Buyrun görün, zayıfladım!

Metabolizma hızınızı artırmak için öneriler...

Haberin Devamı

* Crystal Renn büyük beden modeli olarak üne kavuşan Amerikalı bir genç kadın. Geçtiğimiz günlerde Madonna’nın yeni filminin prömiyerine gittiğinde herkesi şoka sokmuş. Neden mi? Aşağıdaki iki fotoğrafa bakınca anlaşılıyor! Transformasyon geçirmiş durumda: Adeta anoreksik denecek kadar çok zayıflamış, saçlar-kaşlar sarıya çevrilmiş. Eski seksi-dişi genç kadından eser kalmamış! Renn, medya tarafından soru yağmuruna tutuldu. Bu kadar zayıflamasında erkek arkadaşından kötü bir şeklide ayrılmasının etken olduğunu, ayrıca bol bol yoga ve hiking yaptığını açıkladı. Şu anlamlı sözleri de etti:
* ‘Kendim olmaya karar verdim. Bundan sonra kimsenin bana hangi kiloda olmam gerektiğini dikte etmesine izin vermeyeceğim!’

Catherine Kate’e karşı!

Catherine, eski adıyla Kate, Prens Charles’la Lady Diana’nın oğlu William ile Mayıs ayında muhteşem bir düğünle evlendi.
Eski haline bakıyorum; evlenmeden önce güzel, son derece sağlıklı görünen, gürbüz, İngiliz gülü diye nitelendirilen genç kızlardan biriydi. Sonra düğünden itibaren kareler değişiyor. Düğünde çok güzel bir askıydı orası tamam; gelinliğini çok iyi taşıyordu. Uzun ve kapalı gelinliğinin içinde kollarının inceliğine şaşırmış: ‘Bu kıza ne oldu böyle’ diye düşünmüştüm. Düğün günü stresten herkes zayıflar. Ama eski Kate yeni Catherine durmadı. Zayıflamaya, zayıf daha zayıf olmaya karar verdi. Sonuç: Adeta anoreksik denebilecek, iskelet gibi bir Catherine var artık. Yüzü hâlâ çok çekici, parlak kendini çok iyi taşıyor. Ama vücudu eski dişilik saçan havasından çooook uzak.

Mini cumartesi anketİ

Biz kimin için zayıflamaya çalışıyoruz? ‘Erkek olsaydım nasıl bir kadından hoşlanırdım’diye sordunuz mu hiç kendinize... Ben sordum. Gözlerimin önünde İtalyan film yıldızı Monica Belluci gibi bir kadın canlanıyor hemen... İlginçtir, erkeklerle yapılan anketlerde de bu Monica Belluci hep ilk sıralarda... Etine buduna dolgun, dişilik fışkıran, aslında biraz fazla kilolu bulduğum bir kadın. Türk erkeklerinin asker dolaplarında asılı duran fotolar kime aitti hatırlayalım... Eskiden Türkan Şoray, sonralarda Müjde Ar, Hülya Avşar, Sibel Can... Hep balık etli, hatta bazen fazla kilolu diyeceğimiz kadın tipleri. Erkeklerde bir et arzusu var galiba ve bunu doyurmak gerekiyor. Peki ya bu bizi hırsımızdan çatlatan, ipincecik yeni mankenleri kim beğeniyor? Onları iyi birer askı gibi görüyor galiba erkekler. Sağlıklı bir şekilde uzun yıllar yaşamak için mümkün olduğu kadar ince olmamız gerekiyor ama rol modellerde bu tip anoreksik denebilecek zayıflığa karşıyım. Eğer kilonuzu boyunuzun karesine böldüğünüzde 18.5-20 arasında bir değer çıkıyorsa sağlıklı zayıf grubunda değerlendirilirsiniz. Eğer altındaysa, sağlıksız zayıf kavramı içine giriyorsunuz. Lütfen sağlıksız zayıf olmayın. Özellikle kadınlarda bu tür zayıflık tüm cinsel cazibeyi de alıp götürüyor! Son bir kez daha yiyeyim, sonra diyet yaparım.
"Son tatlımı, çikolatamı, pizzamı yiyeyim, yarın sıkı bir programa başlarım" diyen kaç kişi var? Ben elimi kaldırabilirim. Arada yapıyorum. Çoğumuz ‘Kar kardır’ diyerek son bir kez daha yemek istiyoruz diyete girmeden önce... Ama Atilla İlhan’ın dediği gibi ‘Yarın artık bugündür!’ Ne yapacaksak bugün başlamalıyız. Ertelemeler başarı getirmiyor. Venedik’te konferanstaydım. Şu İtalyanlar, neler pişirmiş bir bakayım dedim! Sonuç: Dört günde yarım kilo almışım. Eh, o kadar tatlıya fazla değil; çünkü yakmak için çok hareket de ettim. Eğer benim gibi bedelini ödemeye hazırsanız, arada bir kaçırmakta sorun yok.

Metabolizma hızınızı artırmak için öneriler

Metabolizma yediğimiz yiyeceklerden gelen kalorileri yakma şeklimizdir.

* Yaşınız ilerledikçe daha az yiyin!
25’li yaşlardan başlayarak metabolizma hızımız yaşa bağlı olarak düşüyor. Her on yılda bir yüzde 5 oranında metabolizma hızımız azalıyor. Bu nedenle bu yaşlardan itibaren 10 yıllık, hatta ideali 5 yıllık yeme planınız olmalı. Bir günde aldığınız total kaloriyi yaşınız ilerledikçe azaltmalısınız.
* Kas kitlenizi artırmaya çalışın
Kas kitleniz ne kadar fazla ise o kadar çok yağ yakarsınız. Metabolizma hızımızın artması için yağsız vücut kitlemizi artırmak çok önemli. Kasımız 2,5-3 kilo kadar arttığında 100- 200 kalori daha fazla yakma şansımız var. Haftada en az 2 kez ağırlıklarla çalışın. Bisiklete binmek, yüzmek de kas artırıcı egzersizlerdendir.
* Yiyeceği aşırı kısmayın
Bir günde aldığınız kaloriyi dramatik bir biçimde azalttığınız zaman metabolizma hızı yüzde 10-15 kadar düşmeye başlıyor. Ardından vücut yağ depoluyor.
* Yeterli kalsiyum alın
Kalsiyum metabolizma hızının artmasını sağlıyor. En iyi kaynaklar; süt ve süt ürünleri, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler.
* Yeterli protein alın
Kasın ana maddesi proteindir. Kaslarımız yapılması, onarımı için bize hep protein gereklidir. Günlük protein ihtiyacımız kilogram başına 1 gram kadar. Örneğin 58 kilo bir kasının günde 58 gram protein alması yeterli.
* Uykunuza dikkat edin
Araştırmalar yetersiz uykunun metabolizma hızının düşmesine yol açtığını gösteriyor. Ayrıca yetersiz uyuduğumuzda daha çok acıkıyoruz, kendimizi kontrol etmemiz zorlaşıyor. Bu da gün boyunca tüketilen yiyecek miktarını, dolayısıyla kaloriyi artırıyor.
* Egzersiz dışı günlük aktivitenizi mutlaka artırın...
Mümkün olduğunca hareketli olun. Evinizde, iş yerinizde merdivenleri inip, çıkın. Yürüyebileceğiniz mesafelere arabayla gitmeyin. Oturup 1 saat ara vermeden TV izlemeyin. Arada yerinizden kalkın. Hareket etmek metabolizmaya ivme kazandırıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR