Kurban etini öğlen tüketin!

Her gün bayram yapmıyoruz, bu kez tatil de iyi denk geldi, uzun, yazlık yörelerde hava hala sıcak güneşli...

Haberin Devamı

Hayatın da yiyeceklerin de keyfini çıkartın! Ailenizle, arkadaşlarınızla tatil yaparken çok kasılmanın, kısmanın anlamı yok. Dönünce kaloriyi azaltırsınız olur biter. Sadece size beni de çok kurtaran, tatillerden, iş gezilerinden sadece 1 kilo fazlayla dönmemi sağlayan birkaç önerim var:

- Bir üçgen çizelim. Önününüzde kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği var. Haydi şimdi yerleştirin öğünleri bu üçgenin köşelerine... Birisi tepede, diğerleri aşağıda olacak! Eğer üçünde de tıka basa yerseniz çok kilo alırsınız 5 günlük tatilde... Bir öğünü seçin, o öğünde dilediğiniz gibi yiyin, diğerlerinde dikkatli gidin. Üçgenin tepesine öğleni yerleştirin derim, hep öyle yapıyorum. Öğlen canım ne çekiyorsa yiyorum. Kahvaltı ve akşamı çok hafif tutuyorum.

- 40’lı yaşların üzerindeyseniz dikkat! Akşam ağır soslu yemekler, kırmızı et yenince uyunmuyor, ertesi gün de keyifsiz ve şiş kalkılıyor. Kurban etini öğlen yiyin. Akşama çorba-sebze-balık-tavuk-salata seçeneklerini tercih edin.

- Evet, tatlıyı seviyorum, seviyorsunuz, seviyor! Ama hızla şekerleniyoruz dikkat! Ülkemizde diyabetli sayısı katlanarak artıyor. Tek öğünde tatlı yiyin. Her öğün tatlı vücudu çok zorluyor.

- Bol su için. Su kilo vermeye yardımcı bir makrobesin. İçtiğiniz suyun ph derecesinin yüksek, doğal mineralden zengin olmasına dikkat edin. Ülkemizde 8’in üzerinde ph’lı su var. (ph suyun ne kadar bazik olduğunun göstergesi. 0-14 arası rakamlarla gösterilir. 7’nin üzerindeki su bazik, yani alkalendir. Vücut için yararlı olan alkalen su içmektir.)

- Her gün 30-40 dakika hareket edin. Kendinize hafif bir spor ayakkabısı edinin. Spor ayakkabılarının çoğu kafam kadar ağır olduğu için taşımaktan kaçınıyoruz. Çok hafifini buldum sonunda, tüm iş gezilerime götürüyorum. 5 günlük gezide 2-3 kez 30 dakika bantta veya dışarıda yürüyüş bile aynı kiloda dönmenizi sağlayabiliyor. Yiyip oturmak yarıyor çünkü !

- Kendinizi sevin. Çok değerlisiniz. Bu vücut daha size çok lazım! Bu kadar değerli bir bedene değerli yiyecekler, içecekler de koymak gerekiyor.

Etin yanına harika bir sos

"Bu sosu yiyen grip olmaz!

Biz Çerkezler bunu her sabah yeriz, hiç de hastalanmayız!" Kartepeli kadınlar işte böyle diyor Çerkez sosu için. Birlikte yaptık, sizin için tarifini de aldım. Etin yanında çok iyi gidiyor, haberiniz olsun!

Malzeme:
- Kırmızı biber
- Patlıcan
- Domates
- Havuç (haşlanmış)
- Sarmısak
- Tuz
- Zeytinyağı

Hazırlanışı: Biber, patlıcan, domates ve sarmısağı fırında közleyin. Kabuklarını soyun. Robota koyun, içine haşlanmış havuç ve maydanoz, tuz da koyun, iyice çekin. Böylece ikram edin.

Eğer 1 yıl saklamak istiyorsanız tencereye zeytinyağı koyun. Malzemeyi de içine boşaltıp hiç su koymadan pişirin. Salça kıvamına gelince söndürün. Cam kavanozlara doldurup saklayın. Dışarıda da bozulmadan durabiliyormuş.

Sindirime yardımcı çaylar

Bayramlarda çoğu kişi sindirim sorunu çekiyor. Tarifini verdiğim çayların hem tadı güzel ,hem de sindirime yardımcı oluyor, rahatlatıyorlar.

Tarçınlı-Bergamutlu Siyah çay

Malzeme:
- 3 poşet earl grey çay (bergamutlu)
- 3 çubuk tarçın
- 1 litre su

Hazırlanışı: Suyu tarçın çubuklarıyla birlikte kaynatıp altını söndürün.İçine bergamutlu çayınızı katın, demlensin. Her bardağa 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek servis yapın. Çayı şeker yerine balla tatlandırmak çayın antioksidan kapasitesini artırıyor. Bu yüzden çayımı tatlandırmak için bal kullanıyorum.

Karanfilli Yeşil çay

Malzeme:
- 8 adet karanfil
- 1 litre su
- 4 poşet yeşil çay ( veya 3 yemek kaşığı )
- Bal

Hazırlanışı: Bal ve çay hariç karanfil ve suyu birlikte kaynatın. Sonra çayınızı katın. 1 iri fincana sıcak karanfilli-yeşil çayınızı koyun.İçine 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek için.

Limonlu Yasemin çayı

Malzeme:
- 4 poşet yasemin çayı
- 1 limon (halkalar halinde kesilmiş)
- 1 litre su
- Bal

Hazırlanışı: Su ve limon dilimlerini kaynatın. Yasemin çayını katın, demlensin. 1 tatlı kaşığı bal koyun. Üzerine çayınızı ekleyin.

Hafta sonu rahat bir nefes almak istiyorsanız

Kartepe’ye gidin!


TRT Haber’de her Pazar yayımlanan ''Reçetesiz Hayat’ adlı programımın çekimleri için Kartepe’deydim. İlk kez gördüm ve bayıldım! Adını kayakla duyurdu Kartepe ama açıkçası kayak dışında nesi var bilmiyordum. Kocaeli’ne bağlı bir ilçe, İstanbul’a sadece 1 saat uzaklıkta. İzmit ili ile Sapanca gölü arasında. Göz açıp kapayıncaya kadar varıyorsunuz. Yol hiç yormuyor.

Özellikle görmenizi önereceğim yer ise bir Çerkez köyü olan Ketenceler. Annem çocukken hep söylerdi: "Bu Çerkezler başka oluyor, çok temizler, titizler" diye... Kulağımda kalmıştır. Gerçekten öyleler. Sanki bir Avrupa köyüne düşmüş gibiydi yolumuz. Her taraf yemyeşil, hiç kırık-dökük, inşaat halinde ev yok, bütün evler cici, bakımlı, bahçeleri geniş, insanlar da güzel, temiz, derli-toplular. Evlerine konuk olduğumuz Çerkezlerin masa düzenine, temizliklerine, becerilerine hayran kaldım. Evlerine müthiş özen gösteriyorlar, tertemiz fayanslar, dolaplar, pırıl pırıl halılar, kanapeler, tuvaletler... Her yer bal dök-yala! Sanki "En güzel ev yarışması" düzenlemiş gibiler!

Köyün kadınları Belediye Başkanı Şükrü Karabalık’ın da teşvikiyle grup kurmuşlar, hep birlikte konuk ağırlıyorlar. Biri evini otel olarak hizmete açmış, bir grup konuklar için yemek hazırlıyor, bir başka grup satış için reçeller, pekmezler, turşular hazırlıyor. Harika bir işbirliği, dostluk, sevecenlik....

Üstelik golf, binicilik, su kayağı, trekking, kampçılık, kışım kayak gibi hobiyi gerçekleştirebilirsiniz. Burnundan kıl aldırmayan, "Her şey, herkes sıkıcı" şeklinde dolaşan ergenlerin bile bayılacağı bir yer. Yıllar sonra ata bindim ve çok keyif aldım. Eğer bu bayram siz de benim gibi "Uzaklara gitmeyeyim, artık bacaklarımı kırıp oturayım" diyenlerdenseniz, Kartepe şuracıkta sizi bekliyor. Artık gözdem, elim yakasında olacak Kartepe’nin, tekrar tekrar gitmeye niyetliyim.

DİĞER YENİ YAZILAR