Kuru fasulye deyip geçme, tanı!

Haberin Devamı

Emekliden al haberi! ‘Kuru fasulye çok pahalandı’ dedi emekli öğretmen annem. Malum, gençken fasulye patates vs. kilo fiyatına bakmak aklınıza bile gelmiyor. Atıyorsunuz sepetinize her şeyi ödeyip çıkıyorsunuz. Ancak emekli kısıtlı maaşıyla her fiyatı kontrol edip en uygun fiyatlıyı almaya çalışıyor. İşte bu yüzden ‘Şu fasulyeye hakkını teslim edeyim’ dedim. Gelelim kuru fasulyenin nimetlerine...

Kuru fasulyenin besin değeri nedir?

1-Protein

Kas kemik ve bağ dokularımızın ana maddesi. Güçlü kemik ve kaslara sahip olmak ve vücudumuzda üretilen antikorların yapımı için de gerekli. Yani bizi hastalıklardan koruyor.

2-Kompleks karbonhidrat

Karbonhidratlar vücudun ana enerji ve ısı kaynağıdır. Günlük yiyecek tüketimizin en büyük bölümünü oluşturması gerekiyor. Kompleks karbonhidratlar dediğimiz tahıl, baklagil, sebze, meyve, ekmek, makarna, kana çok daha geç karışıyorlar.

3- Folik asit

Hamilelikte bebeğin beyin ve sinir sitemi gelişimi için hayati önem taşır. Yetişkinlerde sinir sitemi fonkisyonları ve kan hücreleri yapımı için gerekli. Eksikliğinde kansızlık, egzama, saçlarda erken beyazlama, bellek zayıflığı, gerginlik, depresyon gibi etkiler görülür.

3- Kuru fasulye lif deposu

Bir iri tabak kuru fasulyeden 12 gram lif alıyoruz. Oysa hayvansal protein aldığımız ette lif yok. Üstelik kolesterol da içermiyor. Kuru fasulye liften zengin olduğu için yavaş sindiriliyor, uzun süre tokluk sağlıyor. Şöyle bir belleğiniz yoklayın, kuru fasulye yediğinizde uzun sure acıkmıyorsunuz, değil mi? Hindistan en çok kuru fasulye üreten ülke. Ziyaretim sırasında, mikrop kapmamak için sürekli körili mercimek, nohut ve kurufasulye ile beslenmiştim.

4- Diyabetliler için de uygun

Glisemik indeksi düşük bir yiyecek; yani kan şekerimizi hızlı yükseltmiyor. Bu yüzden şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği yiyecekler arasında. Hızlı insulin hormonu salınımına neden olmadığı için kan şekeri dengesini korumaya yardımcı.

Antioksidan gücü yüksek yiyeceklerin başını çekiyor!

Amerikan Tarım Dairesi araştırmacıları 100’den fazla yiyeceğin antioksidan kapasitesini araştırmışlar. İlk sıraları özellikle Güney Amerika’da bol tüketilen -küçük kırmızı fasulye ve barbunya- alıyor. Bizde ünlü olan fasulye çeşitleri ise ilk 40 yiyecek arasına girmiş.

Kuru fasulye: Müzikli meyve!

İngiliz çocuk şarkısı var: ‘Kurufasulye, ah fasulye, müzikli meyve’ diye... Harika sözler, zaten en yaratıcı fikirler çocuklardan çıkıyor.

Kuru fasulye niçin mi çok gaz yapıyor?

İçinde lahanada da bulunan bir şeker cinsi var. (oligosakkaritler) Bu şeker moleküllerini sindirmek için özel enzimler gerekli. Biz insanların bağırsaklarında bu enzim yok. Kalın bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından sindiriliyor. İşte bu bakteriler iş başındayken gaz oluşuyor. Aslında gaz sağlıklı bir bağırsak sitemine sahip olduğumuzu gösteriyor.

Kuru fasulye 48

Börülce 42

Nohut 33

Mercimek 28

Barbunya 27

Soya faulyesi 18

Pancardaki betain kalp-damar hastalığı riskini azaltıyor

Pancar mutfaklara sık giren bir sebze değil. Oysa o kadar faydalı ki daha çok tüketmeye gayret etmeliyiz. Özellikle aile boyu kalp-damar hastalığı riski olanlar pancarı sofralarında eksik etmese iyi olur! Nedenine gelince... Pancarın içinde doğal bir kimyasal bileşik var; adı betain. Betain’in kanda homosistein seviyesini azalttığı belirlenmiş. Yüksek homosistein kan damarlarımıza zarar veriyor, kalp-damar hastalığı riskini artırıyor. Bir araştırmada pancar suyunun tansiyonu da düşürdüğü gözlenmiş. Bir başka araştırmada da performansı artırdığı kanıtlanmış; pancar yiyen koşucu daha hızlı koşmuş. Ortaçağ’dan beri ise sindirim sistemi sorunları için kullanılmış.

Pancar çorbası

Malzemeler:

- 5 adet pancar

- 1 adet kırmızı soğan

- 1 iri havuç

- 1 patates

- 1 adet acı kırmızı biber

- 2 diş sarımsak

Hazırlanışı:

- Malzemenin hepsini kıyın, kaynatın.

- Soğuyunca karıştırıcıyla çırpın.

- Üzerine bal kabağı çekirdeği serperek ikram edin.

*Doğu Avrupa’da pancar çorbası çok ünlü. Benim çorbam da güzel oluyor!

Dikkat: Çok pancar yerseniz idrar ve dışkı kırmızı çıkıyor. Hiçbir zararı yok, korkmayın. Tıpta hematüri denen (kan işeme) bir durum vardır. Kan işediğinizi sanmayın. Bu sadece geçici bir durum.

DİĞER YENİ YAZILAR