Yumurtalarınızı dondurup istediğinizde çocuk yapın

Haberin Devamı

Kadın için ideal doğum yaşı 28-32 arasında. Ancak iş dünyasındaki acımasız rekabet nedeniyle çalışan kadınlar çocuk planlarını sürekli ertelemek durumunda kalıyorlar.

Ülkemizde kısa süre önce yumurtaların saklanması konusunda önemli bir yönetmelik değişikliği oldu. Artık yumurtalarınız dondurabilir, saklayabilir, istediğiniz zaman çocuk sahibi olabilirsiniz. Bu yeni yönetmelik çocuk sahibi olmak isteyen kadınların hayatını nasıl kolaylaştırıyor? Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çepni ile konuştum.

30 Eylül’de Resmi Gazete’de yeni bir yönetmelik yayınlandı kadının yumurtalarının saklanması konusunda, nedir, sizden öğrenelim?

Önceden sadece kanser tedavisi görecek hastaların üreme hücre ve dokuları saklanabiliyordu. Çünkü kemoterapi veya radyoterapi üreme hücrelerine zarar vererek üreme işlevini çok olumsuz etkileyebiliyor, hastanın üreme hücrelerinin hepsi zarar görebiliyor ve artık kendi üreme hücrelerinden çocuk şansı kalmıyor. Bu yönetmelik değişikliği sayesinde artık yumurtalık kapasitesi azalmış ,ama halen evlenmemiş ,ya da çocuk sahibi olmayan, kanser hastalığı olmayan kadınların üreme şanslarını korumak için isterler ise yumurta ya da yumurtalık dokuları saklanabilecek.

Böylece henüz bekar kadınlara önemli bir şans verilmiş oluyor, değil mi?

Kesinlikle! Kadınlar artık daha geç yaşlarda doğuruyor. Uzmanlık yaşamımın ilk yıllarında yirmili yaşların başında doğumlar görürken, bugün yirmili yaşların sonu ve otuz-otuzbeşli yaşlara doğru doğumların kaydığını söyleyebilirim. Doğurma yaşının artmasıyla birlikte doğal yollardan çocuk sahibi olabilme yeteneği de azalıyor. Bu yönetmelikle önemli bir sorun giderilmiş oluyor; böylece yumurta rezervi azalan herkesin yumurtalarını dondurmasına izin verilmiş oldu.

Peki bunu belgelemek de gerekecek mi?

Evet. Düşük over rezerviniz (yumurta sayısının azalması) varsa ve henüz doğurmamış iseniz , aile öykünüzde erken menopoz hikayesi de varsa üç uzman tabipten oluşan sağlık kurulu raporu ile belgelendirirseniz bu haktan yararlanma şansınız var.

Ya erkekler? Onların spermleri hangi koşullarda saklanabiliyor?

- Cerrahi yöntemlerle sperm elde edilmesi halinde

- Kemoterapi ve radyoterapi gibi üreme hücrelerine zarar veren tedaviler öncesinde

- Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak olan ameliyatlar öncesinde,

- Çok az sayıda sperm olması durumunda saklanabiliyor.

35 yaşından önce anne olmaya çalışın, geç kalmayın

- 20-35 yaş arasında bir siklus döneminde gebelik şansı yüzde 25-30 oranında.

- Bu şans 35 yaştan sonra azalmaya başlıyor. 37 yaştan sonra ciddi şekilde düşüyor ve 40’lı yaşlarda yüzde 5-10 düzeyine iniyor.

- 43 yaştan sonra tüp bebekte dahi gebelik şansı mucizelere kalmış. Güzel bir söz vardır, ‘Her şey zamanında’. İşte bu nedenle çocuk planlaması uygun zamanda yapılmalı. 35 yaşından önce anne olmaya çalışın...

DİĞER YENİ YAZILAR