Bağımlıyız! İngilizler 6 yılda yarım gram azaltabilmiş!

Haberin Devamı

Tuzdan bahsediyorum! Ne büyük bağımlılığımız var!

Tuz hayati bir besin ve vücut fonksiyonları için önemli. Ancak batıdaki tüketim Dünya Sağlık Örgütü önerisini (Günde 5 gram) çok aşıyor. Bu kadar yüksek tuz kullanımı da tansiyon, kalp-damar hastalığı, kalp krizi, felç ve bazı kanser türlerine davetiye çıkartıyor. Günümüzde tuzu daha çok hazır paket yiyeceklerden alıyoruz. Tüketiciler artık sağlıklı beslenme konusunda daha bilinçliler. Yiyecekler üzerindeki etiketler daha açıklayıcı, bir çok üretici ürünlerindeki tuz miktarını azaltma konusundaki baskılara dikkat ediyor. Ortalama tuz tüketimi azalıyor ve azalacak. Ama bu çok yavaş oluyor. Örneğin; İngilizler günlük tuz tüketimlerini 0,5 gram azaltmayı ancak 6 yılda başarmışlar! Aslında damak tadımızı tuz yerine baharatlar, bitkiler, limon suyu kullanarak yeniden yapılandırmak o kadar da zor değil. Böylece yiyeceklerin gerçek tadını da alabiliriz.

Etiketleri nasıl okumalı?
Tuz sodyum klorürdür (NaCl). Sodyum zararlı bölüm olan taraftır ve genelde paket üzerinde bunu görürsünüz.

Ne kadar tuz tükettiğimizi nasıl hesaplayacağız?Tuz miktarı (Sodyum )X 2.5. Örneğin hazır paket bir yiyecek üzerinde ’1,3 gram sodyum var‘ yazıyorsa
1.3x2.5=3.25 gram. Bu da günlük limit 6 gramın üzerinde!

Çocuklar için ne kadar tuz güvenli?Erişkinlerin günde 6 gramdan fazla tuz yememeleri gerekiyor. Çocuklar daha küçükler, bizden çok daha az tüketmeleri gerekiyor. Önerilen en yüksek dozlar şöyle:
1-3 yaş arası: Günde 2 gram ( 0.8 gram sodyum)
4-6 yaş arası: Günde 3 gram ( 1.2 gram sodyum)
7-10 yaş arası: Günde 5 gram ( 2 gram sodyum)
11 ve üzeri: Günde 6 gram ( 2,5 gram sodyum)

Tuzu azaltmak için öneriler:

4Almadan önce paket yiyeceklerdeki tuz miktarını her zaman kontrol edin.
4İşlenmiş etlerden uzak durun; sosis, sucuk, salam , jambon gibi... Bunlardaki tuz oranı çok yüksek.

4Çok tuzlu yiyecekleri azaltın. Füme balık, tuzlu peynir, zeytin, yemek ve çorbalar için hazır tatlandırıcı küpler, soslar.
4Ekmeğinizin içindeki tuzu kontrol edin.
4Konserve sebze ve baklagil alırken üzerindeki tuz miktarlarına dikkat edin.
4Düşük sodyumlu tuz kullanın. ( Bu konuda ayrıca doktorunuza danışmayı unutmayın!)

Mutfakta tuzu azaltmak için neler yapılabilir?
4Pişirirken tadarak tuz ekleyin. Yemeğiniz zaten tuzlu yiyecekler içeriyorsa-peynir, tat verici küpler, soya sosu, zeytin gibi. Hiç tuz atmayın.
4Sebze pişirirken tuzu suya sonuna doğru atın.
4Tadı artırmak için tuz yerine soğan, sarımsak, bitkiler, baharatlar kullanın.
4Tuzluğu sofranızdan ve ortadan kaldırın.

Hamileyken fazla tuz kullanmak bebeğin kalbinde değişikliklere yol açabiliyor!
Araştırmayı Brezilya’da Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Dr. Joel Heimann yapmış.
Hamile fareler ve tuz
1. grubu az tuzla
2. grubu normal tuzla
3. grubu bol tuzla beslemişler.
Doğum sonrası 21-36 hafta arasında bebek fareleri bu kez ikiye ayırmışlar. Yarısına bol tuzlu yiyecekler verilmiş, diğer yarısına tuzsuz diyet uygulanmış. Sonrasında bu farelerin kalp dokusu incelenmiş ve tansiyonlarına bakılmış. Bol tuzlu yiyeceklerle beslenen bebek farelerde kalbin daha büyük olduğu, bazı bölgelerin kalınlaştığı görülmüş. Nomal tuzla beslenen erkek farelerde kalp büyümesi olmamış.
Tuzu azaltmak mide kanserini önleyebiliyor!
Dünya Kanser Araştırma Vakfı benim de katıldığım Londra’daki büyük konferanslarında kanserden korunmanın yollarından biri olarak tuzu azaltmayı da gösterdi. Yeni verilerle karşımızdalar: Tüketilen tuz miktarını azaltmak ve tuz miktarının etiketlerde iyi belirtilmesi mide kanseri riskini yüzde 14 azaltabiliyor. Rapora göre mide kanserli 7 kişiden birinin hastalığı, tuz miktarı 6 grama düşürülürse önlenebilir. Lancet Tıp Dergisi’nde (2007 Kronik Hastalıklar Serisi) yapılan analize göre ise dünya tuz tüketimini yüzde 15 azaltırsa 2006-1025 yıları arasında 9 milyon ölüm önlenebilir.

Dr . Bradley’nin lIght mutfağı

Malzemeler:

2 küçük kutu light yoğurt n 3 yemek kaşığı gül suyu n 2 yemek kaşığı bal n 2 şeftali n Kayısı bademleri n Kuru dut
Hazırlanışı: n Light yoğurtları süzgece koyun. Alına bir kap yerleştirin Sabah kadar buzdolabında beklesin. Lİght süzme yoğurt elde edeceksiniz.

Yoğurt -bal ve gül suyunu çırpın.

Şeftaliyi püre haline getirin veya küçük küpler şeklinde doğrayın. Kup bardağının dibine yerleştirin.

Üzerine katı krema kıvamındaki yoğurdu dökün. n Üstünü kayısı bademleri ve kuru dutla süsleyin.

Bu tür pişirmeden yapabileceğim tim tatlılarımda bal kullanıyorum. Boş kalori almamak için!Bal şeker gibi boş kalori veren bir yiyecek değil. Vitamin, mineral, önemli amino asitleri alıyoruz. Toz şekeri nerdeyse hiç kullanmıyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR