2012 kararlarının başında kilo vermek geliyor!

Keyifle Ye...

Haberin Devamı

Yeni yılınız kutlu olsun! Yeni yıla girerken hepimiz bir dizi sözler veriyoruz kendimize. Genelde bunların başında kilo vermek geliyor! Aklımızdan neler mi geçiyor? "Deniz mevsimine tam 5 ay var. Eh, her ay 2 kilo versem, 10 kilo gider! Bu yıl kesin yapacağım. Artık şişman bir kadın olmayacağım! Bahara incelmeli! Kışlık giysiler kapatıyor kalçalarımı, ama bahar gelince yandım! Bu yılbaşı gecesi de keyifle yiyeyim, sonra diyete başlayayım." Kendi kendimize verdiğimiz beyaz sözler, niyetler çok olumlu. Ancak beyaz sözler bizi ağırlığı altında ezecek bir çığa dönüşmemeli! "Karar almak başarmanın yarısıdır" derler. Ütopik bir kilo verme hedefi yerine, gerçekçi bir hedef koyarsanız hayal kırıklığına uğramazsınız. Örneğin; 20 kilo vermesi gereken biriyseniz 5 ayda 20 kiloyu değil, 10 kiloyu hedefleyebilirsiniz. Bu çok daha ulaşılabilir, sizi yormayacak bir hedef çünkü. Aşırı büyük hedefler yanlış diyet programlarına sürüklüyor bizleri, sonrasında beden bunun öcünü bir şekilde alıyor. Ya sağlığınızı kaybediyorsunuz, ya da verdiğiniz kiloları aynen geri alıyorsunuz.
30’lu yaşlardan başlayarak hepimizin hedefi "daha az yemek" olmalı. Eğer beslenme biçimimizi "daha az yemek, yaşamak için yemek, arada keyif için yararlı olmayanı da yiyebilmek şeklinde oturtursak, diyet-miyet yapmadan bir ömür boyu sağlıklı bir kiloyu koruyabiliriz. Evet, yarın artık bugündür!

Bu akşam alkolün dozuna dikkat!

Özellikle bizim gibi düzenli alkol tüketen insan sayısının az olduğu bir ülkede yılbaşı akşamı yıl boyunca en çok alkol alınan akşamdır desek yanlış olmaz sanıyorum. Elime en çok alkol tüketen ülkelerin bir listesi geçti. OECD’nin 2000 yılı verilerine dayanıyor. 15 yaşın üstündeki popülasyona kişi başı düşeni litre olarak değerlendirmişler.
İlk 3 şöyle:
* Lüksemburg 14.9 litre
* İrlanda 14.2 litre
* Portekiz 13 litre
Şaşırdınız değil mi? Ruslar aklıma gelebilirdi 1. sıra için, ama kibar, steril duruşlu Lüksemburglular hayır! İlk 10"da da yokuz.
Alkol nedir?
Bir tür karbonhidrat olan alkolün yapımında şeker kullanılıyor. Alkol, karaciğerde enerji olarak kullanılmak üzere depolanmış glikozun salınmasını engelliyor. Bu da kan şekerini düşmesine neden oluyor. İştah artıyor, tekrar içme isteği doğuyor.
1 gram alkolde 7 kalori var; yani kilo aldırmaya çok elverişli bir içecek. Karşılaştırma yaparsak; 1 gram karbonhidrat 4 kalori, 1 gram protein 4 kalori, 1 gram yağ 9 kalori verir. Alkol tüketimi erkeklerde haftada 21, kadınlarda 14 birimi geçmemeli. 1 birim alkol 8-10 gram saf alkol içeriyor.
1 birim alkol ne kadar?
* 1 küçük kadeh şarap
* 1/2 bardak bira
* 1 ölçek viski-konyak veya rakı

Alkollü içeceklerin etkileri

Birçok erişkin için günde 1 veya 2 alkollü içecek sadece küçük bir risk oluşturuyor. Diğer besinlerin aksine alkolün çoğu sindirim sırasında parçalanmıyor. Sindirimi, parçalanması ve hücrelere ulaşması çok daha kolay gerçekleşiyor. Eğer midede alkolün sindirimini yavaşlatacak herhangi bir yiyecek olmazsa kana karışması çok daha kolay. Yaklaşık 20 dakika! Kan yoluyla tüm hücrelere dağılıyor. Bir yere kadar da hücre aktivitesini engelliyor. İnsanlar alkolü topluluklarda daha cesur ve neşeli olmak, kalabalığa daha rahat karışmak için içseler bile aslında alkol bir depresan! Uyarıcı değil! Alkolü ilk alıştaki "up" (yüksek olma) hali çok kısa sürüyor. Alkol konsantrasyon, koordinasyon, refleks hızını düşürüyor. Uyku ritmini bozuyor, konuşmayı etkiliyor. Bazıları alkol aldıktan sonra kendilerini susamış hissederler; bunun nedeni alkolün diüretik yani idrar söktürücü etkisidir.

Kadınlar daha fazla etkileniyor!

Alkol kadınları erkeklerden daha fazla etkiliyor. Bunun nedeni vücut büyüklüğü ve metabolizmayla ilgili. Alkol vücut sıvılarında dolaşır, yağda değil. Kadınlarda daha az sıvı olduğu için, aynı miktardaki alkol kanda daha yoğun olarak bulunur. O yüzden kadınlar erkeklerden daha çok etkilenirler. Ayrıca alkolün metabolize edilmesini sağlayan enzim kadınlarda erkekler kadar aktif değildir. Bu yüzden kadınların alkolizmle ilgili riskleri daha yüksektir.

DİĞER YENİ YAZILAR