Şimdi hafif yiyeceler tüketin

Haberin Devamı

İyi bayramlar! Keyifli tatiller! Çoğumuz tatilde olacağız ve tatil genelde 1-2 kiloyu da beraberinde getiriyor. ‘Bayram tatilini diyetle mi geçireceğiz’ dediğinizi duyar gibiyim. Tabii ki hayır! Artık diyet yapmak değil, fit olmak önemli. Önemli olan keyfimizi kaçırmak, sevdiğimiz yiyeceklerden uzak durmak değil, akıllı uslu yemek! Tatilde alınan kiloları vermek zor olabiliyor, dikkat! Light bir bayram geçirmeye çalışmak yerinde olur. Ramazan Bayramı'nı evde kutlama geleneği benim gibi metropollerde çalışanlar için artık anı... Çoğu kişi gibi bayramlarda tatil yapıyorum. Ama çocukluğumda yaşadığım bayram sabahlarını çok özlüyorum.

Kendinizi koşullayın...

Siz bu satırları okurken Alaska’da olacağım. Kendimi son bir haftadır sürekli koşulluyorum: ‘Çok yemek yok, unlu mamüllerden uzak dur, deniz ürünleri-sebze serbest, bol somon ye, ne de olsa yerine gidiyorsun, tatlı sadece öğlen, akşam şekerli yiyecek yok, çok şükür bu yiyeceklere her zaman ulaşabilirsin, saldırmanın anlamı yok, dans pabuçlarını yanına al, dans ederek kalori yak!’

* Şu sözleri kafanızdan çıkarmayın.‘Fazla yemekte ilim ve irfan anlayış eksikliği vardır. ‘Mideye giren kalçaya gider.’ Göbek aklı yönetir.’ Özellikle ilki beni hizaya sokuyor, utandırıyor çünkü!

* Bol kalorili yiyecekleri akşama bırakmayın!
Canım ne çekiyorsa gündüz saatlerinde yiyorum. Akşam 5’ten sonra asla kilo yapıcı yiyeceklere el sürmüyorum. Kiloluysanız da çok kolay vermeye başlıyorsunuz.

* Pozitif olun.
Her şeyin eşref zamanı var. Bazen çok zorlasam da 1-2 kilo fazlamı veremiyorum. Rahat bir tutumdayken bir bakıyorum gitmiş.

* Daha çok hareket... Çünkü büyük bir olasılıkla daha çok yiyeceksiniz! Deniz kenarındaysanız bol bol yüzün. Su içinde hareket edin. Ağırlığa karşı hareket kas kitlenizin artırır, bu da metabolizma hızlanır.

* 'Yükte hafif, pahada ağır’ besinler tüketin.
Yaş ilerledikçe besin değeri yüksek, ama kalorisi düşük yiyecekler baş tacımız olmalı. Koyu yeşil yapraklı yeşillikler, sebzeler, fazla şekerli olmayan meyveler, balık, yağsız etler, yumurta, az yağlı yoğurt gibi..
.
* Akıllı-uslu yiyin. Yiyeceklerden korkmayın. Keyifle, ama ölçülü yiyin! Önüne geleni atıştırarak yemek, bol kof kalori almanıza yol açar. Bir yiyeceği yerken ‘Gerçekten bu kalorili besine ihtiyacım var mı, doymadım mı?' diye düşünün.

Bayramı evde geçirecekseniz;

Bayramlarda evde yiyecek bolluğu oluyor. Dolap dolu olunca da insanın yiyesi geliyor. Normalde tüketeceğinizden çok daha fazlasını yiyip kilo almaya başlıyorsunuz.

- Misafirler için aldığınız kuruyemişlere, çikolatalara siz dadanmayın.

- İkram edilen tatlıların tümünü yemek zorunda değilsiniz. 1 adet yiyin. Artık kimse ayıplamıyor.

- Hediye gelen tatlı kutularını sofraya getirmeyin. İsteyene porsiyonla ikram edin. Ortaya koyarsanız çok yersiniz.

- Bol bol doğal mineral seviyesi yüksek su için. Su midenizi doldurup, fren etkisi yapacaktır. Yemenizi kontrol etmenizi sağlayabilir.

- Porsiyonlarınıza dikkat! Çoğu şişman kişi fazla yemediğini düşünüyor. Bu kişileri izlediğimde genelde çok büyük porsiyonlar yediklerine şahit oldum. Miktarı azalttığınızda kilo vermek çok kolaylaşıyor.

- Ayaküstü atıştırmayın! Özellikle kadınlar bu ayak üstü atıştırmalardan günde rahat 200-300 kalori fazla alabiliyor. 40-45 dakika bantta yürümek demek bu, ona göre!

- Tatlılarınızı aşırı şekerle yapacağınıza tatlandırıcıyla yapmayı tercih edebilirsiniz. Böylece şekerden gelecek kof kalorilerden kurtulmuş olursunuz. Ailenizde diyabetliler varsa onların da keyifle tatlı yiyebilmesi için tatlandırıcı doğru seçenek.

Haftanın sözü::
‘Sözcüklerimi yediğim için hiçbir zaman hazımsızlık çekmedim!’
Winston Churchill İngiliz politikacı
(1874-1965)

DİĞER YENİ YAZILAR