Kanuni uzun yaşamını annesinin macununa mı borçlu?

Haberin Devamı

Elimde araştırmacı gazeteci-yazar A. Nedim Atilla’ya ait enfes bir kitap var; En Yangın Aşklar Yemekte Başlar. Kitapta Anadolu Afrodizyakları tarihçeleriyle anlatılıyor. İşte bu kitaptaki afrodizyaklardan biri de Hafsa Sultan Macunu.

Hafsa Sultan Macunu halen Manisa ve yöresinde halk arasında kullanılıyormuş. Kullanılan temel malzeme arı sütü. Macunun adını aldığı Hafsa Sultan Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi. Kendisi 55 yaşındayken, bir kadın için erken vefat etmiş, ama oğlu Kanuni Sultan Süleyman 71 yaşına kadar yaşamış. O dönem için çok uzun bir ömür! Annesinin macunundan düzenli yemiş olabilir mi dersiniz?

Hafsa Sultan Macunu’nda kullanılan malzemelere göz attım:

Arı sütü, polen, safran, harnup (keçiboynuzu) pekmezi, karanfil, yeni bahar, zencefil, kişniş, havlıcan, anason, sakız ağacı reçinesi, hardal, tarçın çiçeği, meyan balı, galanga (Asya zencefili), saru halile (öğütülerek tozu kullanılan yabani bir erik türü), tiryak, kara halile, raziyane (iri rezene), zerdeçup (Anadolu zerdeçalı) çörek otu, ravent, kakule, sinameki, vanilya, Hindistan cevizi, darulfülfül (biber ağacı), kimyon, limontozu, portakal kabuğu, salatalık, çivit, çöpçini, hiyarşenbe, udil (sarıçiğdem) kahır ve kebabe...

Çocuğunuz sebze-meyve yiyor mu?

Benim çocukluğumda çocukların sevmediği 1-2 sebze-meyve olurdu. Şimdiki çocukların sevdiği sebze meyve sayısı 1-2!

Geçtiğimiz yaz başı Portekiz’de uluslararası çocuk obezitesi konferansına katıldım. Burada çocukların yeterli meyve-sebze tüketmedikleri konuşuldu. Portekizlilerin yeni uygulamasını çok beğendim. Devlet okullarında ücretsiz meyve dağıtıyorlar. Ayrıca çiftçiler, üreticiler bazı derslere girip çocuklara meyve sebzeleri tanıtıyor.

Bazen hep birlikte çiftlik ziyareti yapıyorlar. Bütün bunları kafamda birleştirince yeni bir çocuk kitabı yazmaya karar vermiştim ve işte çıktı!

Enginarla hafifleyin!

Enginar mevsimi başladı. Bu tonik etkili sebzeyle kilo vermek mümkün. Türk usulü bol yağlı, patatesli, bezelyeli pişireceğinize alternatif bir pişirme yöntemi önereceğim. Buharda, çok yumuşamasına izin vermeden ‘al dente’ yani dişe gelir tarzda pişirin. Tabağa alın. Üzerine limon suyu gezdirin. Yağa gerek yok. Salatayla yiyorsanız yağ koyarsınız. Aşağıdaki program çok rahat uygulanıyor. İşte zorlanmadan kilo verebileceğiniz bir yöntem. Çoğumuz 1-2 kilo verdiğimizi görünce motive oluyoruz. Size bu motivasyonu sağlayacaktır.

Kahvaltı

1 haşlanmış yumurta

2 enginar

ya da 2 enginar

1 dilim peynir

1 kase kiraz domates

ya da 3 enginar

Öğlen

Izgara tavuk/et/balık

Salata

Ara

1 iri elma

Akşam

3 enginar

Salata

(Toplam 1 yemek kaşığı zeytinyağı)

ya da Izgara balık

Salata

ya da 1 kase çorba

5 yemek kaşığı sebze yemeği

2 enginar

ya da 3 enginar

1 kase yoğurt

Ara

1 kase çilek

DİĞER YENİ YAZILAR