Açıkta satılan kuruyemiş kuru meyve, baharata dikkat!

Haberin Devamı

Yiyeceklerdeki doğal toksinler

Doğal toksinler birçok yiyecekte bulunan ve kendiliğinden oluşan zehirli maddelerdir. Bu toksinler normal miktarda yerseniz herhangi bir sağlık sorununa yol açmıyorlar. Çünkü vücudumuz bize zarar vermeden atıyor. Bazen de diğer yiyeceklerdeki bazı bileşikler bizi koruyor.

Elma

Küflü veya hasar görmüş elmalar patulin adlı mikotoksini içerebiliyor. Eğer elma suyu sıkacaksanız veya elmayla kek yapacaksanız hasar görmüş elma kullanmayın. İngiltere’de meyve suyu üreticileri küflü elma suyu kullanmamaları konusunda hükümet tarafında uyarılıyor.

Barbunya

Barbunya çok iyi yıkanmalı, yoksa mide ağrısı ve kusmaya neden olabiliyor. İçinde lektin denen bir toksin var. Eğer barbunya 12 saat suda bekletilir ve en az 10 dakika kaynatılırsa
tamamen yok ediliyor.

Kabuklu deniz ürünleri

Yosunlar tarafından oluştırulan toksinlere algal toksin deniyor. Midye, tarak, istiridye gibi kabuklular algal kirlenemeye diğer su ürünlerine göre daha açıklar. Balık toksin içeren yosunu yediği zaman toksin etine geçiyor ve insanlarda öldürücü olabilecek seviyelere bile yükselebiliyor.

Yeşil Patates


İçinde glikoalkaloid denen bir toksin var. Aslında bu toksin tüm patateslerde var ama çok düşük düzeyde...

Yüksek doz glikolakaloid ise,

- Patateslerin yeşil kısmında

- Filizlenmiş patateste

- Işıkta bekletilen patateste oluyor.

- Patatesi karanlık, serin, kuru bir yerde saklamalısınız.

- Eğer yeşil kısımlarını ayırdığınızda bile patatesin tadı tuhaf geliyorsa hemen atın.

- Yeşil renkli cips yemeyin.

Aflatoksin ve zararları!

Aflatoksin iyi saklanmayan kuruyemiş, tahıl, kuru meyve ve diğer bazı yiyeceklerde görülen küflerin oluşturduğu bir mikotoksin. Birinci derece karaciğer kanseri nedeni olarak görülüyor.

DNA’yı mutasyonu uğratıyor

Vücuda alınan aflatoksin süt, idrar ve karacigere geçerken DNA’yı mutasyona (yapı değişimine) uğratarak kanser meydana getiriyor. Bir çok çalışma aflatoksinler ile artan karaciger vakaları arasında bir ilişki oldugunu göstermiş. Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi (IARC), aflatoksinleri “Grup I” kanserojenler sınıfına dahil etmiştir.

Ekmek küfü

Küf ve diğer mantarlar tarafından üretilen toksinlere mikotoksin deniyor. Küf hemen her yiyecekte oluşabilir. Sıcak nemli ortam üremelerini kolaylaştırıyor.

- Örneğin; sıcak bir ortamda birkaç gün içinde ekmek küflenebilir.

- Buzdolabında saklamak daha uzun sure küflenmeden kalmasını sağlıyor.

- Ekmeği saklamak için en iyi yer ekmek kutusu
veya serin bir dolap.
Küfü sıyırdığınızda mikotoksinini de sıyırıp almış oluyorsunuz. Ama yiyeceğin içine çoktan nüfuz ediyorlar.
En doğrusu: Küflü yiyeceği tamamen atmak.

DİĞER YENİ YAZILAR