Su hakkında bilmek istediğiniz her şey

Haberin Devamı

- Günde kaç bardak içmeli?

En az 8 bardak! WHO (Dünya Sağlık Örgütü)’nün önerisi günde toplam 2,5 litre su içmek. Bunun hepsinin su olarak vücuda almak zor.En az 1,5 litre içeceklerden , 1 litre yiyeceklerden olarak belirlenmiş.

- Güne yayarak mı içelim?

Su hakkında bilmek istediğiniz her şeyİdeali bu. Her 2 saatte 1 bardak su içmeye gayret edin. Ancak dikkat! Eğer hava sıcaklığı ve hareket çok artmışsa; 30 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarında ihtiyaç günde 4-5 litreye kadar çıkabiliyor.

- Yeterli su içiyor muyum?

Anlamak çok kolay! Basit bir yöntem var: İdrarınızın rengine bakacaksınız. İdrar rengi iyi bir gösterge. İdrarınız koyu sarı ve ağır kokulu ise yeterli su içmiyorsunuz demektir. Yeterli su içiyorsanız idrarınız açık sarı oluyor.

- pH’ın önemi var mı?

Evet! Suyun pH derecesi, suyla karışmış hidrojen miktarını gösterir. Aynı zamanda o suyun sertlik derecesinin de belirleyicisidir. pH’ı 7’nin altında olan su asidik, 7’nin üzerine olan su alkalen veya baziktir.

- pH’ı kaç olmalı?

Vücut için yararlı olan bazik su içmektir. Aynen yediklerimiz gibi içtiklerimizin de vücudumuzun kimyası üzerinde etkisi vardır. İnsan vücudu sürekli olarak pH dengesini sağlamaya çalışıyor. Vücudumuzun bu çabasına kulak verelim!

pH nedir?

pH; potansiyel hidrojen demek. Bir sıvının asidik veya bazikliğini gösteren bir ölçü. pH değeri 0-14 arası bir rakamla belirtilir. 7 nötrdür. pH ’ı 7’nin altında olan asidik, 7’nin üzerinde olan baziktir.

Seçtiğiniz suyun kimyası önemli, dikkat!

- Vücut yeterli su içtiğini nasıl anlıyor?

Ağzımızdaki ve sindirim yollarımızdaki su kan damarlarına varmadan önce, beynimize susuzluğun giderilmek üzere olduğu haberini yolluyor. Tüm sindirim yolu boyunca vücuda giren suyu belirleyen alıcılar var. Emilen su miktarı ölçülüyor ve beyne bir mesaj yollanıyor. İşte bu bizim doğru miktarda su içmemizi sağlıyor.

- Seçtiğimiz suyun kimyası önemli mi?

Evet! Kaliteli su seçin. Seçtiğiniz suyun kimyasına dikkat edin. Şişe etiketini mutlaka okuyun. Seçtiğiniz suyun içinde hangi mineraller var, nerden çıkartılıyor bilin. Yüksek pH‘lı , alkali suyu tercih edin.

- Su sıcaklığı ne olmalı?

İdeali oda sıcaklığında su; yani 20-24 derece arası olmalı.

- Sıcak su zayıflatıyor mu?

Hayır! Bu ünlü olmuş bir yanlış inanış! İdeali oda sıcaklığında su içmek; yani 20-24 derece arası. Bu da ılık su demek. Vücudumuz 20-24 derece arasındaki sudan çok rahat yararlanabiliyor.

- Çok su kabızlığı önler mi?

Büyük olasılıkla! Suyu artırmak kabızlığı gidermede çok etkili bir yöntem. Özellikle de sabahları aç karnına içilen su bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olur.

- Susamayı mı bekleyelim?

Hayır! Susuzluk hissi organizma suyunun yüzde 1’ini kaybettiğinde ortaya çıkıyor.Yani 70 kg.lık bir insan 700 gr. su kaybedince ! Bu sırada vücudumuz çoktan alarma geçmiş oluyor; böbreklerimiz su tutmaya başlıyor.

- Susuzluk ve psikoloji

Araştırmalara göre aslında hepimiz yüzde 1-2 hafif dehidrate; susuz dolaşıyoruz. Bu, ruh hali değişiklikleriyle kendini gösteriyor.

Günde 8 bardak suyu nasıl içeceğim?

Uyku dışındaki saatlerde her 2 saatte 1 bardak içilebilir.

Su içmek yağ yakımını hızlandırır mı?

Evet! Su zayıflamaya çok iyi bir yardımcıdır. Daha az yemenize yol açar. Yağ metabolizmasını hızlandırır. Toksin atmanızı sağlar.

Yağı yakabilmek için vücudumuzun suya ihtiyacı var.

Artı; su içtikçe açlık duygusu azalıyor, gereksiz atıştırmaların önüne geçebiliyorsunuz. Midemiz hacim reseptörlerine duyarlı bir organ. Ortalama iç hacmi de 1,5 litre civarında. Bu hacmi doldurduğumuzda sinirler bu iletiyi beyne taşıyor, beyin de bize ‘ Dur! Doydun!’ komutu veriyor. İşte kilo vermek veya kilomuzu korumak istiyorsak bu komut daha da önem taşıyor. Kalorisi az , hacmi fazla yiyecek ve içeceklere ihtiyacımız var. Suyun kalorisi yok, üstelik hacmi de fazla. Bir boş alanı hemen doldurabilir. Yani kilo vermek için su ideal.

DİĞER YENİ YAZILAR