Menopozla birlikte kalp ve tansiyon hastalığı riski artıyor!

Haberin Devamı

alp ve damar hastalıklarının kadınlarda, erkeklere oranla daha yaygın görülmesi; bir grup kadın doktoru harekete geçirdi. "Kadın Kalbine Hanımeli Platformu" kurdular ve kadınlarda hipertansiyonun kontrol altına alınması ve hipertansiyona bağlı kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için çalışmaya başladılar. Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki kadınların korkulu rüyası kanser değil. Hipertansiyon ve hipertansiyon sonucu gelişen kalp ve damar hastalıkları kadınların sağlığını tehdit ediyor. Her 30 kadından biri meme kanserinden ölürken, buna karşın her 3 kadından biri kalp hastalıklarından hayatını kaybetmekte. Kadınların daha fazla özeni hak ettiği düşüncesiyle yola çıkan ve aralarında Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, Prof. Dr. Nesligül Yıldırım, Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Prof. Dr. Elif Arı Bakır, Doç. Dr. Zeynep Tartan’ın da bulunduğu hekimler Kadın Kalbine Hanımeli Platformu'nu kurdu. Hanımeli Platformu’ndan
Kardiyolog Doç. Dr. Zeynep Tartan bakın neler söylüyor:
Menopozla birlikte kadınlarda kalp ve damar sisteminde ne gibi değişiklikler oluyor?
Östrojenin azalmasıyla birlikte kadın daha fazla kilo alıyor. Yüksek tansiyon riski artıyor. Koruyucu olan iyi huylu kolesterol düzeyi düşüyor, zararlı olan kolesterol düzeyleri yükseliyor. Kemik erimesi ve kilo alımı sebebiyle hareket kısıtlılığı artıyor. Hareketsiz yaşantı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol hepsi bir arada kalp sağlığını tehdit ediyor.
Kadınlarda kalp krizi yaygın mı Türkiye'de? Hangi yaşlarda ve kimlerde daha sık görülüyor?
Türkiye’de tüm ölümlerin yüzde 55’i kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 32’si (yaklaşık 15 milyon kişi) hipertansif. Bu oran kadınlara gelince yüzde 36. Erkeklerde ise hipertansiyon oranı kadınlardan çok daha düşük; yüzde 27.
Son 20 yılda kalp hastalığına bağlı ölümlerde azalma görülüyor; ama bu oran sadece erkeklerde. Kadınlarda azalma yok, tam tersine artıyor.
Dünya çapında baktığımızda her 30 kadından biri meme kanserinden hayatını kaybediyor. Fakat kalp hastalıklarına gelince tablo daha ciddi. Her 3 kadından biri kalpten ölüyor. Kadınlar kanserden korkuyor ama nedense kalp hastalıklarının gelip kendisini bulacağına pek inanmıyor.
Kadın yaşlanınca kalp hastalığı geçiriyor diye bilinirdi eskiden; fakat yaş giderek gençleşti. Sanılanın aksine menopoz öncesi kalp hastalığı kadınlarda yaygınlaştı. Kalp krizi sonrası ölüm ise kadınlarda erkeklere göre 2 kat fazla. Kardiyovasküler ölümlere baktığımızda Avrupa ile karşılaştırdığımızda Türkiye’de kadın ölümleri daha genç yaşta.

Tuz tüketimi azaltılmalı, ideol kiloya erişilmeli


Kadın bu dönemde kalp-damar sağlığını korumak için nelere dikkat etmeli?

- Özellikle lif ve mineralden zengin Akdeniz diyeti ile beslenmeli.

- İdeal vücut kilosuna erişmeli ve bunu korumalı.

- Sigara kullanımından vazgeçmeli.

- Düzenli fizik aktivite veya daha aktif bir gündelik yaşam sürmeli.

- Hipertansiyona karşı tuz tüketimini mutlaka azaltmalı; günlük 4-6 gramı geçmemeli.

Menopoza yeni giren bir kadın hangi tahlileri

tetkikleri mutlaka yaptırmalı?

Kolesterol paneline baktırmalı, insülin direnci ve kan şekerini ölçtürmeli. Tiroid fonksiyonları; D3 vitamini ve kalsiyum düzeyleri, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarına mutlaka baktırmalı. Bunların sonucuna göre problem varsa hekimin öngördüğü sıklıkta kontrollerini yaptırmalı. Problem yoksa da yılda bir yapılmalı.

Östrojen ne mucize bir hormon, bizi genç ve dinç kılıyor! Peki hormon replasman terapisi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Eskiden her kadına menopoza girince kalp ve damar hastalıklarından korunmak için verilirdi. Ancak yapılan araştırmalar gösterdi ki hormon tedavisi kalp sağlığını koruyucu özelliğe sahip değil. Hatta bazı riskli kadınlarda kan basıncını yükseltebiliyor. Hipertansiyona ve damar tıkanıklığına yol açabileceği saptandı. Bu nedenle artık kalp ve damar sağlığı için kullanılmıyor.

Kalp hastalığı erkek hastalığı gibi görülüyor hep. Oysa kadınlarda da çok yaygın , değil mi?

Evet. Kadınlarda kalp hastalığı erkekler kadar yaygın ve pek çok kadın kalp hastalığından hayatını kaybetmekte... Bu sepeble bu konudaki farkındalıklarının artması hem kendini hem de ailesini koruyacaktır; böylece bilinçli ve sağlıklı kadın sağlıklı nesillerin yetişmesinde temel rolü üstlenecektir; sağlıklı yarınlar için rol model olacaktır. Kadının hipertansiyonun zararlarını fark etmesi, kendi sağlığını korumayı öğrenmesi, yaşam tarzını değiştirmesi ve bu sağlıklı hayatı benimsemesi gerekiyor. Biz de kadınların bilinçlendirilmesi için toplantılar, etkinlikler düzenleyeceğiz. www.kadinkalbinehanimeli.com internet sitesi üzerinden kadınların her tür sorusuna online yanıt vereceğiz.

500 milyon kadın, hipertansiyon hastası!


- Dünyada hipertansiyon hastası kadın sayısı 500 milyona ulaştı.

- 2025 yılında bu sayının 800 milyonu bulması bekleniyor.

- Hipertansiyonu bulunan kadınlar; erkeklere göre kalp damar hastalıklarından daha fazla etkileniyorlar.

- Türkiye’deki kadınlarda hipertansiyon görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır.

- 40’lı yaşlardan itibaren kadınlarda hipertansiyon prevalansı erkeklerden daha yüksektir.

- Dünyada her yıl 8 milyon kadın, kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

- Türk kadınlarında vücut kitle indeksi daha fazladır. Bu hipertansiyon riskini ve kalp damar hastalıkları riskini beraberinde getiriyor.

- Menopoza girmiş olsun veya olmasın hipertansiyon sıklığı erkeklere göre daha fazla. Menopoz sonrası risk daha fazla artmakta.

Kilo ve hareketsizlik kadınların baş düşmanı!


- Türk kadınları gün geçtikçe daha fazla şişmanlıyor. Türkiye’de 40 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 46.6’sı obez.

- 40 yaşın üzerinde Tük kadınlarının üçte ikisi hareketsiz.

- Çok fazla tuz tüketiyor (Günde 1 çorba kaşığı-14 gram)

- Bütün bunlar kadınlarda hipertansiyon riskini artırmakta.

- Kilolu kadınlarda verilecek olan 10 kg; hipertansiyon riskini yüzde 44 oranında azaltır.

DİĞER YENİ YAZILAR