Çocuğunuzu kahvaltı yaptırmadan okula göndermeyin!

Haberin Devamı

Günün en önemli öğünü kahvaltı. Ve kahvaltı ‘altın öğün’ . Çocukların çoğu iştahsız uyanıyor, sabah kahvaltı yapmak istemiyor. Okulda geç saatlerde acıktıklarında kantinden boş kalori içeren ıvır-zıvırla karınlarını doyurmak hoşlarına gidiyor. Oysa çocuğunuz kahvaltı yaparak güne başladığı zaman okulda daha başarılı olur.

Üstelik kahvaltı alışkanlığı edinmeyen çocuğun şişmanlama şansı da yüksek! ‘Sadece şişmanlar kahvaltıyı atlar!’ diye İngilizlerin bir sözü bile var.

Zinde ve başarılı olması için kahvaltı sofrasında olması gerekenler


2 dilim ekmek

Tereyağı

1-2 yemek kaşığı bal

1 bardak süt veya taze sıkılmış portakal suyu


2 dilim ekmek

1 dilim peynir

Domates

1 bardak süt veya taze sıkılmış portakal suyu

3 yemek kaşığı ev yapımı granola

1 bardak süt

1 küçük muz

1 yemek kaşığı bal


1 yumurta

1 dilim peynir

3 zeytin

Domates-salatalık

Omlet

Domates-salatalık

1-2 dilim ekmek

1 bardak süt


Güne enerjik başlaması için her sabah bal yedirin

Bal doğal bir enerji kaynağı. Birçok yaşamsal faktörü içeren bir gıda; vitaminler, mineraller, amino asitler, protein... Boş kalori değil! Bu yüzden çocuk beslenmesinde çok önemli bir yeri var.

Çocuğun performansını ve zindeliğini artırıyor. Gün boyu harcayacağı enerjinin karşılanmasında önemli payı var.

Bağışıklık sistemine destek oluyor. Çocuğu grip gibi enfeksiyonlarla mücadele etmesini kolaylaştırıyor.

Besin değeri yüksek olduğu için beslenmeden doğan bazı eksikliklerin giderilmesine yardımcı oluyor.

Özellikle koyu renkli ballar (örneğin çam balı), yüksek mineral içerikleri nedeniyle çocuklarda demir eksikliğinin giderilmesine katkı sağlıyor.

Sindirimi kolaylaştırıyor.

İştah açıcı.

Sütünü tatlandırmak için boş kalori olan toz şeker yerine bal kullanın.

Yumurtasını yemeden evden çıkmasına izin vermeyin!


Çünkü yumurta vücudumuz için gerekli tüm zorunlu aminoasitleri içeriyor! Harika bir besin! Amino asitler vücudumuzun güçlü olmasını sağlayan proteinlerin yapı taşları. Vücudumuzda kullanılan 20 amino asit vardır. Bunlardan 8 tanesi vücudumuzda yapılamaz. Bunlara esansiyel (temel) aminoasitler denir. Komple protein kaynağıdırlar. Temel aminoasitler et, kümes hayvanları, balık, süt, peynir, yumurta, yoğurt ve soya fasulyesinde bulunur. Bu yiyecekler yüksek biyolojik değere sahiptirler ve düzenli olarak çocuğunuzun tüketmesi gerekir.

Yumurta bir minik süpergüç gibi adeta! Vitamin mineral deposu. İçinde A , B, vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko mineralleri var. Enerji üretiminde görevli Koenzim

Q-10 da içeriyor. Yumurtanın sarısı çok önemli! Çünkü A, D, E vitaminleri burada! Aynı zamanda kolin adlı beyin gelişimi için çok önemli olan besini de içeriyor.

Sağlıklı gözlere sahip olması için luteine ihtiyacı var!

Yumurta göz için en yararlı besinlerden biri, sarısı göz sağlığı için çok önemli olan lutein içeriyor. Göze yararlı besinler yumurta gibi özellikle lutein ve zeaksantin açısından zengin besinler. Bu moleküller gözümüzün lens ve retinasında yoğun olarak bulunuyorlar. Güçlü antioksidan özellikleri var. Yapılan araştırmalarda bu molekülleri orta yaştan itibaren bol miktarda alan bireylerde ileri yaşta sarı nokta hastalığı ve kataraktın daha seyrek geliştiği gösterilmiş. Bu moleküllerden yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini bozduğu, kalp hastalığı ve kansere zemin hazırladığı da anlaşılmış.

Yumurta lesitin deposu!

Lesitin bir fosfolipid; sindirimimizi düzenliyor ve genel sağlığımız için çok yararlı bir yağ. Yumurta sarısı lesitinden zengin. Hatta lesitin Yunanca’da yumurta sarısı demek; ilk kez yumurta sarısından izole edildiği için bu ad verilmiş. Beyin ve sinir sistemi için önemli. Vücuttan yağları düzenli biçimde attabilmek için de gerekli. Yumurta sarısında bol bulunan lesitin aynı zamanda karaciğerimizin vücudumuzu temizlemesine de yardımcı oluyor.

Lesitin damarları tıkayan kolesterolü de vücuttan uzaklaştırıyor. Safra kesesi ve böbrek taşı oluşumunu önlüyor. Vücudumuzun direncini artırıcı etkisi de var, bizi hastalıklara karşı koruyor.

Evde granola yapmanın tarifi


Malzemeler:

l 2 avuç badem

l 2 avuç fındık

l 2 avuç ceviz

l 4 avuç dut kurusu

l 2 avuç minik doğranmış kayısı parçaları

l 6 avuç yulaf ezmesi

l 4 avuç susam

l 10 yemek

kaşığı bal

l 2 yemek

kaşığı tarçın

Hazırlanışı:

Badem, fındık ve cevizi iyice çıtır oluncaya kadar büyük bir tavada kavurun.

Susam hariç tüm malzemeyi içine ekleyin. Kavurmaya devam edin.

En son susamı da ekleyip, 3-4 dakika daha kavurup söndürün.

Kızgınken fırın tepsisine yayın.

Soğuduktan sonra elinizle parçalara ayırıp cam kavanozlara koyun.

Dışarıda uzun süre bekleyebilir.

Bal, şeker gibi diş çürüğüne neden olmuyor

Bal tatlı bir gıda olmasına rağmen diş çürüklerine sebep olmuyor. Nedeni bal içindeki şekerlerin ağız mikroflorası tarafından laktik aside dönüştürüleme-mesi. Aksine balın antibakteriyel etkisi ile ağız içi hijyenine yardımcı olduğu belirlenmiş.

DİĞER YENİ YAZILAR