Aşırı sıcaklarda susuz kalmayın!

Günde kaç bardak su içmeliyiz? En az 8 bardak!

Haberin Devamı

WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü) önerisi şöyle:

1,5 litre içeceklerden

1 litre yiyeceklerden

Toplam= 2,5 litre

Bu da günde 8 bardak su demektir.

Her 2 saatte 1 bardak!

30 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarında , hareket de artmışsa ihtiyaç günde 4-5 litreye kadar artabiliyor.

n pH nedir?

Bana çok sorulan sorulardan biri de suyun pH dercesinin ne demek olduğu ve önemli olup-olmadığı...

pH; potansiyel hidrojen demektir. Bir sıvının asidik veya bazikliğini gösteren bir ölçüdür. pH değeri 0-14 arası bir rakamla belirtilir. 7 nötrdür. pH ’ı 7’nin altında olan sıvılar asidik, pH’ı 7’nin üzerinde olan sıvılar bazik veya alkalidir.

n Suyun pH’ının önemi var mı?

Evet! Düşük pH’lı su asidik, aşındırıcı olabilir. Asidik su, demir, bakır, çinko, manganez, kurşun gibi metalleri yüksek oranda içerebilir. Asidik su ayrıca geçtiği borulardan bu metallerin suya karışmasına da neden olabilir. Sağlığımız için bu maddelere ihtiyacımız olsa da fazlası risk oluşturuyor.

Asidik su ağzınızda ekşi, metalik bir tat bırakacaktır. Tanklarda ve borularda mavi-yeşil bir renge yol açar.

n pH’ı kaç olan suyu tercih etmeliyiz?

pH derecesi suyun çıktığı kaynağa göre değişir.

Bir su ne kadar bazikse kimyasını değiştirebilecek asidik etkilere o kadar dirençli demektir. Vücut için yararlı olan bazik su içmektir.

Aynen yediklerimiz gibi içtiklerimizin de vücudumuzun kimyası üzerinde etkisi vardır. Çoğumuzun en çok içtiği içecek su olduğuna göre su seçimine çok dikkat etmek gerekli! İnsan vücudu sürekli olarak pH dengesini sağlamaya çalışıyor.

Kaliteli su seçin. Seçtiğiniz suyun kimyasına dikkat edin.

n Doğal kaynak suyu ve doğal mineralli su arasındaki fark nedir?

Doğal kaynak suyu ve doğal mineralli suyun ortak özellikleri var:

1- Her ikisi de doğal. Yani yeraltındaki bir su kaynağından doğal olarak çıkıyor veya sondaj gibi yöntemlerle yeryüzüne çıkartılıyor.

2- Her ikisi de temizler; yani kaynaklarında kimyasal atıklarla veya mikroplarla kirlenmemişler.

3- İnsan sağlığı için yararlı bazı madde ve mineralleri içeriyorlar.

4- Sağlığa zararlı maddeler içermiyorlar.

5- Sıcaklık, akış hızı, mineral içeriği gibi özellikleri uzun yıllar değişikliğe uğramıyor.

6- Şehir su şebekesinden alınmıyorlar.

n Peki aralarındaki fark ne?

Doğal kaynak suyu ve doğal mineralli su arasındaki fark; çözündürdükleri toplam katı madde miktarı. Doğal mineralli sular litrede 150 mg’dan fazla çözünmüş katı madde içeriyor.

Doğal kaynak suları ise litrede 150 mg’ın altında çözünmüş katı madde içeriyor.

Bilim adamları artık suyun da karbonhidrat, protein, yağ gibi bir makrobesin olduğunu açıkladılar. Yani biz sudan da vücut fonksiyonlarmız için gerekli besinleri alıyoruz. Bu yüzden ideali doğal mineral seviyesi yüksek su içmektir.

"Uyguladığınız tüm diyetleri çöpe atın!’

Bunu söyleyen psikolog Zaza Yurtsever. Korkma Ye adlı kitabının başlıklarından biri bu. Yurtsever, Marburg Philipps Üniversitesi Psikoloji Fakültesi’nde eğitim görmüş.

Kitabını bir uçak yolculuğumda bir solukta okudum ve heyecanlandım. Üstelik bu konuda yüzlerce kitabı devirmiş olmama rağmen! İstanbul’a dönünce hemen telefona sarıldım ve, ‘Bravo, eline sağlık, ben de yararlandım!’ dedim. Diyet endüstrisinin artık iyice keskinleşen dişleri arasında öğütülenlerden biriyseniz mutlaka okuyun.

Buzlu içeceklerim ve yiyeceklerim var!

Havalar aşırı sıcak gidiyor. Böyle zamanlarda gece iyi uyumak, konsantrasyon zorlaşıyor.

Tek iyi tarafı çoğumuzun iştahının azalması... Kalori alımı azaldığı için de 1-2 kg fazlalık kendiliğinden gidiyor. Ancak vücudun fonksiyonlarını tam olarak yerine getirebilmesi için gerekli besinleri de almak zorundayız. Canımız sıcak yiyecek, içecek istemiyor artık.

Buzlu yeşil çay


Malzeme:

-1 poşet yeşil çay

- 1 çubuk tarçın n 1 yemek kaşığı bal n Taze nane yaprakları

- 2 dilim limon

Hazırlanışı:

- 1 iri bardak kaynar suya bal hariç tüm malzemeyi ekleyin. n İyice karıştırın. Demlensin. n İçine balı ekleyip tekrar karıştırın, buzdolabında bekletin. n Karışımın içine bol buz ekleyerek, keyifle için.

Buzlu şeftali

Malzeme: -2 şeftali - 1 bardak su - 1 yemek kaşığı bal - Yarım çay kaşığı tarçın - Bol buz Hazırlanışı: - Şeftalileri küçük doğrayın. - Bal, tarçın ve suyu da ekleyip, karıştırıcıyla iyice çırpın. - Bol buzla servis edin.

İşte kitaptan çok beğendiğim bazı satırlar

‘Yemekle normal bir ilişkiye girmek demek, kişinin yalnızca ve yalnızca fiziksel açlık hissettiğinde yemek yemesi, canının çektiği şeyleri tüketmesi ve herşeyden önemlisi, doyduğunda durmasıdır. Yani bedenin verdiği sinyallere göre hareket etmeyi öğrenmesidir. Tabii ki bu mantık uzun süre diyetle yaşayanlarda ilk önce korkuya yol açar. Çünkü bu mantalitedeki insanların çoğu normal yemeye geçtiklerinde engellenmez şekilde şişmanlayacaklarını düşünür. Ama normal yemeye geçmek gerekir. Normal yemek demek kişinin var olan bazı gerçekleri de göz önünde bulundurması demektir. Mesela beyaz şekerin ve unun, fazla tüketildiğinde kiloya yol açtığını hepimiz biliyoruz. Fazla miktarda alkol tüketiminin de.’

DİĞER YENİ YAZILAR