Kışa dirençli başlamak mümkün

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dünyada ve ülkemizde son katıldığım konferanslarda öne çıkan bir yöntem var: Apiterapi. Tüm dünya bunu konuşuyor. Bir arı ürünü olan propolisin yararlarına her geçen gün yenileri ekleniyor.

Haberin Devamı


Apiterapi ne demek?

Apiterapi arı ile tedavi demek. Bal arısı ürünlerinin sağlık amaçlı kullanımı. Arı ürünleriyle hastalıkların tedavisi ve direnci artırma geleneğinin tarihi aslında binlerce yıl öncesine dayanıyor. Bu konuda, özellikle kanserle savaş ve direnci artırma üzerine birçok araştırma yapıldı, kanıtlandı ve yenileri de yapılıyor.

Bal arısı ürünleri nelerdir?

Bal, balmumu, polen, propolis, arı sütü.
Propolis nedir?


Bal arılarının ağaçlardan, çiçek saplarından ve diğer bitkisel kaynaklardan topladıkları reçinemsi bir karışım. Arılar bitkilerden topladıkları maddelerle propolis yapıyor ve bununla kovan ve petek gözlerini sterilize ediyor, kovana giren zararlıları öldürdükten sonra mumyalıyor, kovanın açık ve çatlaklarını kapatıyorlar. Propolis arı ürünleri içerisinde yüksek antioksidan kapasitesi ile en çok öne çıkan! Nar suyu ile kıyaslandığında 62 kat, domates ile kıyaslandığında ise 120 kat daha yüksek antioksidan içeriğe sahip.

Polen nedir?

Çiçeğin erkek üreme birimi. Çiçektozu. Koloni beslenmesinde protein kaynağı olarak önemli, adeta bir vitamin-mineral deposu. Polenin antioksidan kapasitesi domatese göre 4 kat, böğürtlene göre 3 kat daha fazla .

Arı sütü nedir?

6-15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir madde. Kraliçe arı bununla besleniyor. Hem işçi arıların 2-3 katı kadar büyük, hem de en az 50 kat daha uzun yaşıyor. Arı sütünün doğurganlık üzerinde etkisi var.

Balın antioksidan gücü var mı?

Var. Antioksidan kapasitesi diğer arı ürünlerine göre daha düşük. Ancak içeriğindeki antioksidan bileşiklerin emilmesi daha kolay, yani biyoyararlılığı daha yüksek. Bal tüketimiyle alınan sağlığımız için yararlı fenolik bileşikler, mide-bağırsak sisteminden diğer ürünlere göre daha fazla emiliyor.
Bal dışındaki arı ürünlerinin soğuk zincirde saklanması gerekiyor, aksi halde besin değerlerini yitiriyorlar. Bu yüzden apiterapi ürünlerini eczanelerden almayı tercih ediyorum. Bu ürünlerde doğru saklama koşulları çok önemli. Eczanelerden almak en doğru seçim; çünkü eczanelerde özel dolaplarda korunuyorlar. Paramı boşa harcamamak için market raflarındaki ürünleri tercih etmiyorum, sizin de etmemenizi öneririm

Apiterapi ürünlerini günde ne kadar tüketilmeli?

Bal: 50-80 gram.
Polen: 20 gram.
Arı sütü: 1-10 gram
Propolis: 300 mg. 1/100 oranında balla karıştırılmalı.

En güçlü protein kaynakları et, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt, soya fasulyesi.
Vücudumuzda kullanılan 20 amino asit vardır. Bunlardan 8 tanesi vücudumuzda yapılamaz. Bunlara esansiyel (temel) aminoasitler denir. Çok güçlü protein kaynağıdırlar.
Temel aminoasitler et, kümes hayvanları, balık, süt, peynir,
yumurta, yoğurt ve soya fasulyesinde bulunur. Bu yiyecekler yüksek biyolojik değere sahiptirler.
Geri kalan 12 aminoasit ise eksik protein kaynağıdır... Sebze, meyve, baklagiller, tahıllar, kahvaltı yiyecekleri (cereal) ve kuruyemişlerde (ceviz-fındık-badem) bulunurlar.

Vejetaryenler yiyeceklerin protein gücünü artırmak için ne yapmalı?

Vejetaryenlerin, kolesterolü düşürmek amacıyla hayvansal proteini azaltan özel diyet programlarına girenlerin temel aminoasitleri alabilmeleri için değişik bitkisel kaynakları karıştırarak yemeleri gerekiyor.
Daha güçlü protein alabilmek için öneriler
Baklagiller + pirinç, bulgur, kuskus, makarna, noodle
Baklagiller + pirinç, bulgur, kuskus, makarna, noodle + yoğurt
Kuru fasulye + pirinç veya kuru fasulye + esmer ekmek
Peynir + ekmek
Mercimek + pirinç veya mercimek + bulgur
Balık + patates
Kahvaltı yiyecekleri (cereal-müsli) + yoğurt veya süt

Günlük protein ihtiyacımız

Kilo başına 1.2 gr. Bebekler
ve çocuklar büyüme için daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Ayrıca ağır egzersiz yapanlarda ve hastalık hallerinde de protein miktarı artırılmalı.

DİĞER YENİ YAZILAR