Yulaf deyip gçme tanı!

Son yıllarda yaşamımıza giren bir tahıl yulaf. Çoğu kişi faydalarından haberdar; kahvaltıda tüketiyorlar, kek-kurabiye yapıyorlar, ekmekte kullanıyorlar. Çorbalarına ekleyenler de var.

Haberin Devamı

Bizde marketlerde birkaç çeşit yulaf var;
1- Yulaf ezmesi
2- Yulaf unu
3- Yulaf kepeği ( yulafın dış kabuğu) Yulaf

◗ 100 gramı 389 kalori.

◗ Kolesterol içermiyor.

◗ İçindeki yağ dağılımına baktığımızda öne çıkan sağlığımız için daha faydalı olan tekli ve çoklu doymamış yağlar. Doymuş yağ oranı düşük.

◗ 100 gramında 11 gram lif içeriyor.

◗ Kalsiyum, demir, magnezyum, B6 öne çıkan mineral ve vitaminler.

◗ Kolesterolü düşrüyor.

◗ Kan şekerini dengeliyor.

◗ Yulafın en büyük üreticileri Rusya, Kanada ve Polonya.

◗ FDA 1998’de yulafı sağlığa faydalarını kabul etti. Bu tarihten sonra gıda şirketleri rahatlıkla yulaf hakkındaki sağlık iddialarını paketlerine yerleştirebilir hale geldiler.

Diyabet üzerindeki etkisi

Yulaf diğer tüm tahıllardan daha fazla çözünebilir lif içeriyor.
Ayrıca yulafın içinde sağlık için çok yararlı bir bileşen olan Beta-glukan var. Beta- glukan sindirilemiyen bir bileşik. Doğada tahıllar, yosun, arpa,mantar, mayalarda var. Yulaf kepeği en fazla beta-glukan içeren kısım.

Diyabetliler için çözünebilen lif çok önemli

■ Yulafın içindeki çözünebilen lifler yemekten sonra kan şekeri dengesini konrol etmeye yarıyor. Şeker hastası olanların yulaf, baklagil, gibi çözünebilen liften zengin yiyeckleri düzenli ve bol tüketmeleri gerekiyor.

Yulaf ince kalmamıza da yardımcı olabilir

■ Liften zengin yiyeceklerin genellikle kalorileri düşük. Çiğnemek için daha uzun süreye ihtiyacımız var; böuylece yemek sırsaında kendimizi kontrol etmemiz kolaylaşıyor, daha az kalori alıyoruz.

Kolesterolü düşürüyor

Yıllardır süren bazı araştırmalar baklagil, yulaf, keten tohumu, yulaf kepeği gibi ürünlerdeki çözünebilir liflerin kimi insanlarda yüksek kolesterolü düşürebildiğini net olarak gösteriyor.

Ne kadar yulaf yemeli?

Kolesterolü düşürücü etki için günde 3 gram çözünebilir lif almak gerekiyor. Bu da 1.5 kase yulaf lapasına denk.



DİĞER YENİ YAZILAR