Yeni yılda en çok arzulanan ne mi? Kilo vermek

Haberin Devamı

Yeni yıl isteklerinin başında kilo vermek geliyor. Her yıl yeni yeni diyetler türemesine rağmen -Atkins, Kan Grubu, Greyfurt, Taş Devri- hiçbiri işe yaramıyor. Yeni yıla İngiltere’de girdim; şu hep kafalarımızda yer eden ince uzun kemikli İngiliz modeli çoktan rafa kalktı! En işlek istasyonlarından Paddington’da etrafa kısa süre bakmak yeterli; özellikle gençlerde şişmanlık almış başını gitmiş!

-Asıl suçlu kim?

Sonunda suçlu bulundu! Eskiden yağ idi, şimdi değişti. Şeker! İngiliz sigorta kuruluşu NHS (Bizdeki SSK’ya denk) yaptığı araştırmada ortalama bir İngilizin haftada 700 gram; yani 140 çay kaşığı şeker tükettiğini belirledi. Oysa vücudumuz bunun yarısıyla yetinebilir. Uzun süredir ‘Dr. Yasemin Bradley ile Reçetesiz Hayat’ adlı bir program sunuyorum. Çekimler için ücra köyleri dolaşıyoruz. 90’ı aşmış pek çok kişinin beslenme biçimine tanık oldum. Her şeyi yiyorlar, kıstıkları bir şey yok. 90 yaşındaki Akhisar’lı nine bir oturuşta kaç incir yiyordu dersiniz? Güldü soruma 'İstediğim kadar!’ diye yanıt verdi. Ama bu çok uzun ve sağlıklı yaşayan insanların hepisinin ortak bir özelliği var: Çocukluklarından beri bedenen çok çalışmışlar. İleri yaşlarında bile hala aktifler. Bence bizim modern dünyamızda asıl suçlu aşırı hareketsizliğimiz. Bir düşünün bugün ne kadar hareket ettiniz?

-Çok şeker tüketince ne oluyor?

Vücudumuz müthiş bir iç dengeye sahip; kandaki şeker oranını da hep belirli bir aralıkta tutuyor. Kanda şeker yükselmeye başladığı zaman bunu dengelemek için pankreasımızdan insülin salgılanmaya başlıyor. Vücutta insulin seviyesi arttıkça da sağlığımız tehlikeye giriyor. Pankreas insulin salgılamaktan yoruluyor ve kesiyor. Hoşgeldin şeker hastalığı!

-Ne kadar şeker tüketelim?

Araştırmacıların belirlediği bir rakam var: 1 günde kadınlar 6 çay kaşığı, erkekler 8 çay kaşığı şeker tüketmeli, daha fazla değil. Çay kaşığıyla ölçüm çok kolay, ancak gramı nasıl çay kaşığına çevireceğiz diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Kolay; dörde böleceksiniz. Örneğin; satın aldığınız paket in üzerinde 28 gr şeker mi yazıyor? Demek ki 28 / 4 = 7 çay kaşığı şeker içeriyor.

-Peki şekeri istemek kötü mü?

Eskiden beri insanoğlunun şekerli bitkilere, meyvelere yönelmesinin nedeni doğada tatlı olanın daha güvenli olması. Acı olan birçok ot zehirli olabiliyordu. İnsanlar yiyeceklerini böylece ayırıp seçebildiler. Bu yönelim de belli ki katlanarak devam etti. Belki şekere düşkünlüğümüzü genetik olarak da devralıyoruz atalarımızdan, kimbilir?

- Çaya şeker koymayı bıraktım.

Çocukluğumdan beri çaya bayılırım. Tatlıyı çok sevdiğim için ‘hadi şu çaydan şekeri kaldırayım’ dedim. İlk birkaç gün zehir gibi bir içecekti benim için çay. Sonra hemen alıştım. Tatlı istiyorsam bal karıştıyorum. Antioksidan içeriği yükseliyor. (İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dilek Boyacıoğlu ve ekibinin araştırması sonucu) günde 2 demlik çay içiyorum. Bu da en az 10 çay kaşığı şeker tassarufu. Ama tatlımdan hiç vazgeçemedim. Nedeni için gerçek bir öyküm var:

Jackie Kennedy’nin son tatlısı

Suikaste kurban giden ABD başkanı John F. Kennedy’nin eşi Jackie stili ve zarafetiyle bir ikon. Erken yaşta hayata veda etti. Hayatının son yıllarında birlikte çalıştığı tasarımcı John Loring’in ağzından devam ediyorum: ‘Jackie’yi son gördüğümde Le Cirque’deydik. Öğlen yemeğinden sonra garson çeşitli tatlılardan oluşan bir tabak getirdi. Jackie’yi hiçbir zaman tatlı yerken görmediğim için garsona tabağı geri götürmesini söyledim. ‘Eğer bir tanesine bile dokunursan seni çatalımla oyarım’ dedi. Tabaktaki 6 tatlının hepsini yedi, bitirdi. O an artık havuçlara gerek kalmadığını bildiğini anladım.’

Bu öykü beni çok etkilemiştir, hiç unutmam. Yanlış anlaşılmasın lütfen; ‘aman 3 günlük dünya, ne istiyorsak yiyelim' demiyorum. Sadece aşırı kasmanın yersiz olduğunu birçok örneklerle yaşadım.

Dr. Bradley’nin light mutfağı

Şekersiz tatlım

Canım aşırı tatlı istediği zaman hazırladığım çok pratik bir tatlı tarifi veriyorum bu hafta size. Kuru üzüm ve tarçın sayesinde müthiş tatlı hale geliyor. Aşuremsi bir tadı var, dinlenince daha da güzel oluyor.

Malzemeler:

- 1 avuç yulaf ezmesi
- 1 avuç file badem
- 1 yemek kaşığı kuru üzüm
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Süt

Yapılışı:

- Bir kaseye tüm malzemeyi koyun. Üzerini geçecek kadar süt ekleyin.
- Buzdolabında 1-2 saat dinlensin.

DİĞER YENİ YAZILAR