Su zayıflatır mı?

‘Hiç su içmiyorum, acaba kilomun bununla ilgisi olabilir mi?’

Haberin Devamı

Bu hafta su hakkında sıkça sorulan sorulara yanıt veriyorum. En çok sorulan soruyla başlıyorum. ‘Hiç su içmiyorum, acaba kilomun bununla ilgisi olabilir mi?’

Evet, su zayıflatır. Daha az yemenize yol açar. Yağ metabolizmasını hızlandırır. Toksin atmanızı sağlar. Yağ yakabilmek için vücudumuzun suya ihtiyacı var.
Su içtikçe açlık duygusu azalıyor, gereksiz atıştırmaların önüne geçebiliyorsunuz. Midemiz hacim reseptörlerine duyarlı bir organ. Ortalama iç hacmi de 1.5 litre civarında. Bu hacmi doldurduğumuzda sinirler bu iletiyi beyne taşıyor, beyin de bize "Dur! Doydun!" komutu veriyor. İşte kilo vermek veya kilomuzu korumak istiyorsak bu komut daha da önem taşıyor. Kalorisi az, hacmi fazla yiyecek ve içeceklere ihtiyacımız var. Suyun kalorisi yok, üstelik hacmi de fazla. Boş alanı hemen doldurabilir. Bu aşamada erken doydun komutu almak istiyorsak su ideal bir seçenek. Araştırmalar gazozların yerine suyu koyduğumuzda günlük kalori alımının
200 kalori veya daha fazla azalabileceğini ortaya koyuyor.

* Günde kaç bardak su içmeli?

Dünya Sağlık Örgütü, "Günde 8 bardak su içmeli" diyor. Her 2 saatte 1 bardak! 30 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarında, hareket de artmışsa ihtiyaç günde 4-5 litreye kadar artabiliyor. Doğal mineralden zengin su içtiğinizde vücudunuzun sadece sıvı değil, mineral ihtiyacını da karşılamaya yardımcı olursunuz.

* Suyun pH’ının önemi var mı?

Evet; suyun pH derecesi , suyla karışmış hidrojen miktarını gösterir. Aynı zamanda o suyun sertlik derecesinin de belirleyicisidir. pH’ı 7’nin altında olan su asidik, 7’nin üzerine olan su alkalen veya baziktir. Düşük pH’lı su asidik, aşındırıcı olabilir. Asidik su demir, bakır, çinko, manganez, kurşun gibi metalleri yüksek oranda içerebilir. Asidik su ayrıca geçtiği borulardan bu metallerin suya karışmasına da neden olabilir. Sağlığımız için bu maddelere ihtiyacımız olsa da fazlası risk oluşturuyor. Vücut için yararlı olan bazik su içmektir. Kaliteli su seçin. Seçtiğiniz suyun kimyasına dikkat edin. Şişe etiketini mutlaka okumanızı öneriyorum; pH seviyesi yüksek, doğal mineralden zengin suları tercih edin.

* İçtiğimiz su sıcak mı, soğuk mu olmalı?

İdeal oda sıcaklığında su 20-24 derece arası. Bu derecelerin altındaki su, özellikle de 10 derecenin altı vücut tarafından soğuk olarak algılanıyor. Mide sağlığı için oda sıcaklığında su içmeyi tercih etmelisiniz.

* Ne zaman su içelim? Susayınca mı?

Hayır! Susamayı beklememelisiniz. Çünkü susadığınızı hissettiğinizde vücudunuz çoktan susuz kalmış demektir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar susuzluğa daha çok meyilliler. Bu grubun yaz ayları daha da dikkat etmeleri gerekiyor.

* Çeşme suyundaki tortu ile mineralli sudaki tortu arasında fark nedir?

Doğal mineralli sularda kaynatma sonrası görülen tortu suyun içinde doğal olarak bulunan kalsiyum mineralinin çökmesinden kaynaklanıyor. Su kalsiyumdan ne kadar zenginse bu tortuyu o kadar çok görürsünüz. Kimyasal açıklaması şöyle: Su kaynatılınca veya dondurulup tekrar ısıtılınca yapısı kimyasal olarak değişime uğruyor. Suyun içinde doğal olarak bulunan kalsiyum ve magnezyum, kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat hale dönüşüyorlar. İşte kendini beyaz tortu halinde gösteren de bunlar... Bir su kalsiyum ve magnezyumdan ne kadar zenginse oluşan tortu da o kadar artacaktır. Ancak bu tortunun insan sağlığına herhangi bir zararı yok. Doğal mineralden zengin suyun oluşturduğu tortu, musluk suyundan oluşan kireç tabakasından farklı bir görüntüye sahiptir. İkisi birbirine karıştırılmamalıdır.

* Herkes idrarını kontrol etsin!

İdrar renginizine bakarak susuzluk derecenizi ölçebilirsiniz. İdrar açık sarı, saman sarısı olmalı. Özgün kokusu dışında kesif bir koku olmamalı. Eğer koyu ve kokuluysa yeterince su içmiyorsunuz demektir.

* Su içmek cildinizi içten besler ve temizler.

Normalde içtiğiniz suyun azıcık üstüne çıktığınızda bile cildinizdeki değişime, parıltıya inanamayacaksınız. Bu bir günde olmuyor tabii ki; sadece 1 hafta bol bol doğal mineralli su için, değişimi gözleyeceksiniz. Cildinizi yeterli su içmek kadar güzelleştirebilecek başka bir içecek yok! Susuz kalmış yapraklar gibi kuru, kırışık bir cilt istemiyorsanız cilde istediğini verin. Doğal mineralden zengin, pH derecesi yüksek su için!

DİĞER YENİ YAZILAR