Glokom hastaları trafikte dikkat!

Haberin Devamı

Glokom göz tansiyonu demek. Dünyada körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Ve bende de var! Genetiğin rolü büyük; ileride kör olma ihtimali beni tedirgin ediyor.

GLOKOM, özellikle 40 yaş üstü insanlarda ortaya çıkıyor. En sinsi hastalıklardan biri; kalıcı körlüğe dahi sebep olabiliyor. Hastalar, görme duyularını yüzde 40 oranında kaybetmeden önce bu rahatsızlığın farkına varamıyorlar ve bu durum da ne yazık ki hastalığın kontrol altına alınmasını geciktiriyor.

Araç kullanan sürücüler çok dikkatli olmalı

Veni Vidi Göz Grup Uzmanlarından Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu: Glokom her ne kadar her yaştan insanı etkilese de özellikle artan yaşla birlikte görülme sıklığı da yükseliyor. Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, göz içi basıncının görme sinirini incelterek, hasara uğratması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık. Glokom aynı zamanda sık olmamakla birlikte bulanık görme, gece görüşünde ışık yansımalı görüş, televizyon izlerken göz etrafında ağrı ve baş ağrısı gibi belirtilerle de kendisini gösterebiliyor.

Dr. Kavalcıoğlu, glokom hastalığında hastanın görme alanının yavaş yavaş daraldığını ve yan görüş alanının yitirildiğini belirtiyor: “Hasta glokom dolayısıyla yan görüş alanını kaybettiği için özellikle aniden yola çıkan araçları ya da kişileri fark edemez. Ancak arabasının kapı kenarlarını çarpmaya ya da yanındaki araçları göremediği için yaptığı trafik kazalarıyla glokom hastası olduğunu farkına varır. Japonya’da yapılan bir araştırma, glokom hastası olan kişilerin, normal görüşe sahip sürücülere oranla 2 kat fazla kaza yaptıklarını ortaya koymuştur. Yan bakış alanlarındaki daralma, ışık hassasiyeti, bulanık görme, karanlıkta görüşün azalması gibi etkenler yapılan bu kazaların en önemli sebepleridir.”

Hayatınızı riske atmayın!

Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu’dan glokom hastalarına öneriler:

- Hastalığın kontrol altına alınmasındaki en önemli faktör; özellikle 40 yaşından sonra düzenli olarak göz muayenesi yaptırmak. Düzenli göz muayenesi olun.

- Mümkün olduğunca gece araç kullanmayın. Eğer araç kullanmak zorundaysanız, o zaman bir yakınınızdan mutlaka yardım isteyin.

- Açık renkli ve özellikle sarı renkli camlar, mavi ışığı süzerek daha net bir görüşün elde edilmesini sağladığı için gece direksiyon başına geçildiğinde bu tarz gözlükler kullanılmalıdır.

Göz için en faydalı besinler

- Yeşil yapraklı sebzeler (semizotu,ıspanak, bezelye, brokoli, pazı)
- Yumurta sarısı
- Portakal ve greyfurt
- Kırmızı biber
- Kırmızı ve mor renkli meyveler (çilek,böğürtlen, yaban mersini)
- Badem ve fıstık
- Yağlı balıklar (somon, uskumru, sardalye, ton)
- İstiridye, kırmızı et ve karaciğer (çinko için)
- Avokado
- Siyah çikolata

Göz için faydalı bir tarif; ‘elmalı semizotu’

Malzemeler

- 1 adet ekşi elma
- 1 bağ semizotu
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 tutam tuz
- 1 yemek kaşığı dolusu kuş üzümü
- 200 gr süzme yoğurt

Hazırlanışı:

- Süzme yoğurdu bir tutam tuz ve ezilmiş 1 diş sarımsak ile tatlandırın.
- Semizotunun yapraklarını ayıklayıp yıkayın ve kurutun.
- Elmaları kabukları ile birlikte tırnak büyüklüğünde küp küp doğrayın.
- Kuş üzümü, yoğurt, semizotu ve elmaları harmanlayın. Servis tabağınıza alın.
- Üzerine iki yemek kaşığı sızma zeytinyağı gezdirip servis edin.

DİĞER YENİ YAZILAR