Bir yılda israf ettiğimiz ekmek=500 okul

Elimde Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün bastırdığı ‘Bayat Ekmekli Yemek Tarifleri’ni okuyunca öğrendiklerime hayret ettim! Yıllarca yemekhanelerde, hastanelerde çok ekmek ziyan edildiğine tanık oldum. Ama bu kadar çok mu çöpe atıyormuşuz?

‘Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’ 17 Ocak 2013 ‘de başladı, bir yılını doldurdu. Hafta sonu yazılarında, hele ki eklerde rakamlardan hoşlanmayacağınızı tahmin edebiliyorum; ancak bu rakamlara dikkat! Biz önceki yıl her gün yaklaşık 6 milyon adet ekmeği çöpe atmışız! Kampanya sayesinde

1 milyon daha az atmışız! Çöpe giden ekmeğin maddi karşılığı ne kadar mı? 1.5 milyar TL! Bu parayla yapılabilecekler ise: 80 hastane, 500 okul. Haydi kolları sıvayalım, birbirimizi uyaralım. Biz çok zengin bir ülke değiliz, dikkatli olalım...

Haberin Devamı



Nasıl alınmalı ve nasıl saklanmalı?

- Ekmek almadan önce tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı dikkate alınmalı.

- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle üretilmiş olan ekmekler alınmalıdır.

- Alındığı gün tüketilmeyecek ise ambalajlı ekmek tercih edilmelidir.

- Alışverişte ekmeğin ezilmemesine dikkat edilmeli, ayrı bir poşette taşınmalı.

- Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için kapaklı bir ekmek kutusu, gıda dolabı ve poşet içinde; serin, karanlık ve kuru bir otamda saklanmalıdır.

- Birkaç gün içinde tüketilmeyecek ekmek (özellikle sıcak havalarda) buzdolabının soğutucu ve derin dondururcu kısmlarında kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.

Bayat ekmekli tarifler

Annemin nefis yumurtalı ekmeği

Malzemeler:

- 6-7 dilim bayat ekmek

- 3 yumurt

- Yarım bardak süt

Hazırlanışı:

Bu malzemeyi iyice çırpın.

Ekmekleri arkalı önlü bu karışıma bulayın.

Yağda önlü arkalı kızartın.

Bal veya peynirle enfes oluyor.

- Bayat ekmekleri değerlendirmenin en güzel yollarından biri bu tarif bence. Harika oluyor, deneyin. Hala yaparım ve çocukluğuma dönerim.

DİĞER YENİ YAZILAR