Beslenme saati

Çocuk obezitesinin hızla arttığı çağımızda okul sırasındaki beslenme daha da önem kazanıyor. Beslenme alışkanlıklarına dikkat edelim!

Haberin Devamı

Okulların açılmasıyla birlikte anneleri yeni bir telaş aldı. Yaz döneminde çocuklar dizlerinin dibindeydi; az çok yedikleri-içtikleri kontrol altındaydı. Ancak okulların açılmasıyla birlikte bu sıkı kontrol zorlaşıyor. Aslında okulların açılmasıyla birlikte çocuğun sağlıklı olması daha da önem kazanıyor. Çünkü sağlıklı öğünlerle beslenmesi ve aktif olması sadece okul başarısını artırmakla kalmayacak, tüm yaşamı boyunca sağlıklı alışkanlıklara da sahip olmasına yol açacaktır.

Sağlıklı beslenmeye nasıl alıştıracağız?

■ Kahvaltıyı atlamasına izin vermeyin

Sadece şişmanlar kahvaltıyı atlar! Bu sözün ne kadar doğru olduğuna hep tanık olmuşumdur. Üstelik kahvaltı yapmayan çocuğun okuldaki genel perfomansı düşüyor. Araştırmalar kahvaltı yapan çocukların okul daha düzenli devam ettiğini, daha iyi konsantre olduklarını, daha az karın ağrısı çektiklerini ortaya koyuyor.

■ Kahvaltı önerileri

Tipik Türk kahvaltısı

Zeytin peynir-yumurta- bal-tereyağı-süt-tam tahıllı ekmek

Bu kahvaltı çocuğun güne bomba gibi başlaması için ideal. Ancak çocukların çoğu erken saatte kahvaltı yapmakta zorlanıyor. Veya zaman kısıtlı olabiliyor, servise yetişme telaşıyla yarım yamalak kahvaltı yapabiliyorlar.

Zaman kısıtlıysa meyve-süt-bal karışımları imdada yetişiyor

Bu karışım içindeki yulaf ezmesi ve süt ile çocuğu yok yutacaktır. Bal enerjisini sağlayacak, muzdan ise boyunun uzaması için ekstra kalsiyum alacaktır.

■ Ballı süt
◗ 1 iri bardak süt
◗ 1 yemek kaşığı bal
◗ 1 muz
◗ 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
◗ 1 çay kaşığı vanilya
◗ Karıştırıcıyla çırpın.

Öğle yemeğini birlikte hazırlayın

Çocuğunuzun beslenme çantasını birlikte hazırlayın. Böylece sevdiği yiyecekleri seçecektir. Eğer çocuğa danışmadan hazırlanırsa çoğunlukla yiyeceklerin çöpü boylama şansı yüksek! Ve o zaman çocuk kantinden beslenecektir. Çocuk karar aşamasına dahil edilmeli.

Okulun öğlen yemeği mönülerini inceleyin

Çocuğunuzla birlikte her hafta baş başa verip hangi yiyecekleri seçmesinin daha yaralı olacağını konuşun ve mönü üzerinde işaretleyin. Tabii ki sevdiği ama kilo yapacak yiyecekler de olacaktır. Bir gün mantı ise, ertesi gün daha sağlıklı bir yemek seçmesini önerin ve nedenini anlatın.

Gökkuşağı yükleyin

Beslenme çantasına gökuşağının bütün renklerini içeren sebze ve meyvelerden koyun. Her renkten farklı vitamin-mineral ve antioksidan alıyoruz. Her gün farklı bir renk yerleştirin. Pazartesi havuç dilimleri, salı kivi, çarşamba elma gibi..

Her öğünde protein almasına dikkat edin

Büyümekte olan çocuk için protein çok önemli. Her öğünde protein tüketmesine gayret edin. Protein hastalıklara karşı direncimizi sağlayan antikor üretiminin ana maddesi. Yani çocuğun hastalanmadan okula düzenli devam edebilmesi için yeterli protein alması şart.


DİĞER YENİ YAZILAR