Bal gibi tatlı bir kışa hazır mısınız?

Arı deyince aklımıza ilk gelen bal değil mi? Ama arı o kadar maharetli ki sadece bal değil, en az bal kadar kıymetli ürünler üretiyor. Propolis, polen, arı sütüyle yüzyıllardır uygulanan, bilinen tedavi yöntemleri var. Ancak bunların dışında bilimsel olarak da tüm dünyada arı ürünleriyle değişik tedavi yöntemleri deneniyor...

Propolis geleceğin ilacı olacak

Arılar bitkilerden topladıkları maddelerle propolis yapıyor. Bununla kovan ve petek gözlerini sterilize ediyorlar. Propolis, arı ürünleri içerisinde yüksek antioksidan kapasitesiyle en çok öne çıkanı! Nar suyuyla kıyaslandığında 62 kat, domatesle kıyaslandığında ise 120 kat daha yüksek antioksidan içeriyor. Bakterilere karşı da etkili. Propolis geleceğin ilacı olacak.

Toz deyip geçmeyin

Polen: Çiçek tozu. Adeta bir vitamin-mineral deposu. Polenin antioksidan kapasitesi domatese göre dört, böğürtlene göre üç kat daha fazla.

Arının da sütü mü olurmuş?

Evet, arının sütü var! 6-15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir madde bu. Kraliçe arı bununla besleniyor. Arı sütünün doğurganlık üzerinde etkisi var.

Haberin Devamı

Konunun piri ne diyor?

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşil- ada bitkiler, bitkilerin, doğanın iyileştirici gücü denince aklıma gelen güvendiğim ilk isimdir. Bakın neler açıklıyor:

“Propolis bağışıklık sistemini destekliyor, geniş bir antibiyotik etkisi var. Astım ve alerjilerin tedavisinde etkili. Arı ürünlerini kullanırken alerjik bireylerde önlem alınmasını öneririm. Kullanılacak üründen bir miktarı dirsek içine sürülür ve üzeri yara bandıyla kapatılarak 12 saat bekletilir. Herhangi bir kızarıklık varsa kullanılmamalı. Maalesef sahte arı ürünlerinin ayrımı çok güç. Arı sütü yerine krema gibi ürünler satılıyor. Dikkat!”

Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın, Prof. Dr. Ahmet Aydın ile birlikte yürüttüğü bir diğer araştırmanın sonuçları da son derece çarpıcı. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, bitki çaylarına bal eklendiğinde çayların antioksidan değerinin 60 kata kadar arttığı gözlemlendi.

Haberin Devamı

Yetişkinler ne kadar yiyebilir?

Bal: 50-80 gram.

Polen: 20 gram

Arı sütü: 200 mg-1 g

Propolis: 100-300 mg (Kuru ekstrakt 5-20 mg )

1/100 oranında balla karıştırılmalı.

Önemli: Bal ve propolis dışındaki arı ürünleri soğuk zincirde saklanmalı, yoksa bozulur. Arı ürünlerini farklı dozlarda teker teker kullanmak yerine güvenilir markaların karışım ürünlerini satın alabilirsiniz.

Dikkat: Arı ürünleri alerjik bünyelerde ve hastalarda test edildikten sonra, doktorlarına danışarak kullanılmalı. Bal bir yaşından küçük çocuklara yedirilmemelidir.

Baharatlı çay

Malzemeler:

- 1 litre su

- 1 yemek kaşığı çay

- 2 diş kakule

- 1 çubuk tarçın

- 2 dilim limon

- 2 çay kaşığı sıvı vanilya

- 3 yaprak nane

- 3 yemek kaşığı bal

Yapılışı:

- Bal hariç tüm malzemeyi 5 dakika kaynatın.

- Altını söndürdükten sonra içine bal karıştırın. Süzerek için.

Ballı limonlu tavuk

Malzemeler:

- 1 bütün tavuk

- 3 yk bal

- 1 çay kaşığı hardal

- 1 limonun suyu

Haberin Devamı

- 1 limon kabuğunun rendesi

- 2 diş dövülmüş sarmısak

- Kırmızı toz biber, tuz

Yapılışı:

Tavuğu bütün olarak haşlayın, aşırı yumuşamasın.Çıkarıp süzün.

Bir kasede bal, hardal, limon suyu, limon kabuğu rendesi, biber, tuz, sarmısağı karıştırın.

Tavuğunuza iyice yedirerek içine dışına sürün.

200 derecede önceden ısıtılmış fırında tavuk iyice çıtır oluncaya kadar pişirin.

Fırında ballı sebze

Malzemeler:

- 4 havuç

- 4 kabak

- 2 patates

- 8 diş sarmısak

- 2 yk bal

- 4 yemek kaşığı zeytinyağı

- Tuz, biber, kimyon

Yapılışı:

- Sebzeleri parmak kalınlığında ve parmak şeklinde doğrayın.

-Hepsini fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin.

DİĞER YENİ YAZILAR