Anne iyi beslenmezse çocuğun kalp hastası olma riski yüksek!

Haberin Devamı

Şaşırtıcı ama araştırmalarla ispatlanmış bir hipotez bu. Adı: Barker hipotezi. Artık hipotez değil aslında, dünyanın birçok yerindeki araştırmalar İngiliz Profesör David Barker’ın haklı olduğunu ortaya koyuyor. Annenin hamilelik dönemindeki sağlığı bebeğin oluşumunu etkileyebiliyor. Bebeğin bedenini belli bir şekilde çalışmaya programlayabiliyor. Buna fetal programlama veya Barker hipotezi deniyor. Yani gelecekteki sağlık daha anne karnındayken belirleniyor! Hamilelik sırasında beslenme şekliniz, yaşam biçiminizle bebeğinize şekli veriyorsunuz. Annenin sağlığı bebeğin sağlığı üzerinde kalıcı etkiler bırakabiliyor.
Şimdiye kadar bilim; eğer bir insan şeker hastalığına yakalanırsa şöyle düşünüyordu:
1- Genetik olarak bunu ailesinden miras aldı.
2- Yanlış bir beslenme şekli var.
Ancak son araştırmalar bir başka noktaya da dikkat çekiyor. Belki de anne karnında gelişirken kaynaklanan bir sorun nedeniyle hastalığa yatkın oluyoruz. Bilimadamları anne karnında olduğumuz süreden başlayarak, bebeklik ve çocukluk dönemlerinin sağlıklı bir metobolizma oluşumundaki rolünü çoktan belirlediler.

İngiliz araştırmacı

David Barker’ın öne sürdüklerinin özeti şöyle:


* Hayatlarının ilk yıllarında küçük olup ileriki yıllarda aşırı kilolu olanlar en yüksek kalp hastalığı riski altında.
* Hayatın ilk yıllarındaki kötü beslenme vücudu fazla beslemenin etkilerine karşı çok daha hassas kılıyor.
* Yüksek tansiyon, obezite, diyabet gibi birçok sorunun doğum kilosuyla bağlantısı var.
* Anne kötü beslenirse bebeğin metabolizmasında kalıcı değişiklikler olabiliyor . Bu ise çocuğun metabolizmasının erişkinlik döneminde nasıl çalışacağı üzerinde de etkili oluyor.

Bebeğiniz için yapacağınız en iyi şey sağlıklı beslenmek

Annenin sağlığı ve beslenme şekli sadece annenin değil doğacak bebeğin de sağlığını doğrudan ilgilendiriyor. Anne-çocuk ikilisini ayrı düşünmek mümkün değil! Kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en önemli şey sağlıklı bir beslenme biçimine sahip olmak. 9 ay boyunca vücudunuz bebeğinizi korumak için inanılmaz bir değişimden geçiyor. Yiyip içtikleriniz sadece bebeğinizin büyümesine yardımcı olmuyor, aynı zamanda sizin vücudunuza da şekil veriyor, sağlıklı kalmanızı sağlıyor ve genelde hamilelerin karşılaştığı sorunlardan korunmanızı sağlayabiliyor.

Kaç kilodan az alınırsa risk taşıyor?

7 kilodan az alırsa hem anne hem bebeğin sağlığı riske giriyor.
Hamile kadının kaç kaloriye ihtiyacı var?
Gebelik öncesi ağırlığı normal ise İlk 3 ay enerji ihtiyacı günde 150 kalori daha fazla.
4-9 ay arası enerji ihtiyacı günde 300 kalori daha fazla.
Hamile kalmadan önce şişmansa kaç kaloriye ihtiyacı var?
Şişman kadına enerji eklemesi yapmaya gerek yok. İhtiyacı olan kadar verilmeli. Hamilelik öncesi çok şişman kadınlara ilk üç ay düşük kalorili diyetler uygulanabilir. 4’ncü aydan sonra kalori kısıtlaması yapılmamalı. Günlük kalori 1200-1500 kaloriden az olmamalı.
Hamile kalmadan önce zayıfsa kaç kaloriye ihtiyacı var?İlk 3 ay 250 kalori daha fazla.
Sonraki aylar 340 kalori daha fazla.
İki gebelik arası sürenin az olması bebeğin sağlığını etkiliyor mu?
Evet! Eğer annenin beslenmesi kötü ise kısa aralıklarla doğum, bebek ve annenin sağlığını etkiliyor.
Hamile kalmadan önce başlamalısınız

Aslında bir bebek sahibi olmaya karar verdiğiniz anda iyi beslenmeye başlamalısınız. Buna ‘nadas dönemi’ diyorum.
* Folik asit tabletleri almalısınız.
* Sigara kullanıyorsanız bırakmalısınız.
* Alkolü en aza indirmelisniz.
* Toksin içerebilecek yiyceklerden uzak durmalısınız.
* Folik asitten zengin brokoli, hindiba, ıspanak, koyu yeşil yapraklı sebzeler yiyin.
* Yorgunluğu önlemek için karbonhidrattan zengin beslenin. Bulgur, makarna,müsli gibi yiycekleri tüketin.
* Yağlı balık yiyin. Yağlı balıklarda bebeğinizin beyninin gelişimi için gerekli Omega 3 yağ asitleri var.
* Bol yogurt, süt, süt meyve karışımları yiyebilirsiniz. Bebeğin iskelet gelişimi için gerekli kalsiyum ve D vitaminini almanızı sağlar.
* Bu dönemde ekstra demire ihtiyacınız var. Demirden zengin yiyecekleri bol tüketin. Bunları kırmızı et, tavuk, balık, kuru meyveler-özellikle kuru üzüm ve kuru erik- baklagiller...

Bebek ana rahminde kıtlık çekerse ne olur?
Peter Gluckman ve Mark Hanson adlı araştırmacıların da başka ilginç bir hipotezi var: Tutumluluk Hipotezi. Bu iki araştırmacıya göre de anne karnındaki bebek ortamını hissedebiliyor. Buna göre metabolizmasını dünyada karşısına çıkacağını tahmin ettiği koşullara göre ayarlıyor. Eğer ana rahminde ihtiyacı olan besinleri alamıyorsa bedenini, metabolizmasını yeniden ayarlıyor, sorunu gidermeye çalışıyor. Yani bebek kıtlık varsa önlem alıyor. Gelen enerjiyi, besini çok tutumlu kullanıyor. Doğduktan sonra kıtlık sona erdiğinde ise artık kendisini bekleyen çok daha rahat yaşam şekliyle başa çıkmak için hazır değil! İşte o zaman da bebeğin metabolizması şaşırıyor, bolluk içinde gelen kalorileri yakmak yerine yağ olarak depolamayı tercih ediyor.

Hamilelikte kaç kilo almak sağlıklı?

İki kişi için mi yemek gerekli?
Kesinlikle hayır! Hamile olan bir kadının kalori ihtiyacı olmayana göre sadece 150-200 kalori daha fazla. Yani 2 dilim ekmek kadar.

Kaç kilo almalı?
* İlk 3 ay ayda 0,5-1 kg.
* Sonraki aylar ayda 1,5-2 kg.
* Toplam 11-16 kg

Kilo artışı ne kadar olmalı?
* İkiz gebelik 15-20 kg
* Zayıf 12 kg-18 kg
* Normal kilolu 1 kg-16 kg
* Fazla kilolu 6 kg-11.5 kg
* Şişman 7 kg

Kafein içermeyen menengiç iyi seçenek

TRT Haber’de her pazar günü yayımlanan ‘Reçetesiz Hayat‘ adlı programım için Gaziantep’deydim. Antep’in tarihi kahvesi Tahmis’de her zamanki gibi menengiç kahvemi yudumladım. Kafein içermeyen menengiçin tadı bizim alıştığımız kahveyi aratmıyor. Hamilelerde günlük kafein alımı 200 miligramı geçmemeli. Oysa bir bardak kahve en az 100 mg kafein içeriyor. Düşündüm de kafein içermeyen menengiç hamileler için harika bir seçenek olabilir. Hemen bu konunun uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada’yı aradım. ‘Menengiç bitkisinin, meyvesinin, kahvesinin hamilelere bir zararı olabilir mi?’ diye sorduğumda hamilelerin rahatlıkla içebileceğini söyledi

DİĞER YENİ YAZILAR