Çocuğunuzda diyabet olabilir mi?

Haberin Devamı

Bu hafta size bir ilkten bahsedeceğim. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği ile Sanofi Türkiye tarafından yürütülen “Okulda Diyabet Programı”. Diyabet belirtisi olan çocukları fark edip erken tanı konmasını sağlayan öğretmenleri arıyorlarlar. Amaçları çocuklarda diyabetin erken teşhis edilmesi ve çocukluk çağı diyabeti konusunda farkındalık ve bilinç yaratarak, diyabetli çocukların okullardaki yaşam kalitesinin yükseltilmesi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ydü. Geçen yıl bu tarihten itibaren okullarda diyabet konusunda eğitim verilmeye başlandı. Program kapsamında son iki yılda 600 bine yakın öğretmene ve 7 milyondan fazla öğrenciye ulaşılmış.

Fark yaratan öğretmene ödül var

Programın hayata geçirilmesinde özgün katkılarda bulunan öğretmenler, “Fark Yaratan Öğretmen Ödülü” ile ödüllendirilecek. Eğer öğretmen sınıfındaki diyabetli çocukları fark edip erken tanı konmasını, diyabetli çocukların bakımına katkı ve destek sağlarsa ödül alacak.
“Fark Yaratan Öğretmen Ödülü” için öğretmenler Çocuk Endokrin ve Diyabet Merkezleri, İl Halk Sağlığı Müdürlükleri, Milli Eğitim Müdürlükleri ve okul yönetimleri tarafından aday gösterilebilecekleri gibi kendileri de başvuru formlarını doldurarak 26 Kasım 2012 tarihine kadar bilgi@okuldadiyabet.org adresine gönderebilirler. Başvurular Okulda Diyabet Programı yöneticileri, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir jüri tarafından değerlendirilecek. Ödül olarak her bölgeden bir kişi olmak üzere toplam 7 öğretmene eğitim gezisi ödülü verilecek. Öğretmenlere ödülleri Aralık ayı içinde törenle takdim edilecek.

15-20 bin civarında diyabetli çocuk var

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye’de 15-20 bin civarında diyabetli çocuk olduğunu vurguladı. Prof. Hatun şunları söylüyor:
“Sadece yetişkin hastalığı olmayan diyabet, eğitim ortamlarında çocuklar için çeşitli zorluklara yol açabilmektedir. Farkındalığın düşük olduğu okullarda diyabetli çocukların en çok sıkıntı yaşadıkları konular arasında ders sırasında öğün alamamak ve tuvalete gitmelerine izin verilmemesi gibi problemler yer alıyor. “Okulda Diyabet Programı” ile hem öğretmenlerin diyabet bulguları konusunda bilinçlendirilmeleri hem de diyabetli öğrencilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesini hedefledik. “Fark Yaratan Öğretmen Ödülü”, Okulda Diyabet Programı’nın hedefine ne kadar ulaştığını göstermesi açısından da önemli bir platform özelliği taşıyor.”

Çocuklarda şeker hastalığının belirtileri;

Çok su içme, * Sık sık ve çok miktarda idrar yapma, * Gece idrar yapmak için tuvalete kalkma ya da altına kaçırma, * İştah artmasına rağmen kilo kaybetme, * Kız çocuklarda genital bölgede kaşıntı, * Bazen halsizlik, hafif ateş, karın ağrısı gibi genel yakınmalar.

Diyabetli çocuklara erken tanı konması
ve tedavileri neden bu kadar önemli?


Tip 1 diyabetli çocuklarda kan şekeri dengesi çocuğun yaşam kalitesini ve okul başarısını doğrudan etkiliyor.
Kan şekeri dengesi bozuk olan çocuklar bitkin ve halsiz oluyor, okula devam sorunu yaşıyorlar. Özellikle sınav zamanlarında kan şekeri düşüklüğü geçici de olsa öğrenme güçlüğüne yol açarak okul başarısını doğrudan etkiliyor.
Bunların dışında kan şekeri yüksekliğinin uzun yıllar devam etmesi böbrek yetmezliği, görme kaybı ve damar/sinir zedelenmesi gibi sorunlara neden oluyor.

Okulda beslenme programları uygulanmalı

Diyabetli çocuklar, ömür boyu sürecek bir hastalığa sahip olmanın verdiği ruhsal yükle daha fazla ilgiye ve özene ihtiyaç duyuyor. Gündüz zamanlarının çoğunu okulda geçiren diyabetli çocuklar şu sorunlarla karşılaşıyor: Okulda beslenme planlarına uygun yemek bulamamak, insülin iğnei için uygun ortam olmayışı ve kan şekeri düşüklüğü gibi acil durumlarda tedavi yapılamaması. Diyabetli çocukların okulda sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için öğretmen ve ailelerin yakın işbirliğine ihtiyaç var. Tip 1 diyabetli çocukların tedavisinde kan şekerinin takibi ve doğru insülin tedavisi çok önemli. Bu nedenle okulda öğretmenlerin, yöneticilerin, okul hemşiresinin ve personelinin diyabet konusunda bilgili ve bilinçli olması, diyabetli çocukların hayatını kolaylaştırmakla birlikte okulda gelişebilecek ağır hipoglisemi diyabetik ketoasidoz gibi komplikasyonları ve sonuçlarını önler.

DİĞER YENİ YAZILAR