Süt, peynir, yoğurtla zayıflayın!

Haberin Devamı

Süt, peynir, yoğurt... Ülkemizde kimin dolabını açsanız bu yiyeceklerden en az bir tanesi vardır, temel yiyecektir. “Süt iyidir, ama sadece inekler içindir” diyen de var. “Süt şişmanlatıyor, yemeyin” diyen de! Peki bu savlar ne kadar bilimsel? Japonya’nın Yokohama kentinde Uluslararası Süt ve Süt Ürünleri Kongresi’ndeydim. Bu konuda kitapları da olan Süt Ürünleri Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Gregg Miller ile görüştüm.

Süt ürünleri konsunda en son bilimsel araştırma nedir?

Süt ve peynir-yoğurt gibi süt ürünleri kalp-damar hastalığı ve Tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı. Yetişkinlerde tansiyonu düşürmeye de yarıyor.

Süt ürünleri şişmanlatıyor diye genel bir inanış var. Bu doğru mu?

Fazla kilo ve şişmanlığın ana nedeni kronik enerji dengesizliği. Yani vücuda aldığınız kalori yaktığınızdan fazla. Araştırmalar günde önerildiği gibi 3 porsiyon süt peynir, yoğurt yemenin sağlıklı bir kiloda kalmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Örneğin; ABD'de yeni bir çalışma yapıldı. Yoğurdun kilo vermeye yardımcı olduğu gösterildi.

Süt, peynir, yoğurtla zayıflayın



Kilo mu verdiriyor?

2012’de yeni araştırma sonuçlarına göre öyle! Süt ürünleri tüketiminin kilo, bel ölçüsü, kas dokusu üzerine etkilerine bakıldı. Kalorinin kısıtlandığı programlarda süt ürünleri tüketildiğinde, tüketilmeyen programlara göre kilo kaybının hızlandığı, kas dokusu kaybının önlendiği ortaya çıktı.

Sadece kaloriyi kısarak gittiğinizde kas kaybı da çok oluyor vücutta, değil mi?

Tabii! Sağlıklı olmuyor. Günde 3 porsiyon yağsız yoğurt eklenmiş bir kilo verme programına girenlerin vücut yağlarını yüzde 64 daha rahat yaktıkları belirlendi ve kas dokularını yüzde 31 daha fazla korudular.

Günde üç porsiyon süt ürünü alın

Ne kadar süt ürünü yemeliyiz peki?

Günde 3 porsiyon! Bu beslenme piramitlerinde de yer alıyor zaten. Kalsiyum, D vitamini, potasyum minerali gibi besinleri almak için...

En iyi süt ürünü hangisi?

Günde 3 porsiyonu size yedirecek olan! Süt, peynir, yoğurt, hepsinin sağlıklı bir beslenmede yeri var. Damak tadınıza hangisi uygunsa.

Şu çocukların çok sevdiği aşırı şekerli aromalı sütlere ne diyorsunuz?

Şu anda onlar üzerinde çalışıyoruz. Üreticilerin şeker miktarını azaltmaları için uğraşıyoruz.

Ya peynirler? Sizde de bizim ülkemizdeki gibi aşırı tuzlu!

Peynir üreticileriyle bir araya geldik. Tüketici markete gittiğinde arzu ediyorsa daha az tuzlu seçenekleri bulabilmeli.

Japonların inceliğinin sırrını keşfettim

Süt, peynir, yoğurtla zayıflayın



Yeşil çay! Kekten, dondurmaya, şekerden ciklete, içeceklere kadar her yerde yeşil çay var. ABD Başkanı Obama’ya da yeşil çaylı dondurma yedirmişler. Obama’nın iştahla yeşil çaylı dondurma yalarken göründüğü fotoğrafı tüm dondurmacıları süslüyor. Bu dondurmanın tadı gerçekten enfes. İçtikleri yeşil çay ise bizim içtiğimizden çok daha koyu, adeta bir bezelye çorbası gibi. Adına macha (maça diye okunuyor) denilen çay seremonilerinden birine katıldım ve o ünlü koyu yeşil çaylarının nasıl hazırlandığını öğrendim. Çaya hiç şeker katmıyorlar. Öncesinde ufacık bir tatlı ikram edip, önce ağzınızı tatlandırıyor. Arkadan bize göre acı, çok kıvamlı yeşil çayı hiç şekersiz ikram ediyorlar. Yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığı, karın içi yağlanmayı azalttığı kanıtlandı. Antioksidan gücü de çok yüksek.

DİĞER YENİ YAZILAR