Gençler gençleri eğitiyor

Bir ecza dolabında neler olması gerektiğini biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Önceki hafta ‘Gençlere Sağlık’ eğitimi için Gaziantep’teydim. Antep’te konuk olduğum eğitimde üniversiteli gençler bir ecza dolabında bulunması gerekenleri bir oyunla öğrendiler. Gençler ikiye ayrıldı ve ortaya getirilen çantadan bir ecza dolabında bulunması gerekenleri seçmeleri istendi. Sonunda kimin daha doğru araçları seçtiğine bakıldı. Genç bir eğitimdi; şamatalı, kahkahalı, esprili... Bir ecza dolabında neler olması gerektiği ancak bu kadar eğlenceli öğretilebilirdi.
Gençlere Sağlık projesi Pfizer Türkiye ve Toplum Gönüllüleri Vakfı işbirliğiyle 2005 yılında başlamış. Amaç üniversite öğrencilerini temel sağlık konularında bilgilendirmek ve sonra bu öğrenciler kanalıyla diğer öğrenci ve gençlere ulaşmak. Bugüne kadar 32 ilde eğitim verilmiş.
Sistem ilginç, şöyle işliyor: Önce üniversitelerde doktorlar, sağlık görevlileri tarafından istekli gençler eğitiliyor. Sonra bu gençler çeşitli illerde diğer genç arkadaşlarına öğrendiklerini anlatıyorlar. Bu eğitim biçiminin gençlerin pratik yaşam bilgilerini artırmaları, birbirleriyle kaynaşmaları için muhteşem bir yol olduğunu gördüm.
Eğitim konularından bazıları; hijyen ve öz bakım, güvenli cinsel yaşam, ilaç kullanımı, kazalardan korunma, beslenme, organlarımız ve sistemler.
Çoğu erişkinin bu konularda bilgisi eksiktir. Örneğin, kaç kişi bir ecza dolabında olması gerekenlerden en az 10’unu sayabilir ki?

Ecza dolabında olması gerekenler:

* Acil çağrı telefon listesi
* Sürekli kullanılması gereken ilaçlar
* Termometre
* Pamuk
* Alkol
* Buz torbası
* Sıcak su torbası
* Flaster
* Rulo sargı bezi
* Yara bandı
* Kare gaz bezi
* Kaşıntı ve böcek sokmaları için krem
* Antialerjik ilaç
* Tek kullanımlık eldiven
* Yara temizlemek için iyotlu solüsyon
* Bepanthene krem
* Mikroplu atıkları koymak için torba
* Makas
* Kıymık çıkartmak için cımbız, büyüteç
* Bast ağrı kesici
* Nebülizatör (soğuk buhar püskürtücü)

Antep’in eti sevdiği kadar!

Hani bir masal vardı;
Kral kızlarına sorar; “Beni ne kadar çok seviyorsun?” diye... En küçük kız ‘Etin tuzu sevdiği kadar’ diye yanıtlar. Kral bu sevgiyi yeterli bulmaz ve kızını cezalandırır. Sonunda hatasını, bunun aslında ne büyük bir sevgi ifade ettiğini anlar. Ben küçük kızın yerinde olsam “Antep’in eti sevdiği kadar!” diye yanıt verirdim!
Antep’te yat- kalk et yeniyor. Dünya Kanser Araştırma Vakfı’nın önerisi, haftada en fazla yarım kilo et tüketmek. Antep’te bunu rahatlıkla bir günde tüketebiliyorsunuz. Eti o kadar güzel hazırlıyorlar ki, uzak durmak nerdeyse imkansız. Şehir insanı üzerinde yapılmış bir araştırma var mı bilemiyorum ama ortalama kolesterol oranlarının yüksek olacağı kesin. Gelin neler yararlı, neler zararlı bakalım:

Kolestrolü düşürenler

* Yulaf
* Baklagiller
* Elma
* Narenciye
* Soya fasulyesi
* Ceviz-fındık-badem
* Sarımsak
* Soğan
* Balık yağı
* Zeytinyağı
* Antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyveler
* Düzenli egzersiz
* Fazla kilolardan kurtulmak

Kolestrolü yükseltenler

* Kolesterolden zengin yiyecekler
* Doymuş yağ içeren yiyecekler
* Yüksek tansiyon
* Sigara
* Şekerli yiyecekler
* Stres
* Fazla kilo
* Hareketsiz yaşam şekli

DİĞER YENİ YAZILAR