12 yılda belimiz kalınlaştı kalçamız genişledi!

Haberin Devamı

Türkiye diyabet ve obezite açısından acaba ne durumda? Bu konuda çok kapsamlı bir araştırma var. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ilkini 1998, ikincisini 2010’da gerçekleştirmişti. Sağlık Bakanlığı'nın desteğiyle (TURDEP 1 ve 2) 15 ilde 20 yaş üzerindeki yaklaşık 27 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada Türkiye’de 12 yılda şeker hastalığının yüzde 90, obezitenin ise yüzde 44 arttığı görülmüştü.

Toplumumuzun üçte ikisi kilolu yüzde 10’umuz ise diyabetli


- 40’lı yaşlardan itibaren nüfusumuzun en az yüzde 10’u diyabetli.

- Diyabet çok daha erken yaşlarda başlıyor. (1998’deki araştırmaya göre 5 yaş daha erken )

- Bu 12 yılda kadınlar 6 kilo, erkekler 8 kilo fazlalaşmış.

- Kadınların beli 6, erkeklerin beli 7 santim genişlemiş.

- Kadınların kalçası 7 santim, erkeklerin kalçası 2 santim genişlemiş.

- Türk erişkin toplumunda diyabet sıklığı yüzde 13.7.

- Diyabet görülme sıklığı Kuzey Anadolu’da yüzde 14.5 ile en az, Doğu Anadolu’da ise yüzde 18.2 ile en fazla.

- Diyabet oranları Bursa ve Malatya’da yüzde 20’nin üzerinde; Diyarbakır, İstanbul, Antalya, Adana, Gaziantep, İzmir, Denizli, Eskişehir, Ankara ve Konya’da ise yüzde 15’in üzerinde.

- Bursalılar diyabetin en çok farkında olanlar, bilginin en az olduğu yer Diyarbakır.

- Türkiye’de obezite sıklığı yüzde 32 bulunmuş.

- Erkeklerde kilo fazlalığı, kadınlarda ise obezite daha yaygın.

- Genel olarak erişkin yaşlardaki Türk toplumunun 2/3’ü kilolu veya obez.

Diyabetlilere özel lezzetli tarifler

Diyabet çoğumuzun ailesinde veya yakınlarında, arkadaşlarında var. Biz tatlılarımızı afiyetle yerken onlar zor durumda kalıyorlar veya sık kaçamaklar yapıyorlar. Bu da kan şekerlerinin yükselmesine, hastalıklarının seyrinin değişmesine neden olabiliyor. Tatlandırıcıyla hazırladığım hem diyabetliler hem de kilo vermek-korumak isteyenler için tariflerim var. Tatlandırıcı olarak dünyanın önde gelen uzmanlarıyla konuştuktan, güvenilirlik konusunda ikna olduktan sonra kan şekerini yükseltmediği için aspartamı kullandım bu tatlılarda.


Diyabetin Belirtileri

- Aşırı susama - Sık idrara çıkma

- Sürekli açlık hissi - Kilo kaybı

- Ağız kuruluğu - Cilt kuruluğu

- Görmede bozulmalar

- Dolaşım bozukluğu

BRADLEY KEK


Malzemeler: ( 18 dilimlik)

- 12 yemek kaşığı yulaf ezmesi

- 12 yemek kaşığı buğday kepeği

- 2 küçük kutu light yoğurt

- 2 elma rendesi - 1 avuç fındık-ceviz veya badem (küçük doğranmış)

- 4 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 yemek kaşığı tarçın

- 1 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

Yapılışı: - Tüm malzemeyi güzelce karıştırın. - Sıvı yağla yağladığınız kek kalıbının içine dökün. ÂFırında 160-170 derecede 1 saat kadar pişirin.


GÜLLÜ


Malzemeler: -1 kg light yoğurt -1 Türk kahvesi fincanı gülsuyu -1 su bardağı çekilmiş ceviz -2 yemek kaşığı çekilmiş ntep fıstığı -1,5 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

Yapılışı: - Yoğurdu altına bir kap yerleştirilmiş büyük bir tel süzgece koyup akşamdan sabaha kadar buzdolabında bekletin. Böylece süzme yoğurt elde edeceksiniz. - Süzme yoğurdunuzu büyük bir kaba boşaltın. İçine gülsuyu, tarçın, tatlandırıcı ve cevizi ekleyin. - Buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra üzerini Antep fıstığıyla süsleyip servis yapın.

Bir milyon çocuğa sağlıklı beslenme eğitimi verilecek

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (SÜGAV) “Beslenme ve Sağlıklı Yaşam”ı uluslararası bilim çevreleri ile masaya yatırdı. Vakfın düzenlediği “Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi”nde Türkiye’den ve dünyadan bilim insanları, beslenme ve gıda güvenliği, dünyadaki yeni trendler ile bu alandaki yeni politikalar üretilmesi konusundaki temel yaklaşımları tartıştı. Ben de oradaydım. Hemen yanımda da İstanbul’da iki ilkokulun müdürü oturuyordu. Dünyada bu kadar çok konferansa katıldım, ilkokul yöneticilerini böyle bir toplantıda ilk kez görüyorum. Harika! SÜGAV’ın hedefi önümüzdeki yıl 1 milyon çocuğa sağlıklı ve dengeli beslenme eğitimi vermek. Dünyadaki en iyi beslenme programlarını örnek almışlar.

İlk 1000 gün çok önemli

Zirvede özellikle Hohenheim Üni.’nden Prof. Dr. Med. Hans Konrad Biesalski'nin söylediği şu cümle beslenmenin önemini fazlasıyla özetliyor: "Bir çocuk için en önemli şey ilk 1000 gün. Anne rahmine düşmemizden 2 yaş sonuna kadar geçen süre! Bu süreç, çocuğun birey olduğunda karşılayacağı sorunları da daha sonra belirliyor. Her şey embriyonun gelişiminden başlıyor."

Karma diyet öneriliyor

Biesalski, “E ve D vitamininin asıl kaynağı balık, karaciğer çok iyi bir demir ve E vitamini kaynağı. Sağlıklı bir beslenme için karma diyeti öneriyorum. Beslenmenizin yüzde 35’i et, yüzde 50’si sebze ve meyve, geriye kalanı da tahıl ürünlerinden oluşmalı. Çünkü karma diyette hem makro, hem mikro besleyiciler var. Eğer makro besleyicileri (karbonhidrat, protein, yağ, su) dengeli alamıyorsanız mikro besleyicilerden de (vitaminler, mineraller, yiyeceklerle aldığımız bileşikler) yoksunsunuz demektir. Eğer antioksidanlar yeterince alınamazsa kanser oranı artıyor. A ve beta karoten yeterince alınmazsa akciğer sorunları ortaya çıkıyor” diyor ve çocuklarda özellikle 5 yaşın altında boy uzunluğunun yeterli olmamasının önemli bir bulgu olduğunun altını çiziyor. Biesalski, “İlk iki yılda boy uzamıyorsa fiziksel bir sorun olabilir.
30 yaşında sağlıklı beslenmeyi ne yapalım?”

DİĞER YENİ YAZILAR