İşte dünyanın en büyük gıda araştırma merkezi!

Haberin Devamı

Ülkemizin değerli Beslenme ve Diyetetik Profesörleri ve diyetisyenleriyle birlikte İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan Nestle Araştırma Merkezi’ndeydik. 5 binin üzerinde bilim insanının görev yaptığı bu dünya gıda devinin araştırmaları gerçekten etkileyici, büyüleyici. Merkezde gıda endüstrisinin gelişimine katkıda bulunacak bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapılıyor. Lozan’da bulunan merkezin Şili, Misouri, Pekin ve Tokyo’da olmak üzere 4 uydu birimi daha bulunuyor. Her yıl 200’ün üzerinde bilimsel araştırma yayınlıyorlar ve sektörünün geleceğinin şekillenmesine yardımcı oluyorlar.

Dünyanın en büyük gıda araştırma merkezindeydim. İtalya’da yaşları 21 ile 111 arasındaki gönüllülerden alınan kan ve idrar örnekleri karşılaştırılarak ‘uzun yaşamın ayak izi’ bulundu. Uzun yaşam süresine sahip olan kişilerin biyolojik yapılarında antioksidan savunmasının yüksek olduğu sonucu ortaya çıktı. Araştırma 21 ile 111 yaş üzeri 396 gönüllü üzerinde yapılmış. 100 yaş üzeri kişilerden alınan kan ve idrar örnekleriyle çok genç yaştaki kişilerden alınan örnekler arasında benzer bileşikler bulundu. Bu benzerlikler daha uzun ve daha sağlıklı yaşlılık dönemini öngören fizyolojik işaretler olarak tanımlandı. Araştırmaya katılan 100 yaşını aşmış deneklerin kan ve idrarında bulunan maddeler bu kişilerin vücutlarının özellikle daha iyi ‘ anti oksidatif ’ tepkiye sahip olduğu sonucunu ortaya çıkartıyor. Dr. Collino; uzun bir yaşamın metabolik gen yapısını keşfetmenin yaşlanmanın biyolojik mekanizmalarını anlamak adına heyecan verici bir adım olduğunu belirtti ve sonucun yaşlı insanların sağlıklı olması ve daha uzun yaşaması için gerekli süreçlerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacağını da açıkladı.

Probiyotik bakteriler obeziteden koruyor

Özel bir probiyotik türünün kilo yönetimi üzerindeki olumlu etkisi saptanmış. Probiyotikler, alınan kalorilerin sindirimini ve vücutta enerji kullanımını düzenleyerek kilo kaybına yardımcı oluyor. 125 obez denek 12 haftalık bir kilo verme diyeti ve ardından vücut ağırlığının korunmasını amaçlayan 12 haftalık bir dönemden geçirilmiş. Çalışma süresince katılımcıların yarısı bir kapsül yoluyla probiyotik bakteri, diğer yarısı plasebo almış. Probiyotik alan kadınların plasebo alan kadınlara göre çok daha iyi kilo verdiği görülmüş. Belirli bir probiyotik türü olan LPR obez kadınlarda kilo vermede etkisi olmuş.

Beslenebilirim Projesi ile 18 bin çocuk bilinçlendi

Beslenmeyle ilgili sorunlar okul çağındaki çocuklarda artış gösteriyor. Bu küresel sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla dünyada 68 ülkede 280 kuruluşla ortaklaşa “Sağlıklı Çocuklar” isimli küresel programı yürütüyorlar. Ülkemizde ‘Beslenebilirim’ projesiyle ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin yeterli ve dengeli beslenme farkındalığını geliştirmeyi amaçlıyor. Proje Türkiye’de 13 ilde 58 okulda uygulanıyor. Şimdiye kadar 18 bin öğrenciye ulaşmış.

Lezzetten ödün vermeden nasıl sağlıklı beslenebiliriz?

İnsanların beslenme alışkanlıkları ve kalori alımını etkileyen faktörler konusunda çalışmalar yürütüyor. yiyeceklerden keyif alırken aynı zamanda da kilo alımının nasıl kontrol altına alabileceğine ilişkin öneriler sunuluyor.

Çikolatayı farklı algıladık

Merkezde lezzetin biyolojisinin ve fizyolojisinin ince detayları üzerinde çalışıyor. Örneğin; bir şeyler yediğimizde tat alma reseptörlerimiz o gıdanın yapısını, güvenliğini ve besinsel değerini değerlendiriyor. Bu karmaşık profil, daha sonra tat algılama sürecini tamamlamak üzere beyne gönderiliyor ve anında onu beğenip beğenmediğimizi biliyoruz.

Akdeniz tipi beslenme en doğru seçim

Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında hakim olan bu beslenme biçimi Avrupa’da yükselişte. Artık bu Akdeniz diyeti diye değil, ‘Akdeniz tipi beslenme’ olarak tanımlanıyor bilimsel çevrelerde. Açıklaması da şu: ‘Herkesin Akdeniz’e kıyısı yok, ama Akdeniz tipi beslenebiliyor.’

Şimdi de 100 yaşını aşmış kişilerin üstün biyolojik özelliklerine Akdeniz diyetinin etkisini de mercek altına almış durumdalar. Görüşüm; sonuçlar açıklanıncaya kadar en iyi beslenme biçimlerinden biri olan Akdeniz tipi beslenmeye tutunmak en doğrusu.

DİĞER YENİ YAZILAR