Alternatif arayan kanser hastaları için başvuru kitabı yazdı!

Keyifle Ye...

Haberin Devamı

Doç. Dr. Canfeza Sezgin kimdir?

Ege Ün. Tıp Fak. mezunu. Aynı fakültede İç Hastalıkları ihtisası yapmış. Mart 2006’dan beri Doçent. Yüzü aşkın bilimsel yayın ve tebliği var. Kanser tedavisinde tamamlayıcı tıp tedavilerinin önemine inanıyor. ‘Hangi Kansere Karşı Hangi Bitki?’ adlı kitabın yazarı. Kitapta etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış 79 bitki yer alıyor.

* Sayın Canfeza Sezgin siz bir tıp doktoru ve onkolog yani kanser bilimcisiniz. Ortada pek çok doktor olmayan kişi ‘Şunu yerseniz şu kanseri yenersiniz’ diyerek, iddia ederek dolaşıyor. Ne diyorsunuz?

Kanseri yenmek tek bir faktöre veya mucize bitkilere bağlı değildir. Sağlıklı beslenmek, besin maddeleri içinde şifalı bitkilere yer vermek, hayvansal yağ tüketiminin azaltılması, vejetaryen diyete yakın beslenmek, alkol-sigara tüketmemek, egzersiz yapmak, inançlı olmak ve pozitif düşünceye sahip olmak kansere karşı mücadelenin kazanılmasında eşit etkinlikte rol oynamaktadır.

* Antioksidan enflasyonu başladı. Şunu mutlaka eksik etmeyin dediğiniz 3 sebze- meyve ismi verir misiniz?

Araştırmalara göre önereceğim en önemli 3 gıda brokoli (ayda en az 5 porsiyon yarı pişmiş tüketilmeli), yeşil çay (günde 4 fincan içilmeli) ve zeytinyağı (günde 1 çorba kaşığı çiğ zeytinyağı).

* Top 10 meyve-sebzeniz nedir?

Brokoli, yeşil çay, zeytinyağı, yenilebilir mantarlar, sarımsak, soya ürünleri, dutsu meyveler, domates, zerdeçal ve üzüm. Baharatlardan biberiye ve çörek otu da çok yararlıdır.

* Destekler için ne düşünüyorsunuz? Siz kullanıyor musunuz?

Ülkemizde doğal ürünlerin destekleyici olarak kullanılması daha yeni olup doktor-eczacı dışında ehil olmayan kişilerin elinde hak ettiği yerde değildir. Fitoterapi dediğimiz bilimsel bitkisel tedavilerin doktorlar ve eczacılar tarafından etik değerler çerçevesinde sahip çıkılması ile hak ettiği yeri alacaktır. Yoğun çalıştığım ve izin yapmadığım için yorgunluk, iş yapma isteğimde azalma yakınmalarım vardı; bunun için kendi geliştirdiğim rhodiola rosea, propolis, B vitamin kompleksi ile koenzim Q10 içeren bir ürün kullanıyorum. Yılın 2 ayını grip aşısı yaptırmama rağmen grip halinde kötü bir şekilde geçirdiğim için, içerisinde reishi mantarı, selenyum, çinko, B vitaminleri ve koenzim Q10 içeren ürünleri kullanıyorum. Yorgunluk yakınmalarım geçtiği gibi çalışma ve üretme yeteneğimi tekrar kazandım. Yaz-kış fark etmeden sık grip oluyordum, destek kullanmaya başladıktan sonra hiç grip olmadım, çevremde herkes gripten muzdaripken halen grip olmadım. Daha önce desteklerin bu kadar yararlı olduklarını söyleselerdi güler geçerdim. Ama geleneksel bilimsel doğal tedavilerle ilgilenmeye başlayınca gerçekten yararlı olduklarını hem hastalarımda, hem de kendimde gördüm.

DİĞER YENİ YAZILAR