kırma, yoğurma ve santrifüjleme gibi fiziksel yöntemler kullanılarak elde edilen ve bu haliyle tüketilebilen tek bitkisel yağdır. Yani zeytinyağı, meyve suyudur, meyveden sıkıldığı gibi tüketilebilen tek bitkisel yağ olduğu için; zeytinyağının lezzeti ve nefaseti, doğallığında saklıdır. Bu nedenle zeytin meyvesinin içerdiği birçok faydalı minör bileşenleri bünyesinde barındırır. Zeytinyağının dışındaki diğer yağların tamamına yakını ise tohum yağları... Tohumdan yağın ayrılması sırasında bir kimyasal çözgen kullanılır ve bu halde gıda olarak tüketilemezler, rafine edilmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Zeytinyağını diğer bitkisel yağlardan ayıran başka bir özelliği ise son derece dengeli, dayanıklı ve doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitlerini tam da vücudumuzun istediği oranlarda içermesidir. Bu nedenle zeytinyağı çok dayanıklıdır.

Ucuz zeytinyağı alayım derken bitkisel yağ alıyor olabilirsiniz!

Zeytinyağı satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Zeytinyağını da diğer gıdalarda olduğu gibi mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ ndan izinli, kontrolleri yapılmış ambalajlı ve markalı ürünleri tercih ederek satın almalıyız. Asla “köylüden”, “saf zeytinyağı”, “has zeytinyağı” gibi safsatalara inanmamalıyız. Çünkü zeytinden elde edilen her yağ yemeklik özelliğinde olmayabilir. Naturel sızma zeytinyağı kalitesinde olması için, kimyasal, fiziksel ve duyusal özelliklerinin standartlarımıza uygun olduğunun kontrol edilmesi gerekir. Beyaz tenekede, plastik şişede, yollarda, hijyenik olmayan kontrolsüz koşullarda üretilen zeytinyağını satın almayınız. Unutmayınız ucuz zeytinyağı almak isterken pahalı bitkisel yağ alıyor olabilirsiniz!

Haberin Devamı

Zeytinyağının pahalı olduğu algısını değiştirmeliyiz
Halkımız ‘Zeytinyağı pahalı‘ diyor. Diğer bitki yağlarıyla karşılaştırınca litre başı gerçekten de
daha pahalı... Neden?
Zeytinyağının pahalı olduğu algısını değiştirmemiz gerekir. Pahalılık olgusu sonuç olarak izafi bir konu. Zeytinyağının neye göre pahalı olduğuna bakmamız lazım. Eğer zeytinyağını diğer bitkisel yağlarla mukayese edersek, evet zeytinyağı pahalı. Ama eğer zeytinyağını, tereyağına göre mukayese edersek, zeytinyağı ucuz. Sonuç olarak “zeytinyağı, hayat bağı”dır.
Riviera yağ yanmaz
Ülkemizde zeytinyağlı yemek yapılırken en az yarım saat kaynatılıyor. Zeytinyağını kaynattığımızda değeri azalıyor mu?
Zeytinyağı, ister naturel sızma ister Riviera kalitesinde olsun sağlıklı gıda tüketebilmek adına sadece soğuk yemeklerde, salatalarda değil aksine her türlü etli, sebzeli, ızgara, kızartma, hamur işi hatta tatlılarda, pastalarda kullanılmalıdır. Özellikle kızartmalarda Riviera zeytinyağının kullanılmasını öneriyorum. Riviera, saf zeytinyağıdır. Yani iddia edildiği gibi yanmaz . Aksine antioksidan etkiye sahip tokoferol ve yüksek oleik asit içeriği ile son derece dayanıklıdır.
20-30 defa tattığım oluyor
‘Her gün tadım yapıyorum kan tahlilim süper geliyor’ diyorsunuz...
Ben hem zeytin üreticisi bir ailenin çocuğu olduğum için, hem de kariyerimin zeytin ve zeytinyağı kalitesi, analizleri ve araştırma çalışmaları çerçevesinde gelişmesi nedeniyle hayatım boyunca günlük yaşantımda sürekli yüksek miktarda zeytinyağı tükettim. Mesleğim gereği bazen günde 20-30 kez zeytinyağı tattığım olmuştur. Ayrıca yemeklerimi 150-170ml zeytinyağı kullanarak pişiririm.
Geçtiğimiz günlerde yaptırdığım kan tahlillerimde çok şaşırdım. Çünkü trigliseridim ve kolesterol seviyelerim limitlerin çok altında bulundu. Bence bu durumu zeytinyağının mucizesi...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR