Kulaklıkla konuşmak riski % 90 azaltıyor!

Elektromanyetik alanlar vücudumuza önemli zararlar verip hastalıklara neden oluyor

Haberin Devamı

Yanımda olmadığı zaman eksikliğini hissettiğim şey nedir? Bildiniz! Cep telefonum. Üstelik bunların içine doğan Y kuşağından da değilim! Ama öyle bir girdi ki hayatımıza elimiz, ayağımız oldu. Tıp doktoru ve medikal gazeteci olarak öğrendiklerimi size aktarmayı aynı zamanda vatandaşlık görevi olarak görüyorum. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Şeker ile elektromanyetik dalgaların yaratabileceği sorunlar üzerine konuştuk.

* Prof Şeker, elektromanyetik alanların kansere neden olduğu kesin mi?

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde elektromanyetik alanların (EMA) kanser riskini arttırıcı etkileri görülmüştür. Bu etkilerin oluşması EMA"nın frekansına, şiddetine, vücut ölçülerine, vücudun elektriksel özelliklerine, EMA"nın mesafesine ve en önemlisi etki süresine bağlı. Artan sayıdaki elektrikli cihazlar, TV ve radyo istasyonları ve herkesin elinde bulunan cep telefon cihazlarının yaydığı alanların şehirlerde oluşturduğu alan seviyeleri, ulusal ve uluslararası standartların üzerine çıktığında aynen hava kirliliği gibi elektromanyetik kirlenmeye neden olmakta; insanlar ve cihazlar üzerinde zararlı etkiler göstermektedir.

* Cep telefonları ne gibi sağlık sorularına yol açabilir? Kesinleşmiş olanlar neler?

Mobil iletişimin yaydığı radyofrekans dalgaları insan bedeni üzerinde iki farklı yolla etki ediyor. Bunlardan birincisi; ölçülebilen ısısal etkiler, diğeri; mekanizması ve etkileri henüz tam olarak anlaşılmayan ısısal olmayan etkilerdir... Cep telefonlarından yayılan radyofrekans dalgaları vücudun çoğunlukla baş olmak üzere sadece bir bölümü etkilerken, baz istasyonlarından yayılan dalgalar tüm vücudu etkilemektedir. Bu etkiler iki başlıkta değerlendirilebilir:
1. Genel etkiler (insanlar üzerindeki gözleme dayalı epidemiyolojik araştırmalarla kanıtlanmış olan etkiler)
Yorgunluk, baş ağrısı, uyku bozukluğu, boğazda kuruluk, seslere karşı duyarlılık, işitme güçlüğü, görme bozukluluğu, alerji, kan basıncında artış, hafıza değişiklikleri.
2. İnsan, hayvan deneyleri ve doku kültürleri ile gerçekleştirilen uygulamalı araştırmalarla kanıtlanan sisteme özel etkiler.
Vücudun savunma sistemine olan etkiler, nörolojik sistemine etkiler, kan sisteminde değişiklikler, kardiyak işlevlere etkisi, nöroendokrin etkileri, büyüme ve gelişme üzerine etkileri, genetik etkiler, testis üzerine etkiler.

Elektromanyetik alanlar vücudumuza önemli zararlar verip hastalıklara neden oluyor

1. Kan Beyin Bariyeri sızıntısı, Alzheimer, Parkinson hastalığı ve diğer sinirsel hastalıklar
2. Nöronların ölümü ve beyin hücrelerinin zarar görmesi
3. Kalsiyum akışını etkilemesi
4. Kalp ritim bozukluğu ve kalp durması
5. Habis ve kötü huylu beyin tümörleri
6. Sperm hücrelerinin zarar görmesi ve ölümü
7. Büyümeyi etkileme ve ölüm
8. Kusurlu doğum ve kısırlık
9. Lösemi ve Lenfoma
10. Gelecek nesillere geçen kalıcı genetik etkiler

Sperm sayısını düşürüyor

* Cep telefonuyla kulaklık kullanarak konuşmak riski ne kadar azaltır?
Cep telefonu aynı radyasyonu yayıyor ama cepten kulağa olan mesafede yüzde 90 civarında azalarak kulağınıza, dolayısıyla beyninize az gelir.
* Laptopumu kucağıma koyarak çalışıyorum. Bir ısı hissediyorum. Bu zararlı mı?
Evet, kesinlikle. Laptopun, cep telefonun veya herhangi bir elektrikli cihazın yaydıgı radyasyonun ısısal etkisinin bazılarını yukarıda saydım. En önemlisi üreme organlarında yaptığı sperm sayısında azalma gibi etkileridir.
* Çocuklar kaç yaşında telefon kullanmalı? Ergenliğe eriştikleri en uygun yaştır. Az, öz, kısa ve kulaklıkla konuşulması zarar ihtimalini azaltır.
* Kablosuz telefon kullanımı da tehlikeli diyorsunuz.
Kablosuz telefon bir baz istasyonu gibi devamlı olarak tam güçte darbeli mikrodalga radyasyonu yayar. Uzun süre maruz kaldığımız takdirde uyku bozuklukları, halsizlik ve diğer rahatsızlıklara neden olur.

DİĞER YENİ YAZILAR