Diyet ile ilgili en çok sorulan 10 soru

Dr. Yasemin Bradley cevaplıyor...

Haberin Devamı

Metabolizmamı nasıl hızlandırabilirim?
Metabolizmanız sahip olduğunuz kaslara bağlı. Ne kadar çok kasınız varsa metabolizma hızımız da o kadar artar. Kas yapmanın bir çok yolu var. Evinizde bile kolayca uygulayabileceğiniz yöntemler var. Ağırlık kaldırın, sitenizin havuzu varsa günde 30 dakika da olsa yüzün, yoga yapın. Maksimum etki için düzenli çalışmanız gerekiyor.

Niçin ben kilo verirken bu kadar zorlanıyorum da, bazıları ne isterse yiyip incecik kalabiliyor? Genleriniz, çevreniz, beslenme şekliniz, ne kadar hareketli olduğunuz...

Bunların hepsinin kilonuz üzerinde etkisi var. Herkese bir kalıp uymuyor! Bazı insanlar genetik olarak ince olmaya tasarımlanmıştır. Hepimiz bu kadar şanslı değiliz. O zaman daha dikkatli yeyip, içmeli, daha çok hareket etmelisiniz.
Neden erkekler kadınlardan daha kolay kilo verebiliyor?

Çünkü erkelerin kas miktarı kadınlardan daha fazla. Kimin daha çok kası varsa onun metabolizması daha hızlı çalışıyor ve yediklerini daha hızlı yakıyor. Kadınların en büyük hatalarından biri, eşlerine koydukları porsiyon miktarının aynısını kendilerine de koymaları. Hep 2-3 kaşık eksik yiyin. Etin büyük parçasını değil, küçüğünü tercih edin. Eşinize kestiğiniz kek diliminin 2/3’ünü kendinize koyun.

Aşerir gibi yeme isteğimi önlemek için ne yapabilirim?

Bir yiyeceği aşerir gibi istemek vücudunuzun belirli bazı besinleri sizden istediğine işarettir. Eğer vücudunuzun tuza ihtiyacı varsa, canınız turşu çekebilir. Müthiş dondurma isteği kalsiyum eksiliğinin işareti olabilir. Vücuda ihtiyacını verin ama aşırı tüketmemek kaydıyla! Eğer her zaman çikolata, cips gibi yiyecekler arzu ediyorsanız evinizde bunların az tuzlusunu veya düşük kalorili, bitter olanlarını bulundurun.

Şu sıralarda moda olan düşük karbonhidratlı veya hiç karbonhidrat alınmayan diyetlerle arkadaşlarım çok güzel kilo kaybetti. Ben de deneyeyim mi?

Karbonhidratı azalttığınızda vücudunuz daha az insülin salgılayacaktır. Bu da vücuttan su kaybına tuz tutulmasına yol açar. Su kaybı tartıda kilo kaybı gibi görünür. Bu tür programları uzun süre uygulamak zor, sağlıklı da değil. Karbonhidrat yemeye başladığınızda verdiğiniz kilolar hemen geri dönecektir.

Tek tip yiyecek diyetleri işe yarıyor mu? Lahana çorbası diyeti, pirinç diyeti gibi...

Aynı düşük karbonhidrat programları gibi tek tip yiyecek yenilen diyetlerde de hızlı su kaybı oluyor. Sonrasında verilen kilo yine hızla geriye dönüyor. Hayatınızın sonuna kadar lahanayla veya pirinçle beslenemezsiniz. Yiyecekler birer nimet; keyifle, ama ölçülü yiyin.

Annem babam şişmansa ben de yaşam boyu şişmanlığa mı mahkumum? Kaderim mi bu?

Genetiğin rolü inkar edilemez, payı büyük. Ancak çevresel faktörler, beslenme biçiminiz ve hareketliliğiniz de çok önemli. Sadece anne-babası ince olanlara göre yaşam boyu daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ülkemizde kaç kişinin anne- babası ince ki? Hepimiz dikkat etmek zorundayız!

Bir günde aldığım kaloriyi yarıya indirsem hemen kilo vermez miyim?

Kaloriyi aniden kısmak uzun vadede işe yaramıyor. Vücudunuz önemli besinlerden mahrum kalıyor. Sonrasında iştah artıyor, aşerir gibi yiyecek istekleri başlıyor ve bunun arkasından da atıştırmalar geliyor.

Çok diyet yaptım şimdiye kadar. Metabolizmam tamamen yavaşlamış mıdır?

Hayır! Metabolizma hızınız için vücudunuzda ne kadar kas olduğu önemli. Hemen düzenli spora başlayın. Önce kasınız artmaya, ardından da metabolizma hızınız artmaya başlayacaktır.
Yaşlandıkça kilo almak kaçınılmaz, değil mi?
Hayır. Yaşlandıkça yağ miktarı artar, kas miktarı azalır. Böylece metabolizma hızı yavaşlar. Ancak düzenli spor yaparak, beslenmenize dikkat ederek, eskiden yediğiniz miktardan daha azını yiyerek yine aynı kiloda kalabilir, hatta kilo verebilirsiniz.

Gwyneth Paltrow’u baştan yaratan kadın!


Kim mi? Fitness hocası Tracy Anderson! Nasıl mı? Haftada 6 kez-günde 2 saat egzersizle! Gwyneth 2 doğum sonrası harika bir vücutla mini mini eteklerle ortada dolaşıyor. Sanki hiç doğum yapmamış gibi! Bu görüntülerin öncesi var ama... Ümitsiz bir şeklide Tracy’i aramış: “Gerçekten her şeyi denedim. Ama ikinci çocuğumdan sonra bir türlü hamilelik kilolarımdan kurtulamıyorum. Ve çok yakında da bir filmde oynayacağım! ”İlk seanslarından sonra ise Gwyneth Madonna’ya mesaj çekmiş: “Bu kadınla tanışmalısın!” Sonrasında Madonna onu sürekli tutmuş. Ve Tracy Anderson tam 3 yıl Madonna’nın özel fitness
hocası olarak onunla yaşamış. Müşterileri arasında kimler mi var? Jennifer Lopez, Stella McCartney, Kirsten Dunst, Gisele Bündchen, Nicole Richie. Daha saymaya gerek var mı?

DİĞER YENİ YAZILAR