Bakımlı erkeğin formülü

Haberin Devamı

Erkeklerin çoğu cilt bakımı konusunda isteksiz; bunu kadınlara has bir ritüel olarak görüyorlar. Oysa basit uygulamalarla hem iyi bir cilt bakımı sağlayabilir, yaşlanma etkilerini azaltabilir hem de tıraş konusunda sorun yaşamayabilirler. Nasıl mı? Yeni yılda bakımlı erkeğin formülünü İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, dermatoloji bölümünden Prof. Dr. Sibel Alper bakımlı bir cildin nasıl olması gerektiğini anlattı.

Erkeklerin cilt bakımı zor mu?

Erkeklerin cildi doğal olarak kadınlara kıyasla daha kalındır. Dolayısıyla kozmetik ürünlere karşı gelişen allerji ve tahrişlere daha dirençlidirler. Makyaj yapmadıkları için cilt bakımları basit ve kolay olacaktır.

Sürekli tıraş olanların bakıma daha çok ihtiyaçları var galiba, değil mi?

Tıraş durumu çok farklı boyutlara taşıyor. Özellikle kalın ve gür sakala sahip erkeklerde her gün tıraş olmak tahrişe, kızarıklıklara, sivilcelenmeye, ciltte yanma hissine yol açar. İyi bir deri bakımı ile güzel cilt hayal olmaktan çıkarılabilir.

Güne bakımlı ciltle başlayın!

Erkekler genelde sabunla yıkarlar ciltlerini, bu doğru mu gerçekten?


Evet, erkeklerin çoğu sıvı temizleyiciler yerine sabun tercih etmekte... Eğer cildiniz normal ise ve doğru ürün seçimi yapıyorsanız sorun yok, ancak sabunlar deriyi kurutacağından, yıkama sonrası kasıntı ve gerginlik hissediyorsanız, değişiklik yapma zamanı gelmiştir. Mutlaka sabun kullanmak istiyorsak, gliserin, E vitamini, zeytinyağı ve jojoba yağı içerenler kullanılmalı. Cilt kuru ve hassas ise sıvı temizleyicilere geçmeli.

Aknelerle savaş edilmesi lazım

Bir de özellikle genç erkeklerde akne sorunu var.


Deri yağlı ise özellikle erkekler şiddetli ve yıllarca sürebilen akne problemi yaşayabilirler. Tıraş durumu daha da güçleştirebilir. Akneye yatkın ciltlerde salisilik asit, glikolik asit veya benzoil peroksit içeren sıvı temizleyiciler mutlaka tercih edilmelidir. Bu ürünler hem yüzeydeki ölü hücreleri ortadan kaldırırlar hem mikrop öldürücü özellikler taşırlar.

Cilde uygun nemlendirici önemli

Ciltlerini nemlendirmek için ne kullansınlar?


Temizleme ardından ikinci basamak nemlendirme. Kuru cilt için kremler, normal cilt için losyonlar, yağlı cilt için ise jel veya tonik kullanılmalı. Eğer akne mevcut ise yine glikolik ve salisilik asit içerenler ön planda tutulur. Hele soğuğun, kuru havanın ve hava kirliliğinin derimizi olumsuz etkilediği kış aylarında daha da önem kazanır.

Tıraş sonrası tahrişlere çözüm

En büyük sorunlardan biri de tıraş sonrası cilt tahrişi... Çoğu erkek tıraş olmaktan nefret ediyor bundan dolayı sanırım.

Tıraş sonrası cilt tahriş oluyorsa aloe içeren tıraş kremleri denenmeli. Tıraş makineleri daha az tahrişe yol açıyor, ancak jilet tercih ediyorsak çift bıçaklıları tercih etmeli, çok bıçaklılardan kaçınmalıyız. Yüz ılık suyla yıkanmalı, tıraş kremi yüzde birkaç dakika bekletildikten sonra tıraş olunmalı. Tıraş sonrası balsamlar tercih edilmeli, yoğun alkollü ve mentollü ürünler kullanılmamalı. Bu tarz ürünler yanma, tahriş, kızarıklık ve deri kuruluğuna yol açacaktır. Sakallar batıyorsa tıraş sonrası glikolik veya salisilik asit içeren nemlendiriciler kullanılmalı. Bu önlemler yeterli olmazsa, yanak bölgelerine, boyuna lazer epilasyon yapmak en iyi çözümdür. Hamamelis içeren solüsyonlar hem deriyi rahatlatmakta hem de göz pamukları ile göz kapaklarına uygulandığında şişliği azaltmaktadır.

Yaşlanmaya karşı antioksidan

Ya genç bir cilt için yapılacaklar?


Günümüzde birçok ürün deriyi gençleştirdiğini iddia etmekte ama çoğunluğu bu beklentiyi karşılayamıyor. Çevresel kirlilik ve güneş ışınlarının yaşlandırıcı etkisi antioksidanlar ile bir ölçüde giderilebilir.

Gıdalarla da antioksidanları almak önemlidir. Takviye olarak Omega 3, E vitamini, C vitamini, çinko, selenyum gibi antioksidanlar alınabilir. Dışardan uygulanan kremlerde ise retinoik asit içerenler tercih edilmelidir. Ancak kremlerdeki retinoik asit miktarı yeterli olmayabilir. Yaz sonrası bir dermatolog tarafından kimyasal peeling işlemi yapılarak yaşlanma etkileri giderilebilir.

Yaz aylarında güneşten koruma faktörü içeren bir nemlendirici ürünü uygulayabilir ve tek uygulama ile hem nemlendirme hem güneşten korunma sağlayabiliriz. Nemlendiricinin SPF 30 olması günlük kullanım için yeterlidir.

DİĞER YENİ YAZILAR