Bu bayramı light geçirmek mümkün!

Haberin Devamı

Herkese iyi bayramlar! ‘Bayramda da light mı yenir!’ dediğinizi duyar gibiyim. Eh, Cumartesiyle birleşince 4 günlük bir tatil var önümüzde. Tatilde dikkat etmeyen rahatlıkla bu 4 günde 1,5-2 kilo alabilir. Sonra vermek zor olabiliyor, dikkat!

Ramazan Bayramını evde kutlama geleneği benim gibi metropollerde çalışanlar için artık anı oldu. Genellikle yoğun çalışan herkes gibi bayramı bir yerlere giderek, tatil olarak değerlendirme telaşı için giriyoruz. Bana ‘En çok neyi özledin geçmişten’ diye sorsanız, çocukluğumu yaşadığım 70’li yıllardaki Şeker Bayramı sabahları derdim!

Babam erkenden kalkmış, işçileriyle, mühendisleriyle birlikte bayram namazını kılıp gelmiş olurdu. Bizleri, onun seçerek pikaba koyduğu günün pop parçalarıyla uyanırdırırdı. Nilüfer, Ajda Pekkan, Semiramis Pekkan, Erol Büyükburç aklıma ilk gelenler... Biz çocukları (5! tane) önünde yeni elbiselerimizle boy boy, kronolojikolarak sıraya dizilir, elini öper, bayram harçlığı alırdık. Annem, her zamanki gibi güzel, gümüş tepsisinde çikolata ikram ederdi. Bu çikolataların tadı hala damağımdadır. Çikolata tutkum öyle büyüktü ki; annem kutuyu tek benden saklardı hasta olmayayım diye... Şimdilerde ben kendimden saklıyorum!

Bayramı evde geçirecekler için öneriler

* Evde yiyecek bolluğu olacak. Dolap dolu oldukça insanın da yiyesi geliyor. Tuhaf bir duygu ama öyle! İştah açılabilir.
* Misafirler için diye alıp kendiniz yemeyin! Onlar için aldığınız kuruyemişlere, çikolatalara siz dadanmayın.
* Her gittiğiniz yerde ikram edilen baklavanın tümünü yemek zorunda değilseniz. 1 adet tatmış olun, gönül alın.
* Akşam yemeğinde hediye gelen kutuları sofraya getirip habire şerbetli tatlı yemeyin. Kim istiyorsa ona porsiyonla ikram edin. Ortada olunca çok yersiniz.
* Bol bol doğal mineral seviyesi yüksek su için. Midenizi doldurup, fren etkisi yapacaktır. Yemenizi kontrol etmenizi sağlayabilir.

Sofranız için hafif tatlı seçenekleri

VİŞNELİ TART

Yapılışı:

* Tereyağını kaynar suyla krema haline getirin.
* Alabildiği kadar unla yoğurun. Hamurunuz çok yumuşak olmasın. 4 Hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirin. 4 Sonra merdane ile 5. cm kalınlığında açın. Tart kalıbına yerleştirin. Kenarlarını kalıba göre kesin. 4 Vişnelerin çekirdeklerini çıkarın. Tart hamurunun üzerine yerleştirin. 4 Stevia tozu, tarçın ve irmiği karıştırıp meyvelerin üzerine eşit olarak dökün.
* Sıcak fırında 150 derecede 1,5 saat kadar pişirin.

Malzemeler: n 100 gr. tereyağı n 5 yemek kaşığı kaynar su n Alabildiği kadar tam buğday unu n Yarım kg vişne n 2 yemek kaşığı Stevia tozu
(veya 1/2 bardak toz şeker) n 1 tatlı kaşığı tarçın n 1 yemek kaşığı irmik

Tatile çıkan açık büfe seçenler için öneriler:

* Üç ana öğünden birini seçin. O öğünde istediğiniz gibi yiyin. Diğer iki öğünü normal tutun!
* Kahvaltıda aşırı ekmeğe dadanmayın. Evde her sabah 2 dilim yetmiyor muydu?
* Kırmızı eti öğlen yemeğinde yemeyi tercih edin. Akşam balık+salata ideal.
* Akşam yemeğe en erken giden siz olun.
Ne kadar erken yerseniz o kadar iyi!
* Akşam yemeğinde un haline çevrilebilecek yiyeceklerden uzak durun. Ekmek, baklagiller-humus, fava, muz, mısır gibi...
* Tatlı olarak 1 dilim bayram baklavasına tamam. Sonrasında sütlü tatlı, dondurma, sorbelere yönelin.
* Tatilde daha çok hareket edin. Çünkü daha çok yiyorsunuz! Deniz kenarındaysanız bol bol yüzün. Ekstra kalorileri ancak böyle yakabilirsiniz.
* Yanınızda mutlaka spor ayakkabı götütün. Akşam serinliğinde 30 dakika yürüyüş yapın.
* Daha bol su için. Gittiğiniz yer aşırı sıcaksa içilen su miktarı normalde önerilen 2-2,5 litreden yukarıya çekilmeli.
* Günde 2 kase yoğurt-cacık yeyin veya ayran için. Aşırı sıcaklarda oluşan mineral kaybını yerine koymak için iyi seçeneklerdir. Yoğurt yüksek kalsiyum düzeyiyle krampları önlemeye de yardımcı olur.
* ’Yükte hafif, pahada ağır’ besinler tüketin. Yani koyu yeşil yapraklı yeşillikler. Kalorileri çok düşüktür, ancak çok yüksek antioksidan kapasiteleriyle cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korurlar.

DİĞER YENİ YAZILAR