Gökkuşağının tüm renkleriyle beslenin!

Besinlerden aldığımız vitamin, mineral, fotokimyasallar adapte olma yeteneğimiz diye tanımladığımız fenotipik esnekliği sürdürmemize yarıyor. Bilimsel sav şu; insanlar yaşlandıkça fenotipik esneklikleri azalıyor, belki de bu yüzden kansere daha çok yakalanıyorlar.

HER RENK AYRI VİTAMİN

Her ayrı renk bitkiden, sebze veya meyveden farklı bir koruyucu bileşik alıyoruz. Bu yüzden renkli beslenmek çok önemli. Beslenme şeklimiz gökkuşağının tüm renklerini içermeli. Yapılan çalışmalarda normal bir beslenme biçimi uygulayan batılı bir kişinin günde birkaç yüz mg ile 1 gram arası fenolik madde aldığı belirlenmiş. Ancak bu maddelerin vücutta birikmediği 4 saat içinde idrar yoluyla vücuttan atıldığı görülmüş. O zaman demekk ki sürekli yemek gerek! Kısacası antioksidan alımında süreklilik önemli.

Beyazlar bağışıklığı güçlendiriyorGökkuşağının tüm renkleriyle beslenin

Karnabahar, soğan, sarmısak, pırasa, turp, mantar... Karnabahar içindeki sulforafan ile kanserden korunmamızı sağlıyor. Soğanda ise kuersetin var; o da kanserin düşmanı. Artı; kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu. Soğan, sarmısak, pırasa bunlara karaba bitkiler, hepsi kükürtlü bileşikler içeriyor. Mikropları yanlarına yaklaştırmıyorlar.

Mavi ve morlar gençlik aşısı etkisi yapıyor

Böğürtlen çeşitleri, mor üzüm, mavi-mor meyveler; bunların hepsi renklerini içlerinde bulunan antioksidan bileşiklerden alıyor. Mavi-mor meyvelerde bulunan besinler damar sağlığını korumamıza yardımcı oluyor, kalp hastalığı riskini azaltıyor. Üzüm, böğürtlen, patlıcan, mor lahana, kuru erik... Bunlar ayrıca bizi yaşlanmaya karşı da koruyor. Bir tür anti-aging etkileri var. ‘Patlıcan’ der geçeriz değil mi? Patlıcandaki anthyocyaninler sayesinde kanserli hücreler yüzde 57 kadar düşürülmüş. (Gıda ve Toksikoloji dergisi/ 2007)

Yeşiller: Görünmez kahraman

Vücudumuzu klorofille detokslamak mümkün. Klorofil ne mi? Bitkilere yeşil rengini veren doğal olarak oluşan molekül. Yeşil bitkilerdeki lutein ise sağlıklı gözelere sahip olmak için gerekli bir bitkisel bileşik. Katarakt riskini azaltıyor, yaşa bağlı görme yeteneğinde azalmayı önlüyor. Klorofilden faydalanmak için ıspanak, pazı, roka gibi tüm koyu yeşil yapraklı sebzeleri baş tacı edin.

Klorofilin yararları:

- Kanı temizliyor, kan yapıcı ve oksijen sağlıyor.

- Bağışıklık mekanizmasını güçlendiriyor.

- Enerjimizi artırıyor.

- Kanseri önleyici etkisi var. Toksin atmaya yardımcı oluyor.

- Kolonları temizliyor.

- Cildi güzelleştiriyor.

Kırmızılar: Kanseri önlemede yardımcı

Kırmızılar C vitamini deposu. C vitamininin bizi kanserden korumada çok güçlü etkisi var. Ayrıca cildimizin genç kalmasını da sağlıyor. Kırmızılar içerdiği bir başka önemli madde de likopen. Likopeni mercek altına alalım:

- Domates ve papaya, pembe guava, karpuz gibi meyvelerde bulunuyor.

- Kanseri önleyici etkisi üzerine araştırmalar yapıldı, olumlu sonuçlar alındı ve hâlâ deneyler sürüyor.

- Bu önleyici etkinin potansiyel antioksidan ve yangı önleyici etkisine bağlı olduğu düşünülüyor.

-İçlerindeki en güçlü antioksidan beta-karoten. Beta-karoten A vitaminin öncüsü. Bitkisel A vitamini de diyoruz. Hem bağışıklığı güçlendiriyor, hem de gözlerimizi!

Haberin Devamı



Diyabetlilere özel pilav

İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki Karaburun’daki Kayıkçı Restoran’da Yetkin Hanım diyabetli müşterileri pilavını yiyemiyor diye üzülüp harika bir tarif geliştirmiş. Pilavının tarifini beni kırmadı, paylaştı.

Hamsili bulgur pilavı

Malzemeler:

- 1 kg hamsi (ayıklanmış, açılmış)

- 2/3 bardak zeytinyağı

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- Bulgur - Dere otu

- Maydanoz

- Kuru nane

- Karabiber

- Tarçın

- Yeni bahar

- 1 kase çam fıstığı

- 4 soğan (kıyılmış)

- Kuş üzümü

- Kuru üzüm

Hazırlanışı:

- Tencereye zeytinyağı koyun. İçine kıyılmış soğan ve çam fıstığını da ekleyip kavurun.

- Bulgur, otlar, tüm baharatlar ve tereyağını ekleyin. Üzerini geçecek kadar su koy.

- Kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirin.

- Bu sırada yuvarlak cam bir fırın kabına hamsileri sırtları kaba gelecek şekilde dizin.

- Üzerine pişen pilavı boşaltın. Pilavın üzerini de yine hamsilerle kapatın.

- 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.

DİĞER YENİ YAZILAR