Ekonomist şefle mutfaktaydım!

Her derde deva Karnabahar

Haberin Devamı

Türkiye’de dışarıda yemek yiyeceğim yeri seçmekte zorlanıyorum. Kriterlerim var. Çok özel bir toplantı olmadıkça geç akşam yemeği yemem, gideceğim yerin mutfağı sağlıklı ve leziz olmalı. Light seçenekler de bulunmalı! İşte aradığım kriterlerin hepsine sahip bir yer daha: Okulun Mutfağı! Şimdiye kadar binlerce gence meslek kazandıran, aşçı yetiştiren Mutfak Sanatları Akademisi’nin restoranı. Burada aşçı olmak için eğitim görenler hizmet ediyor size. Hepsinin başındaki isim ise Gökhan Sorguç. Diplomalarını duyunca siz de benim gibi çok şaşıracaksınız:
İstanbul Erkek Lisesi, Warwick Üni. Ekonomi Bölümü, Glamorgan Üni. İşletme Bölümü, Yeditepe Üni. Finans ve İşletme MBA, Amerika Otelcilik Birliği Yöneticilik Diploması, Amerika Mutfak Sanatları Akademisi Diploması... Yazmaktan yoruldum!
Sadece öğlenleri servis veren bu restoran, öğle saatlerinde Maslak’taki (yeni adıyla Mashattan!) dev işyerlerinin yöneticileriyle dolup taşıyormuş. Gökhan Sorguç’tan herkesin gözdesi karnabahar salatasının tarifini vermesini istedim. Mutfağa girdik ve birlikte şu ünlü karnabahar salatasını yaptık. İşte tarifi:

Körili karnabahar salatası (6 kişilik)

Malzemeler:
* 350 gr. nohut (haşlanmış)
* 600 gr. karnabahar (temizlenmiş)
* 4 hindibağ
* 75 gr. siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)
* 75 gr. kırmızı soğan veya turşusu
* 50 gr. kuru üzüm
* 2 Frenk soğanı
* Salata sosu

Salata sosu:
* 2 çay kaşığı köri (toz)
* 100 ml. üzüm sirkesi
* 350 ml. ayçiçekyağı
* 10 gr. tuz

Yapılışı: Karıştırma kabına köri tozunu koy ve sirkeyi ekle karıştır. Sonra yavaşça ayçiçeği yağını ekle, sonunda tuz ekle karıştır. Salata sosu kapalı kapta 2 hafta saklanabilir.
Ben ayçiçek yağı yerine zeytinyağı kullanıyorum.
350 ml.’yi fazla buldum ve kendi porsiyonuma 1 tatlı kaşığı koydum.

Yapılışı:
* Karnabaharları demir 1 TL büyüklüğünde temizleyin. Kaynayan suda 7 dakika haşlayın ve süzün. Soğumaya bırakın.
* Hindibağlarını kökten 4’te bir oranında yukarı olacak şekilde kesin. Yaprakları yarım parmak kalınlığında keserek buzlu suda 10 dakika bekletin ve süzün.
* Karnabahar, hindibağ, zeytin, kırmızı soğan, kuru üzüm ve frenk soğanını karıştırın. Salata sosunun yarısını karışıma ekleyin. 4 Nohutları süzün ve salataya ekleyin. Geri kalan salata sosunu ekleyin.
* En son salatanın üstüne geri kalan frenk soğanını ekleyin, servis edin.

Sepetteki sağlık Karnabahar

* Lahana, brokoli, brüksel lahanası ile akraba.
* İlk kez 12.yüzyılda Arap -Müslüman bilimadamları el yazmalarında bahsetmişler.
* 16. yy’da Cenova’dan Fransa’ya getirilmiş.
* 14. Louis zamanına kadar (17.yy) zengin sofralarında boy gösterememiş.
* Besin değeri yüksek; folik asitten zengin, hamileler için özellikle yararlı.
* C vitamini içeriyor; direnci artırır, cildi güzelleştirir, çok önemli bir antioksidan.
* Yağ oranı çok düşük.
* Yüksek lifli bir sebze; tuvalete çıkmayı kolaylaştırır.
* Fitokimyasal denen bitkisel besinlerden çok zengin; içerdiği sulforafan tümör gelişimini durdurucu özelliğe sahip.
* İçindeki indole-3 karbinol adlı madde hücreyi koruyor. Meme kanserine karşı koruyucu besinlerden.
* Karnabaharı kaynatınca bu bileşikler yok oluyor. Buharda veya tavada çevirerek pişirmek en doğrusu.
* 100 gramında 25 kalori var.

Bal satın alırken dikkat!

Şu sıralarda çeşitli TV kanallarında bal satıldığını görüyorum. Bana çok sık soru geldiği için, bu konuyu açıklama ihtiyacı hissettim. Genel olarak televizyon ve benzeri araçlarla doğrudan satış yöntemi ile gıda maddesi alımını doğru bulmuyorum. Gıda maddelerini elimize alıp ambalajını incelememiz, içeriğinden ve besin değerlerinden emin olmamız çok önemli. Özellikle ülkemizde sahte bal sorunu var. Bizim hileli balı tadına, kokusuna, rengine, akışkanlığına bakarak anlamamız mümkün değil! Balın saflığından ve doğallığından sadece laboratuvar analizleri ile emin olunabiliyor. “Doğru, saf bal alacağım” düşüncesiyle farklı yollarla bal satın alımı bu nedenle güvenli değil. Türkiye’de de bal konusunda detaylı analizler yapan, yaptığı işe özen gösteren firmalar var. Bu nedenle; bilinen ve güvenilir markaların süzme ballarının satın alınmasını öneriyorum.

Her zaman fit bir isim, Sinem Güven

Sinem Güven’in fit olmadığı zamanı hiç hatırlamıyorum! Doğum da yaptı. Yine de tek kare kilolu fotosu yok! 1995 yılı Türkiye güzeli. Dünya Güzellik Yarışması’na girmemiş. Girse mutlaka kazanırdı. Bu yarışmalarda genelde Güney Amerikalılar çok kazanıyor, güzellikleri geçer akçe. Sinem Güven’in de tipi tam öyle işte. Tatlı çikolata bir ten, uzun, ince bir vücut çatısı, çıkık elmacık kemikleri, parlak gülüş...

* Bu incelik genetik mi?

Evet. Annem de genç kızlığında böyleymiş. Ama ayrıca kendimi bildim bileli spor da yapıyorum.

* Hangi sporlar?

Yapmadığım spor yok! 6 yıl profesyonel basketbol oynadım. 2000 yılı Türkiye Kadınlar Ralli Şampiyonu’yum. Su kayağı, kar kayağı, at, motosiklet...

* Durun, durun! Siz sinirleri alınmış gibi sakin sakin duran bir kadınsınız. Bu adrenalini bol sporları yaptığınıza inanamadım şimdi!

(Gülümsüyor) Haftada 2 gün de özel eğitmenle pilates yapıyorum. Çocuğuma bakıyorum, iş koşturmacam var. Tez canlı bir kadınım.

* Bu tez canlılık çok önemli. Öyle ağır hareket eden insanlar genelde daha az yakıyorlar. Ne kadar tez canlı, hareketliysek bir günde yaktığımız kalori de o kadar yükseliyor. Ne yer, ne içersiniz?

Egeliyim. Zeytinyağlı severim. Baklagil çok yerim, mercimek favorimdir. Sebzeye bayılırım. Her sabah sebze suyu içiyorum.

* Ya kırmızı et?

Haftada 2 kez.

* Mutfağımda mutlaka bulunur dediğiniz yiyecekler diye sorsam?

Yoğurt, peynir, meyve, limon.

* Hiç diyet ürünleri kullanıyor musunuz?

Hayır, diyet ürün kullanmıyorum.

* Destek olarak kullandığınız bir ürün var mı?

Bazen kür yaparım. E vitamini ve Coenzim Q 10 kullanıyorum bu kürlerde.

* Saçlarınız da teniniz gibi pırıl prıl, nasıl bakıyorsunuz?

Özen gösteriyorum açıkçası. Saç telleri ve kafa derimin sağlığı için şampuanımı dikkatli seçiyorum. Gün aşırı yıkıyorum. Köpük, sprey, jöle kullanmam. 2 ayda bir boyatırım.

Sinem Güven’in her sabah içtiği sebze suyunun tarifi

* 10 yaprak ıspanak
* 1 avuç semizotu
* 6-7 pazı yaprağı
* 1 adet kereviz sapı
* 1 avuç brokoli
* 1 yeşil elma
* 1 limon

- Bunları meyve sıkacağından geçirin ve için... Ben henüz denemedim ama kendisi tadının çok güzel olduğunu söylüyor! Bu kadar güzelleşeceksek, deneyelim bari!

DİĞER YENİ YAZILAR