Seda Sayan ‘Her şeyden yiyorum! Ama az!’

Hiç kilo aldığına, yağ bağladığına tanık olmadık

Haberin Devamı

Seda Sayan yıllardır gözümüzün önünde; hiç kilo aldığına, yağ bağladığına tanık olmadık. Daima formda ve diri. Programına konuk olmuşken mini bir röportaj da yaptım...

- Formunuzu nasıl koruyorsunuz ?

Her şeyden yiyorum. Ama az, çok az! Tadına bakıyorum. Diyelim bir tatlı gördüm, canım çekti, alıyorum, ama ucundan!

- Spor yapıyor musunuz?

Evet. Haftada 3 gün pilates yapıyorum. 1 saat sürüyor. Ama çok ciddi yapıyorum. Neredeyse hoca olacağım. 40 dakika da kardiyo yapıyorum.

- Aldığınız bir destek var mı? Vitamin, mineral...

Kullanmıyorum.

- En çok sevdiğiniz meyve ?

Çilek hastasıyım.

- C vitamininden çok zengin, cildinizin güzelliğini ona borçlusunuz belki de. Üstelik kalorisi de çok düşük. 100 gramı sadece 32 kalori. Kendinizi yiyecekle ödüllendirir misiniz peki?

Bazen. Tatlı olarak sade dondurma yerim. Bir de 1 avuç çekirdek yiyorum.

Her 10 saniyede birimizi ağına alan tatlı canavar: DİYABET

Diyabet çoktandır küresel bir sağlık sorunu. Son istatistikler her on saniyede bir kişiye şeker hastalığı tanısı konduğunu gösteriyor. Diyabetli sayısının 2030 yılında 552 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Ülkemiz de bundan payını alıyor tabii ki! Her iki kişiden birinin fazla kilolu veya şişman olduğu bir ülkede kaçınılmaz bir durum bu zaten!

Şu sıralar elimdeki kitabın adı: “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet”. Kitabı gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin hazırlamış. Gözünüz korkmasın, sıkıcı bir tıp kitabı değil bu. Aksine hiç tıp eğitimi almamış birinin bile kolaylıkla okuyabileceği, kavrayabileceği bir formatta hazırlanmış. Sorulu cevaplı şekilde, çok kolay okunuyor. Diyabet alanında Türkiye’nin önde gelen 41 uzmanını bir araya getirmiş. Şeker hastalığıyla ilgili yüzlerce sorunun yanıtı var. Tip 1 ve Tip 2 diyabetin belirtileri, nedenleri ve tedavisindeki gelişmeler anlatılmış. Çocuklarda, hamilelerde, yaşlılarda şeker hastalığı ayrıntılı olarak ele alınmış... Bristol-Myers Squibb ve Astra Zeneca’nın katkılarıyla yayınlanan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet”e kitapevlerinden ulaşılabilirsiniz.

Kitaptan özetler

- Tip 2 Diyabet bir karbonhidrat mekanizması bozukluğudur.

- Tip 2 Diyabet kadınlarda biraz daha fazladır. Çünkü kadınlarda obezite sıklığı ve hareketsizlik daha yaygındır.

- Tedavi yöntemlerinin başında yaşam tarzı değişikliği gelir. Egezrsiz, sağlıklı beslenme, kilo verme gibi tedavinin önemli unsurlarını önemsemeyen hastalara ilaç başlanır.

- Eğer hastada yaşam tazrı değişikliği ve diyabet hapı ile yeterince glikoz ayarı sağlanamazsa kan şekerindeki sapmaların durumuna gore insülin başlanabilir.

- 2-3 tane oral diyabetik alan hastada kan şekerinin çok kötü gittiği bir dönemde insülin başlanırsa bu mutlak insülin ihtiyacı olan bir durumdur.

- Tip 2 diyabetin cerrahi tedavisi yoktur. Ancak, beden kitle indeksi 40’ın üzerinde olan morbid obezlerde kilo verilmesine yardımcı olan bariatrik cerrahinin obez kişilerin diyabetlerine olumlu etki yaptığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

- İnsülin direncine bağlı olarak yemeğin ilk iki saatinde kan şekeri yükselir. Buna ‘glikoz intoleransı’ denir. İkinci iki saatinde ise hızla düşmesi ‘reaktif hipoglisemi’ diye isimlendirilir.

- Tatlı yeme ihtiyacının ardında aslında hipoglisemi vardır.

- Normalde insanların öğün aralığı 4-5 saat arasındadır. İnsülin direncinde öğün aralığı kısalır, aşağı yukarı 2-3 saate kadar inebilir.

- Hipoglisemi atakları eğer bu aşamada özel bir programla kontrol altına alınmazsa kişide obezite problemi başlar.

- İdeal olan minimum 4 saatlik şeker yüklemesi yapılmasıdır.

- Şeker yükleme testi risk grubuna giren kişilerde 3 yılda bir, risk grubuna girmeyen kişilerde ise 5 yılda bir yapılır.

DİĞER YENİ YAZILAR