Yavaş şehir Seferihisar keçi sütü ve peyniri diyarı

Haberin Devamı

Keçi sütü ve peyniri son birkaç yıldır yükselen değer. Yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle özellikle anneler peşinde. Herkesin hedefi yüzde 100 doğal, katkısız keçi sütü bulmak. Çünkü ülkemizde kısa süre önce keçi sütü diye satılan bazı ürünlerin inek sütüyle karıştırıldığı belirlendi. Doğal ve katkısız üretim yapan yerleri görmek amacıyla keçi sütü ve peyniriyle yüzlerce yıldır ünlü bir yöredeydim... İzmir Seferihisar’da keçi sütünün 500 yıldır kullanıldığı tahmin ediliyor. Burada 77 yaşındaki Fatma Yiğit beni gerçekten çok şaşırttı. Çünkü 77 yaşında olmasına rağmen 57 gösteriyordu. Yiğit, sağlığını keçi sütüne ve peynirine borçlu olduğunu söylüyor.

Gelelim keçi sütünün faydalarına...

* Aynen inek sütü gibi laktoz içeriyor. Ancak daha az. Bu yüzden laktoz alerjsii olan bazı kişiler keçi sütünü tercih edebiliyor.
* Çok iyi bir kalsiyum kaynağı. Kemiklerimizi ve dişlerimizi sağlamlaştırmak için büyük oranlarda ihtiyacımız olan bir mineral.
* B grubu vitaminlerden zengin. B grubu vitaminler enerjimizi artırıyor, kan hücrelerinin yapımı için gerekli, beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarını düzenliyor.
* Sağlık için gerekli birçok minerali sağlıyor; Fosfor, potasyum, magnezyum, demir ve manganez minerallerini içeriyor.
* İri bardak keçi sütü (240 ml) 168 kalori iken, inek sütü 212 kalori.
ÂAynı miktardaki keçi sütünün protein değeri 9 gram iken, inek sütünün 8.13 gr.
* Keçi etinin yağ oranı daha düşük.

Keçi peynirli iki lezzet

Geçtiğimiz hafta Kanyon Macro Atelier’de eğitmen-şef Ayşe Azzaro öncülüğünde Baltalı ürünleri kulanılarak oluşturulan tarifler basın mensupları ve bloggerlar eşliğinde hazırlandı ve enfes bir lezzet kervanına dönüştü. Bu atölyeye ben de katıldım ve sizin için çok lezzetli keçi peynirli tarifleri aldım.

Ispanaklı keçi peynirli muffin

Yavaş şehir Seferihisar keçi sütü ve peyniri diyarı

Malzemeler: * Tereyağı 12 gr
* Krema 30 gr * Keçi sütü 100 gram * Ispanak 100 gr * Un 120 gr * Karbonat 1 çay kaşığı * Kırmızı acı biber 1 çay kaşığı * Keçi peyniri 100 gr * Yumurta 1 adet

Yapılışı:
Fırını 185 derece ısıtın. Muffin kalıplarınızı yağlayın. Sütü ve tereyağını bir tencerenin içine koyup ısıtın. Ispanakları ayıklayıp ince ince doğrayın. Ve kaynayan süte ekleyin. Ateşten alınca blenderla biraz çekin. Yumurtayı ayrı bir kasede çırpın. Bütün kuru malzemeleri ekleyin. Sütü de ekleyip bir araya gelene kadar karıştırın. Beyaz peyniri küçük parçalara ayırıp onu da ekleyin. Muffin kalıplarına eşit şekilde döküp 15-20 dak. fırında pişirin.

Fındıkla panelenmiş keçi peyniri
Yavaş şehir Seferihisar keçi sütü ve peyniri diyarı

Malzemeler: * 1 yumurta
* 80 gr un * 80 gr fındık
(ufalanmış) Â* Kızartma yağı
* Tuz karabiber

Yapılışı: Kaşar peynirini dikdörtgen şeklinde kesin. Bir kapta yumurtaları çırpın. Ayrı bir kaba un koyup tuz ve karabiber ekleyin. Kaşar peynirini sırasıyla yumurta-un-yumurta- fındıkla kaplayın.
Kızgın yağda kızarıncaya kadar pişirin. Evet, kızartma sağlıksız! Ama ara sıra eğer bir kez kullanılıp atılacak yağda kızartıyorsak neden bu keyiften tamamen mahrum kalalım ki? Anadolu’yu bu kadar dolaşıyorum, uzun yaşayanlarla konuşuyorum, hemen hepsi kızartma da yiyorlar hala... Tamamen doğal ürünler kullanarak, kendi üretimi olan yağlarda kızartarak!

DİĞER YENİ YAZILAR