Fazla kilo ve meme kanseri arasındaki bağlantıya dikkat!

Meme kanseri yaşam süresinin uzaması, hızlı şehirleşme, batı tip yaşam şeklini benimseme birlikte görülme sıklığı da haliyle artıyor...

Dünyanın kanser önleme ve kanseri yenme konusunda ki en büyük, en önemli verilerine sahip olan kuruluş Dünya Kanser Araştırma Vakfı. Önemli kongrelerine katılıyorum.

Dünya Kanser Araştırma Vakfı’na Amerikan, İngiliz, Hong Kong ve Hollanda Kanser Araştırma Enstitüleri’nden gelen tüm bilgiler İngiltere’de Imperial Kolej’de toplanıyor ve değerlendiriliyor. Dünyaca ünlü bilim insanlarından oluşan bağımsız bir komite de bun sonuçları tartışıyor ve dünyaya yeni açıklamalar yapıyorlar. İşte bunlardan en yenisi, meme kanseri tanısı konanlara yaşam stili konusunda öneriler içeriyor. Yayımladıkları açıklamadan sizler için derledim.

Yaşam şekli, metastazı önlüyor ve ömrünüzün uzamasını sağlıyor

Araştırma nasıl yapılmış: Meme kanserli iyileşmiş hastalar üzerinde yapılan 85 araştırmanın sonuçları incelenmiş. Ele alınan kadın sayısı yaklaşık 165 bin.

Saptanan noktalar:

Bağımsız komite ‘yeni araştırmalara ihtiyaç var’ diyor. Ancak meme kanseri olup iyileşenler üzerindeki araştırmalara göre bazı önerilerin rahatlıkla yapılabileceğini belirtiyor.

Tanı konduktan sonra yaşam süresine katkıda bulunacak olanlar nedir?

- Sağlıklı bir vücut ağırlığı
- Fiziksel olarak aktif olmak
- Liften zengin yiyeceklerle beslenmek
- Soyalı ürünlerle beslenmek
- Genel olarak az yağlı beslenme, özellikle de doymuş yağdan fakir beslenme

Obez kadınların ölüm riski daha yüksek

Hem tanı konmadan, hem tanı konduktan sonra vücut ağırlığımızın iyileşme üzerinde etkisi var. Ancak fazla kilolu veya obez kadınların hayatını kaybetme riskinin neden daha yüksek olduğu konusunda başka faktörler de rol oynayabilir. Vücut ağırlığı ve meme kanserinden kurtulma konusunda elimizde yeterli veri yok henüz. Fazla kilolu ve şişıman olanlarda 8 kanser türünün daha çok görüldüğüne dair araştrmalar bize çok kuvvetli kanıtlar veriyor. Bunlar; rahim,yemek borusu, böbrek, pankreas, yumurtalık, safar kesesi, menopoz sonrası meme kanseri.

Fiziksel aktivite meme kanserini yeniyor

Kanıtlar fiziksel olarak aktif olan kadınların -tanı konmadan önce ve tanı konduktan sonra- meme kanserini yenmede daha büyük şansları olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı



Beslenme şeklinizi düzenleyin

Diyet şekli de etkili olabilir, ama elimizde yeterli araştıtma yok. Şu ana kadar yapılan araştırmalarda elde edilen verilere göre;

-Tanı konmadan önce ve konduktan sonra bol lifli beslenen kadınların meme kanseri nedeniyle hayatlarını kaybetme riskleri daha düşük olabilir.
-Tanı konduktan sonra soyalı ürünleri daha çok tüketenlerin yaşam şansı daha yüksek olabilir.
- Tanı konmadan önce bol yağlı beslenen kadınların tanı sonrası hayatını kaybetme riski daha yüksek olabilir.

BU ÖNERİLERİ DİKKATE ALIN

Eğer meme kanser tanısı konduysa tedavinizden sonra;

1- Sağlıklı beslenin. 2- Fiziksel aktivitenizi artırın.
3- Sağlıklı bir kiloyu koruyun.

DİĞER YENİ YAZILAR