En güzel köy; Şirince

Gitmek için en iyi zaman?

Haberin Devamı

Adı gibi şirin bir köy Şirince... Çevresi turist kaynıyor ama köye geldiğiniz an ‘Uzaklardayım’ hissi yaratıyor. Günümüzün hızlı metropollerinde yaşayanlar için tam bir sığınak... Eğer ‘Her yere yakın olayım ama kafamı da dinleyeyim’ diyorsanız, hiç düşünmeden Şirince’yi seçin.

Nasıl gittim?

İstanbul’dan Şirince’ye ulaşmak sanıldığından çok daha kolay! Sadece 1,5 saat sonra köyde bilin kendinizi. İstanbul’dan İzmir’e 45 dakikada uçuluyor. Havalanından taksi tuttum (pazarlıkla 120 TL). 45 dakikada Şirince’deydim.

Nerede kaldım?

Jodie Foster kaldıysa, elbet bir bildiği vardır! Ben de onun gibi Güllü Konakları’nı seçtim. Güllü Konakları köyün en tepesinde. Manzara harika! Sahipleri ünlü işadamı Halit Narin’in kızları Oya-Mine Narin. Konağın gurmelere layık bir restoranı var. Akşam yemeklerini burada yiyin. Restoran dışarıdan gelenlere de açık. Sundukları yiyecekler, süt, sebzeler meyveler hep kendi çiftliklerinden. Yakıt olarak “pirina” dedikleri kırılmış zeytin çekirdeği kullanıyorlar.

Gitmek için en iyi zaman?

Eylül- Ekim ve Nisan- Mayıs- Haziran. Yani gitmenin tam zamanı şimdi!

En güzel manzaralı restoran?

Güllü Konaklar ve Artemis. İkisinin manzarası ayrı güzel, konseptleri farklı... Eşinize özel olduğunu hissettirmek istiyorsanız Güllü Konaklar’ın restoranını seçin. Az masayla özel servis sunuyorlar.
Artemis Restoran eskiden köy ilkokulu olan binada. Bina da bahçesi de çok keyifli. Özellikle akşamları ışıklandırılımış köyü buradan seyretmeye doyamadım.

Jodie Foster otelin tarihi hikayesinden çok etkilendi

Otelin Müdürü Zeynep Erdilek’le sohbet ettim...

* ‘Jodie Foster , Oprah Winfrey buraya geldilerse bir bildikleri vardır’ dedim, ben de geldim!

Oprah Winfrey ekibini cruise gemisiyle İzmir’e getirdiğinde yakın arkadaşlarıyla buraya gelmişti. Burada bir gün geçirip, dinlendiler, yemek yediler, mutfağımızı Türkiye’de bulundukları süre boyunca yedikleri restoranlar arasında ilk 3’de buldular, tabii bu çok mutlu edici..

* Jodie Foster bu yaz sizde ailesiyle kaldı, değil mi?

Evet... Bu seferki daha çok ailece çocuklar için yapılan bir kültür seyahati imiş. Şirince ve otelimizin hem dokusundan hem de tarihsel hikayesinden çok etkilendi, keyifli bir iki gün geçirdiler ailecek. 1980’li yıllarda Efes’i ziyaret etmiş. O zamandan bu yana Teras evler açıldığı için çok ilgisini çekmiş. Kişisel olarak tarihe ve arkeolojiye çok meraklı bir hanım. Örneğin, rehberi dedi ki “O kadar iyi biliyordu ki, bazen benim yerime çocuklarına o anlattı.”

* Nasıl bir anne?

İki kadın da tam bir ebeveyn. İlgili, şefkatli, çok iyi anne modeli her ikisi de... ( Jodie Foster’ın eşi bir kadın.

* Ne yiyor, kilosuna dikkat ediyor mu?

Jodie Foster vejetaryen... Sebzeli güveç, salata, balık öyle şeyler yiyor...

* Sizin bir de ‘Şirince içinde gizli bir cennet’ dediğiniz bağ eviniz var...

Evet! Güllü Konak Bağ Evi, Şirince’nin manzarası itibari ile en güzel noktasında, otelimize 10 dakika mesafede, biraz daha yüksek bir konumda yer alıyor. Köyün en eski taş evlerinden biri, içerisine asma kat bir yatak odası ekledik, binanın dışından çıkılan ve sizi muhteşem manzara ile buluşturan bir de asma balkonu var. Küçük bir aile veya iki kişi için her türlü konfor düşünülerek dekore edildi, minik bir kütüphanesi bile var.

Ne içmeli?

Güllü Konakları’ndaki Mürver şurubunun tiryakisi oldum. Yöreye özgü meyveli şaraplar da mükemmel olmasa da hoş aperatifler.

Ne alınır?

Kesinlikle Demetrius’tan takı! Baba oğul Sedat ve Emre Kantaroğlu’na ait bu takı dükkanı her kadını ağına düşürür cinsten! Sedat Kantaroğlu bir artizan; Troya filminin de takılarını hazırlayan kişi. Ayrıca zeytinyağı, meyveli şarap, boncuklu sabunlar, ev yapımı tarhana, kuru incir ve köylülerin ürettiği daha pek çok şey...

Kiminle tanışmalı?

Köyün en yaşlısı Ali Kaya ile! “2 eş, 4 evladım var toğrağın altında” diyor ama kendisi hayata hâlâ sımsıkı bağlı. 1924 yılında henüz 2 yaşındayken mübadele nenediyle Kavala’dan gelmiş ailesiyle. Belki de köyün en renkli kişisi! Onu bulmak için oğlunun işlettiği kahveye gittiğimde çatır çatır hesap yapıyordu. Nasıl bu kadar sağlıklı kaldığını sordum. ‘Ben her şeye uyarım!’ dedi. Bir de günde sadece 2 öğün yiyor. Kokoreç ve midye dışında her şeyi yiyormuş.

Nerelere gidilir?

Şirince’de kalın. Çevredeki yerlere günü birlik geziler düzenleyin. Efes, Selçuk en yakın yerler. Biraz daha uzaklar derseniz Pamukkale var.

Efes ve Selçuk

Şirince Selçuk arası 9 km. Şirince meydanından her yarım saatte bir kalkan dolmuşlar var ( 3TL). 10 dakikada Selçuk’ta oluyorsunuz. Dolmuşun sizi bıraktığı yerden de taksiyle Efes’e gidin. İyi bir kitap eşliğinde kendi kendinize gezebilirsiniz. Yanınıza mutlaka şapka, güneş gözlüğü ve krem alın.
Efes’te bir tepenin altından zenginlerin oturduğu Teras evler gün ışığına çıkartıldı. Burayı gezmeden sakın dönmeyin. Selçuk’ta İsa Bey Camii, St. John Kilisesi, Selçuk Müzesi, Artemis Tapınağı görülecek yerler arasında...
Efes’i gezdikten sonra öğle yemeğini Selçuk Köftecisi’nde yiyin. Köftesi de, yemekleri de enfes! Buradaki tahinli keşkülü es geçmeyin.
Selçuk Köftecisi Tel: 0232 892 66 96

Pamukkale

Pamukkale’ye otobüsle çok rahat gidip dönebiliyorsunuz. (Kişi başı 45 TL) Yolculuk 3 saat sürüyor.
Pamukkale’de travertenleri gezip, doğal havuzlara girin. Tepede Hierapolis kentinin kalıntıları var. Mümkün olduğunca hafif bir çantayla gidin çünkü eşyalarınızı koyabileceğiniz bir yer yok. Güneş kremi ve şapka şart.

Neyi okumadan gitmeyin?

Dido Sotiriyu’nun ‘Benden Selam Söyle Anadolu’ya’ kitabını... Bu kitapta anlatılan köy Şirince. Şirince 1924‘e kadar bir Rum köyü... 1. Dünya Savaşı’nın ardından Yunanistan ve Türk hükümetlerinin aldığı kararla her iki taraftaki Rum ve Türkler... Bundan sonra barış içinde yaşamalarının imkansızlığı düşünülerek karşılıklı yer değiştiriyor. 1924’te boşaltıldıktan sonra buraya Yunanistan’dan gelen Türkler yerleştiriliyor. Köy tamamıyla 1. derece SİT alanı. Bu yüzden günümüze kadar bozulmadan kalabilmiş.


Güllü Konakları
Tel: 0232 898 31 31

En otantik restoran?

Ocakbaşı. Bir aile işletmesi. Bir öğlen yemeğinizi burada yiyin. Yemeğinizi yerken yan tarafta onlar tarhanalarını yoğuruyor, biberlerini ipe geçiriyorlar.
Burada yöreye özel çökelekli biber kızartması yiyin. Evet kızartma ama kırk yılın başı yemenin bir zarar olmaz! Tarifini Ocakbaşı restoranın sahibesi Zeynep Hanım’dan aldım:

Çökelekli biber kızartması

Malzemeler:
* 1 paket çökelek
* 4 yumurta
* İstediğiniz kadar maydanoz
Hazırlanışı:
* Malzemeyi karıştırın.
* Sivri iri yeşil biberleri çekirdeğini çıkartmadan bıçakla ortadan yarın. İçlerini bu malzemeyle doldurun.
* Zeytinyağında kızartın.
* Biberleri tavadan alın.
* Bu yağın içine küp kesilmiş domatesleri doğrayın, karıştırarak pişirin.
* Biberlerin üzerine dökerek servis edin.

DİĞER YENİ YAZILAR