Yağ acaba bizi daha akıllı mı yapıyor?

Prof. David Bainbridge dünyanın en saygın üniversitelerinden birinde öğretim görevlisi; Cambridge Üniversitesi veterinerlik bölümünde anatomi uzmanı. Prof. Bainbridge’in yeni kitabının adı “Curvology” yani “Kıvrım Bilimi”. Kitap İngiltere’de tartışma yarattı. Ona göre: Kalçalı, butlu annelerin sütüyle beslenmiş çocuklar diğerlerine göre daha zeki oluyor.

Prof. David Bainbridge bir veteriner cerrah olarak hayvanları iyileştirirken hayvan davranışlarını incelemeye başlıyor. Sonra da evrimsel biyolojiyle ilgileniyor.

Kitap ilginç tezlerle dolu. Ana tezi şu:

“İnsan dişisini diğer hayvanlardan ayıran önemli bir nokta da aşırı kıvrımlı oluşu. Kadınların vücudu olması gerekenden daha kadınsı! İnsanoğlu’nun vücudunda diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında bazı radikal değişiklikler var. Bunlar kalçalar, memeler, yağ... Bu kitap kadın vücudu hakkında; biyolojisi, sahip olduğu akıl ve onu çevreleyen kültür hakında...” diyor.

Kitabı yazmaktaki amacı tek kıvrımlı hatlara sahip dişinin sadece insanlarda bulunmasıymış. Prof. Bainbridge kadınlar neden vücutları hakkında düşünüp duruyorlar, bunu da araştırıyor. “Kadınların yaşamının merkezinde görüntüleri var” diyor.

Haberin Devamı

Bazı ilginç araştırmalara değiniyor: Örneğin; Mayo bikini denemesi istenen kadınlar daha az yemeye başlamışlar ve matematik testlerinde örgü kazak denemesi istenen kadınlara göre daha az başarılı olmuşlar.

KALÇALIYSAN ZEKİ ÇOCUĞUN OLACAK

Prof. Bainbridge diyor ki: “Kadınların karın ve kalça bölgesindeki yağ dokusu özellikle bazı yağ moleküllerinden zengin ve bu tip yağ insan beyninin gelişimi ve idamesi için gerekli, önemli... Bebeğin anne sütüyle aldığı yağların çoğu annenin kalçasında ve baldırlarında depoladığı yağlardan geliyor.” Bu teze göre şunu çıkartabiliriz: Geniş kalçalı ve dolgun bacaklı kadınlarda bu yağlar daha fazla ve çocukları da daha zeki olacaktır!

Eşittir: Kalçalıysan zeki çocuğun olacak!

YAĞ DOKUSU AŞIRI AZALIRSA SORUN ÇIKAR

Çok sıkı diyet yapanlarda yağ dokusunun aşırı azalmasına bağlı adet düzensizliği veya adet görememe sorunu olabiliyor. O yüzden aşırı sıkı, hiç yağ içermeyen diyetlere girip hormon dengenizi bozmayın.

Haberin Devamı

Prof. Bainbridge kadınların sürekli bir yarış ve karşılaştırma içinde olduklarından bahsediyor. Modern kadını tehdit eden yeme bozukluklarına da bu diğer kadınlarla sürekli yarışın temel oluşturduğundan bahsediyor. Hak verdiğim yanlar var. Ama bir konunun bilimsel kabul edilebilmesi için kanıta dayalı olması gerekiyor. Kitabı hakkındaki genel görüş şu; şimdilik söyledikleri sadece gözlem ve tezlere dayanıyor.

YOĞURT DUŞ JELİNE KADAR GİRMİŞ!

Avrupa ve Amerika’da bizim yüzlerce yıllık yoğurdumuz uzun süredir ne yazık ki Yunan yoğurdu adıyla çatır çatır satılıyor. Bizim kıvamlı yoğurdumuzu ‘Greek Yoghurt’ paketleriyle görünce her seferinde içim kan ağlıyor! Gemi kaçtı! Artık bunun dönüşü yok gibi görünüyor, kaptırmış durumdayız.

Fransa’da yeni bir duş jelinin adı bile ‘Yunan Yoğurdu’. Badem aromalı bu jelin kremsi formülünü yoğurtla zenginleştirmişler. Anneannelerimiz yanıklarımıza yoğurt sürerlerdi, annelerimiz yüzlerine yoğurt ve balla maske yapardı. Avrupalı yeni keşfetti yoğurdu, görünen o ki yoğurdu her yere sokacaklar.

Haberin Devamı

ET, SÜT ÜRETİMİ VE KÜRESEL ISINMA

İngiliz think-tank kuruluşu Chatham House, batı tipi beslenmeyi değiştirebilecek açıklamalarda bulundu. “Et ve süt ürünleri tüketimi önümüzdeki 40 yıl içinde büyüyecek gibi görünüyor. Oysa çok tehlikeli küresel ısınmanın önüne geçebilmemiz için tüketimi düşürmemiz gerek” diyorlar. Tüm bunlar araştırmalarla ortaya konan verilerden yola çıkarak açıklanıyor. Buraya kadar tamam. Ancak hem et, hem süt ürünlerinin besin değeri çok yüksek. Artı keyif alıyoruz. Öyle bitkisel proteinler geliştirilmeli ki, hem aynı besin değerini alabilelim, hem de keyifli yiyebilelim. Asıl yapılması gereken doğayı kirletmeden üretim yapmabilmenin yolarını bulmak gibi görünüyor.

KAHVE İÇİNCE UYKUNUZ KAÇIYORSA...

Kanada’da bir firma uyumanıza yardımcı olacak bir kahve çıkarmış. Kahvenin adına bayıldım: ‘Koyunları Sayan Kahve’. Bu kahve kafeinsizmiş ve içine bitkisel bir yatıştırıcı olan ‘valerian root’ karıştırmışlar. Ancak özellikle bunun uyklu bozuklukları için olmadığını sadece kahve içip uykusuz kalmanızı engelleyecek, arkadaşlarınıza rahat eşlik etmenizi sağlayacak bir içecek olduğunu vurguluyorlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR